https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleny-kruh-zve-na-kavu-s-vedci-a-vedkynemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Zelený kruh zve na kávu s vědci a vědkyněmi

27.2.2011 07:36
Setkání nevládních organizací a vedení MŽP
Setkání nevládních organizací a vedení MŽP
Foto | Zelený kruh
Široká veřejnost bude mít od jara novou příležitost diskutovat nad šálkem kávy s vědci a vědkyněmi o aktuálních tématech. Cyklus neformálních debat o otázkách, které se týkají nejen životního prostředí, organizuje asociace ekologických organizací Zelený kruh. Formát tzv. science café umožňuje odborníkům z různých oborů a laické veřejnosti sdílet své znalosti a zkušenosti. Debaty vždy zahájí krátké vstupní příspěvky pozvaných hostů, kteří se danou problematikou z různých úhlů zabývají. Prostor dostanou nejen akademičtí, ale i neakademičtí odborníci a odbornice. Diskuse zaměřené na společensky významná výzkumná témata a problémy se budou konat pravidelně každé předposlední úterý v měsíci od března až do letních prázdnin v literární kavárně Řetězová v centru Prahy. Aktuální program najdete na stránkách Zeleného kruhu.
 

Pokud máte chuť, promluvit si s novými lidmi o věcech, které vás zajímají, vymanit se ze zaběhaných kolejí rozhovorů s vašimi přáteli, přijďte třeba již v úterý 22. března, kdy celou sérii zahájí diskuse na téma, které dnes trápí řadu obyvatel nejen velkých měst – problematika hluku a znečištění ovzduší. Hovořit se bude zejména o zdravotních důsledcích znečištění ovzduší a zvýšené hladiny hluku, možnostech jejich měření a prevence. Pozvání na diskusi přijal mimo jiné i profesor Josef Syka, který se vlivem hluku na člověka dlouhodobě zabývá v Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.

Debata „Jak zelení (ne)přicházejí o iluze“
Debata „Jak zelení (ne)přicházejí o iluze“
Foto | Zelený kruh
Ekofestival na pražském náměstí Míru
Ekofestival na pražském náměstí Míru
Foto | Zelený kruh
Přivítání ministra životního prostředí v úřadu
Přivítání ministra životního prostředí v úřadu
Foto | Arnika

Druhé, dubnové science café (19. dubna) bude věnováno problematice chudoby v České republice, diskutovat přijde mimo jiné i Daniel Hůle z Člověka v tísni. V květnu (24. května) se vrátíme k alespoň zdánlivě čistě environmentálnímu tématu. Májové setkání se bude soustředit na otázku: co to znamená chránit přírodu? Naše pozvání již v tuto chvíli přijali například biologové David Štorch a Jan Dušek ale také estetik Karel Stibral. První řadu science café Zeleného kruhu završí v červnu (21. června) diskuse nazvaná „Bezpečnost potravin, aneb víme, co jíme?“.

Formát tzv. science café (nebo také café scientifique) vznikl koncem devadesátých let, první „vědní kavárna“ byla založena v roce 1998 v Leedsu. V současnosti se obdobné akce konají ve více než čtyřiceti britských městech a rozšířily se i do řady dalších zemí celého světa. Jde o fóra pro projednávání záležitostí vědy, dá se říci určité výkladní skříně vědy, jež podporují zájem veřejnosti o vědu na jedné straně a společenskou odpovědnost vědy na straně druhé. V České republice je průkopníkem tohoto formátu občanské sdružení Otevíráme, které svá vědní setkání pořádá každý měsíc v kavárně Potrvá. První vědecké kávy zde začali servírovat již v roce 2008.

Série debat o vědě je součástí dlouhodobých aktivit Zeleného kruhu, který již od roku 1989 usiluje o posilování vzájemné spolupráce mezi nejrůznějšími společenskými sektory. Jeho dlouhodobou prioritou je zejména komunikace s veřejností, nevládními organizacemi a veřejnou správou. Zelený kruh se snaží nejen o zvyšování informovanosti, ale i o aktivní zapojování veřejnosti do tvorby a realizace politiky ochrany životního prostředí. V posledních letech se do centra zájmu Zeleného kruhu dostala také věda, vědní politiky a komunikace mezi vědci, vědkyněmi a nevládními organizacemi.

Své cíle naplňuje Zelený kruh především prostřednictvím legislativní a informační činnosti – tvorby a šíření informací, vydávání vlastního měsíčníku, organizací seminářů, konferencí, debat a informačních schůzek s odborníky, úředníky a politiky, mediálních aktivit, pořádáním akcí pro širokou veřejnost, například již tradičního červnového Ekofestivalu.

V současné době sdružuje Zelený kruh téměř třicet nejvýznamnějších ekologických organizací z celé České republiky. Jsou mezi nimi jak velké organizace s mezinárodní či celostátní působností, tak malé organizace zabývající se lokální tématikou. Od roku 2002 zajišťuje Zelený kruh také organizační zázemí pro tzv. oborovou platformu environmentálních organizací, která je neformální a má podobu otevřené informační sítě. K platformě ekologických organizací se vedle členských organizací Zeleného kruhu připojilo dalších téměř osmdesát nevládních organizací. Řadu dalších zajímavostí a aktualit nejen o Zeleném kruhu, ale o celém ekologickém nevládním sektoru najdete na stránkách www.zelenykruh.cz. Nejdete zde také upozornění na aktuálně probíhající výběrové řízení na pozici ředitele či ředitelky Zeleného kruhu. Nebyla by to zajímavá výzva právě pro vás?


reklama

Kateřina Ptáčková, Zelený kruh

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist