https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-mohou-zacit-zadat-o-dotace-pripraveno-je-4-6-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci mohou začít žádat o dotace, připraveno je 4,6 mld. Kč

10.10.2016 16:06 | PRAHA (ČTK)
Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje
Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Farmáři, potravináři a lesníci mohou od úterý žádat o dotace v evropském rozvojovém programu. Stát ve třetí výzvě přerozdělí 4,6 miliardy korun. Žádosti bude Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) přijímat do konce října, a to pouze elektronicky, sdělila ČTK mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Největší objem peněz je určen na investice do zemědělských podniků.
 

Nově budou moci zemědělci podle pravidel získat snadněji peníze na projekt, pokud budou sdružení v organizaci producentů. Stát projekty boduje, pokud půjde o organizaci producentů, dostanou čtyři preferenční body. Preferenční body na projekty se určují i podle velikosti kofinancování, podle počtu zvířat na hektar, podle záměru projektu, počtu zaměstnanců na hektar a dalších kritérií.

V minulém kole dotací zemědělci všechny peníze nevyčerpali. Stát nabídl až tři miliardy korun, ministerstvo zemědělství doporučilo k proplacení asi 1400 projektů za 2,26 miliardy. Ministerstvo peníze, které mohli zemědělci a potravináři získat, přitom navýšilo, původně chtělo rozdělit 2,3 miliardy korun.

V prvním kole bylo zemědělcům, potravinářům a lesníkům rozděleno 7,5 miliardy korun. Nejvíce šlo do živočišné výroby.

Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist