https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeme-v4-odstartovaly-projekt-podpory-farmaru-v-keni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země V4 zahájily projekt podpory farmářů v Keni

15.12.2017 12:45 | BRATISLAVA (ČTK)
Oříšky proti chudobě!
Oříšky proti chudobě!
Foto | Zimt Zauberstab / Flickr
Podpisem smluv odstartovaly čtyři středoevropské země program zlepšení podmínek tisícovek drobných farmářů v Keni. Cílem společného projektu Česka, Maďarska, Polska a Slovenska je také přispět k řešení příčin nelegální migrace a zlepšení situace vysídlených osob Africe.
 

Čtyřletý program má pomoci vytvořit nová pracovní místa při produkci kešu ořechů a sezamu v oblasti keňského pobřeží. EU na něj ze svěřeneckého fondu pro Afriku přispěje dvěma miliony eur (přes 51 milionů korun).

"Prostřednictvím této iniciativy podpoříme 15.000 farmářů na pobřeží Keni, a to vytvořením pracovních míst a zlepšením sociální a ekonomické situace," řekl státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Lukáš Parízek.

Z České republiky se na projektu budou podílet organizace Fairtrade Česko a Slovensko a Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze. "Projekt myslí na to, že by se měly vysazovat nové stromy (kešu). Kešu oříšky by se měly certifikovat jak fairtrade, druhá certifikace by měla být jako bio kešu ořechy," řekl proděkan Fakulty tropického zemědělství ČZU Jiří Hejkrlík. Kromě podpory pěstování ořechů kešu a sezamu by se univerzita měla podílet také na vyhodnocení celého projektu.

Celková hodnota programu je podle dřívějších informací 14 milionů eur (359 milionů korun). Podle podepsaných dokumentů jeho hlavním manažerem bude státní Slovenská agentura pro mezinárodní rozvojovou spolupráci.

Do svěřeneckého fondu pro Afriku země V4 dříve dohromady poskytly částku převyšující tři miliony eur (77 milionů korun). Bratislava se pak na konci listopadu rozhodla svůj příspěvek zvýšit o další milion eur.

Zmiňovaný program není jediným svého druhu, kterým hodlají visegrádské země přispět k omezení přílivu migrantů do Evropy. Středoevropské státy plánují také finančně podpořit posílení ochrany libyjských hranic - dnes visegrádští premiéři v Bruselu potvrdili záměr vložit do unijního fondu pro Afriku pro tento účel zhruba 35 milionů eur (téměř 900 milionů Kč), český podíl přesahuje 220 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist