https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zkousky-prokazaly-vysoky-obsah-ftalatu-v-hrackach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zkoušky prokázaly vysoký obsah ftalátů v hračkách

15.11.2000 13:29 | PRAHA (EkoList)
Zkoušky, provedené Institutem pro testování a akreditaci ve Zlíně prokázaly vysoký obsah toxických ftalátů v hračkách, určených pro malé děti. EkoListu to dnes oznámil Václav Vašků, tiskový mluvčí ekologické organizace Greenpeace, která testy hraček objednala. "Koupili jsme celkem devět hraček v Tescu a v Kotvě. Osm z nich bylo z PVC a všechny obsahovaly ftaláty - od 32 do 45 procent hmotnosti," říká Vašků. "Je to paradox. Když si koupíte ftaláty pro laboratorní účely, najdete na nich bezpočet varování a doporučí vám s nimi pracovat v gumových rukavicích. V obchodním domě pak můžete bez problémů koupit hračky, které z poloviny hmotnosti tvoří stejné látky - a jsou označeny jako netoxické," rozhořčuje se vedoucí toxické kampaně Greenpeace Miroslav Šuta. Podle výsledků testů jediná hračka ftaláty neobsahovala - plastový kačer od Směru Praha, vyrobený ovšem z polyetylénu (PE).
 

Greenpeace zveřejnili výsledky testů na dnešním happeningu před obchodním domem Tesco na Národní třídě v Praze. "Kotva stáhla hračky z měkčeného PVC z prodeje už minulý týden, proto jsme dnes přišli sem," vysvětluje Šuta, proč se akce koná právě před Tescem. Aktivisté Greenpeace se vydali i přímo do obchodního domu Tesco - do oddělení hraček, kde se setkali s generálním ředitelem Tesco Stores v ČR Steve Hammettem. "Pan Hammet nám slíbil, že až si prostuduje naše materiály, stáhne Tesco nebezpečné hračky z prodeje také," řekl Václav Vašků EkoListu. Podle něj je to úspěch předvánoční kampaně Greenpeace. V ní se snažili Greenpeace upozorňovat na nebezpečí, které přibližuje Miroslav Šuta: "Od ledna začne platit vyhláška českého Ministerstva zdravotnictví, která některé z hraček z PVC zakáže. Obáváme se, že prodejci se budou v předvánoční době hraček snažit zbavit, aby jim po prvním lednu nezbyly ve skladech."

Happening

Greenpeace dnes na happeningu před OD Tesco v Praze zveřejnili výsledky testů hraček z PVC pro malé děti. Všechny testované hračky obsahovaly vysoké procento ftalátů, které při laboratorních pokusech vyvolávaly u pokusných zvířat poruchy jater a ledvin. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Greenpeace nechali testovat celkem osm hraček z PVC. Čtyři z nich nakoupili v obchodním domě Tesco, čtyři v konkurenční Kotvě. Všechny byly určeny pro malé děti a všechny obsahovaly toxické ftaláty. Nejvíce (45,35 %) jich obsahovala mýdelnička s figurkami žab čínské výroby (dovozce Saver Toys), označená jako "nevhodná pro děti do 3 let", zakoupená v oddělení hraček OD Kotva.

Hračky obsahovaly dva druhy ftalátů - di-iso-decyl ftalát (DIDP) a di-2-etylhexyl ftalát (DOP). U pokusných zvířat ftaláty vyvolávají například různá poškození jater a ledvin. Do organismu se uvolňují žvýkáním či cumláním. Děti tedy mohou ohrozit právě v nejnižším věku, kdy si právě takovýmto způsobem s hračkami hrají.

Výrobek Kačenka Panda Mýdelnička Tři prasátka Vanička se zvířaty Ananas Mýdelnička Žáby Taz-mánský čert 3 zvířátka
Materiál PVC PVC PVC PVC PVC PVC PVC PVC
Změkčovadlo DIDP DIDP DIDP DOP/DIDP DIDP DIDP DIDP DIDP
Obsah (procento hmotnosti) 41,20 43,26 44,98 32,60/40,77 39,99 45,35 39,94 39,78
Místo nákupu Tesco Tesco Tesco Tesco Kotva Kotva Kotva Kotva
Výrobce Púr Royal Industries, Thajsko Púr Royal Industries, Thajsko neuvedeno, Čína Safety Toys, Čína neuvedeno, Čína neuvedeno, Čína neuvedeno, Čína neuvedeno, Čína
Dovozce Castles International Castles International Saver Toys Saver Toys neuvedeno Saver Toys Saver Toys Saver Toys

reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist