https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-radnice-osetri-tisicovku-stromu-na-lesnim-hrbitove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská radnice ošetří tisícovku stromů na Lesním hřbitově

18.2.2016 13:35 | ZLÍN (ČTK)
Lesní hřbitov založil Tomáš Baťa počátkem 30. let minulého století, nyní na něm roste několik tisíc stromů
Lesní hřbitov založil Tomáš Baťa počátkem 30. let minulého století, nyní na něm roste několik tisíc stromů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Adam P. / Wikimedia Commons
Zlínská radnice nechá příští rok odborně ošetřit více než tisícovku stromů na Lesním hřbitově. Založil jej Tomáš Baťa počátkem 30. let minulého století, nyní na něm roste několik tisíc stromů. Již dříve bylo ošetřeno 180 stromů, řekl mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.
 

Odborníci příští rok ošetří 1100 stromů doporučených auditem společnosti Safe Trees, která ve Zlíně dlouhodobě monitoruje stav zeleně. Audit navrhuje zákroky, které mají pomoci zdravotní stav stromů zlepšit. "Jde například o základní ošetření, ořezy nebo instalaci bezpečnostních vazeb," uvedl primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (STAN).

Ošetření zeleně na největším zlínském hřbitově vyjde na deset milionů korun, 60 procent by měla zaplatit státní dotace. Jednou z podmínek dotace je závazek, že péče o stromy po ošetření bude pokračovat minimálně deset let. "Zajistíme ji ve spolupráci se správcem, tedy Pohřebnictvím Zlín," uvedl vedoucí odboru městské zeleně Ivo Divoký.

Ve Zlíně je ve správě města asi 100 000 stromů, radnice je ošetřuje postupně. Informace o jejich stavu lidé dostávají také prostřednictvím databáze Stromy pod kontrolou, která je umístěná na stránkách města. Zvýšenou pozornost stromům věnuje radnice také s ohledem na neštěstí před sedmi lety, kdy v centru města spadl strom a zabil dva nezletilé chlapce. Ze zavinění tragédie byli podezřelí tři úředníci magistrátu, kteří podle policie mohli pádu stromu zabránit. Soudy však muže obžaloby zprostily.

Loni dala zlínská radnice na údržbu zeleně 34 milionů korun. V posledních letech dokončila velké projekty, například celkovou obnovu parku Komenského a Gahurův prospekt, který byl již za baťovské éry místem setkávání lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist