https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-ve-snemovne-podpori-verzi-senatu-zakona-o-narodnich-parcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman ve Sněmovně podpoří verzi Senátu zákona o národních parcích

25.1.2017 13:41 | PLZEŇ (ČTK)
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezident Miloš Zeman vystoupí 21. února ve Sněmovně a podpoří senátní verzi zákona o ochraně přírody. Oznámil to včera v Plzni. Senátní verze zákona podle prezidenta chrání zájmy šumavských obcí. Podle ochránců přírody i podle ministra životního prostředí je senátní verze pro národní parky ničivá.
 

Zeman při zahájení své návštěvy Plzeňského kraje shrnul přednosti i nedostatky regionu. Za přednosti označil ekonomiku a nízkou nezaměstnanost. Za "bolavé místo" nejen Plzeňského ale i Jihočeského kraje označil právě Šumavu. "Mnohokrát jsem jí prošel, dokonce i se svýma bolavýma nohama jsem vystoupil sedm kilometrů na Plešné jezero, prohlédl jsme si Bursíkem zničený les z helikoptéry," řekl Zeman.

Senát se minulý týden rozhodl významně změnit znění zákona. Senát chce nad rámec předlohy v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území. Senátoři také chtějí v zákoně ponechat povinnost dohodnout například stanovení jednotlivých zón parku s obcemi na jeho území, nejen s radou parku. Senát mimo jiné ze zákona vypustil dlouhodobý cíl chránit nerušený vývoj přírody na převážné části rozlohy národních parků. Změny novely nyní musí posoudit Sněmovna. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s většinou senátních úprav nesouhlasil, podle něj mění koncepci předlohy a mohou znamenat konec národních parků v Česku, velmi kriticky se k nim vyjádřili i aktivisté z Hnutí DUHA.

Přečtěte si komentář Robina Böhnische Národní parky v ohrožení.

Senát chce nad rámec předlohy v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území. Senátoři také chtějí v zákoně ponechat povinnost dohodnout například stanovení jednotlivých zón parku s obcemi na jeho území, nejen s radou parku. Rozhodující slovo ovšem nechávají ministerstvu životního prostředí.

Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku. Brabec senátorům řekl, že v případě Národního parku Šumava by se první zóna měla rozšířit ze současných 13 procent na dvojnásobek, další zóny by pak měly zaujímat 24 procent, 40 procent a deset procent území parku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist