https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemrel-muz-z-hradecke-hajovny-misto-niz-ma-byt-vyukove-centrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemřel muž z hradecké hájovny, místo níž má být výukové centrum

5.2.2016 17:22 | PRAHA (ČTK)
Zemřel Miroslav Vojtěch, který žil v městské hájovně U Dvou šraňků v královéhradeckých lesích.
Zemřel Miroslav Vojtěch, který žil v městské hájovně U Dvou šraňků v královéhradeckých lesích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Chaloupka / Příběhy lidí
Nájemník Miroslav Vojtěch, jenž žil v městské hájovně U Dvou šraňků v královéhradeckých lesích, kterou chce radnice nahradit moderním výukovým centrem, nečekaně zemřel. Vojtěch odmítal objekt opustit. Proti zboření hájovny se v internetové petici vyslovilo téměř 6000 lidí. Aktivisté chtějí v boji proti plánům radnice dál pokračovat. Informovala o tom jedna z aktivistek Silvie Dymáková.
 

"Mluvila jsem s lidmi z petičního výboru, rozhodně to neznamená, že bychom přestali bojovat za zachování hájenky. Naopak využijeme zákonné cesty, abychom výstavbě environmentálního centra zabránili a docílili zachování hájenky ve stávající podobě," řekla Dymáková. Podle ní si Vojtěch v poslední době stěžoval na vysoký tlak. "Vnímal to, že je na něj štvanice a bohužel se potvrdily obavy, že to jeho srdce nemusí zvládnout," řekla Dymáková.

Vojtěch si již na začátku týdne stěžoval na špatný zdravotní stav. "Hájovnu určitě opouštět nechci, měla by v lese zůstat. Nejsem proti centru, ale měli by si to postavit někde jinde," řekl v úterý Vojtěch, který měl viditelně problémy s dechem.

Hradecká radnice dnes uvedla, že oficiální zprávy o úmrtí nemá. "Nicméně pokud je to pravda, pak se jedná o velkou lidskou tragédii a nešťastnou událost, která nás velice nemile překvapila. V tuto chvíli je předčasné hovořit o tom, jaký bude další postup v této věci," uvedla dnes mluvčí královéhradecké radnice Magdaléna Vlčková.

Autoři petice požadují přemístění plánované stavby na jiné místo, které bude dostupnější a které bude svým charakterem více odpovídat potřebám centra. Nové výukové centrum zhruba za 19 milionů korun, které je navržené jako moderní kruhová stavba, by mělo školákům nabízet informace o chovu zvěře, ochraně přírody či o lesnictví. Součástí stavby by měly být také voliéry s různými druhy zvířat.

Přečtěte si příběh Miroslava Vojtěcha.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Sochor
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist