https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-haji-trumpovo-kritizovane-odstoupeni-od-klimaticke-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman hájí Trumpovo kritizované odstoupení od klimatické dohody

8.6.2017 09:24 | HANOJ (ČTK)
"Jestliže Donald Trump před volbami oznámil, že odstoupí od pařížské klimatické dohody, tak považuji za korektní, jestliže to po volbách učiní," řekl český prezident. Ilustrační snímek.
"Jestliže Donald Trump před volbami oznámil, že odstoupí od pařížské klimatické dohody, tak považuji za korektní, jestliže to po volbách učiní," řekl český prezident. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman považuje za korektní, když americký prezident Donald Trump před loňskými volbami v USA oznámil záměr odstoupit od globální klimatické dohody a nyní tak učinil. Zeman to dnes řekl českým novinářům na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Vietnamu. Většina světových politiků Trumpův krok kritizovala.
 

"Jestliže Donald Trump před volbami oznámil, že odstoupí od pařížské klimatické dohody, tak považuji za korektní, jestliže to po volbách učiní," řekl český prezident. "To není otázka, jestli je ta dohoda dobrá, nebo správná, nebo špatná, ale jestli se mají nebo nemají plnit předvolební sliby," doplnil.

Trump 1. června vypověděl účast USA v dohodě, kterou podepsalo 195 zemí včetně ČR. Tento krok vyvolal takřka bezvýhradně kritické reakce po celém světě. Zklamání a rozhořčení vyjádřili politici, zástupci řady firem i vědci. Mnohé země - ale také některé americké státy a města - slíbily, že budou dohodu nadále dodržovat. Trumpa podpořila část jeho kolegů z Republikánské strany či představitelé amerického uhelného průmyslu.

Pařížská dohoda o ochraně klimatu z roku 2015 si za hlavní cíl klade prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle Trumpa přestavuje dohoda pro americkou ekonomiku neúměrnou finanční zátěž. USA patří spolu s Čínou k největším znečišťovatelům ovzduší na světě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist