http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-ma-tri-mladata-surikat-u-navstevniku-jsou-popularni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Zlínská zoo má tři mláďata surikat, u návštěvníků jsou populární

5.8.2016 07:28 | ZLÍN (ČTK)
Malé a aktivní šelmy se přirozeně vyskytují v jižní Africe, na suchých místech v savanách, polopouštích i pouštích. Žijí ve starých termitištích nebo v norách po jiných zvířatech, které si neustále upravují
Malé a aktivní šelmy se přirozeně vyskytují v jižní Africe, na suchých místech v savanách, polopouštích i pouštích. Žijí ve starých termitištích nebo v norách po jiných zvířatech, které si neustále upravují
Ve zlínské zoologické zahradě se narodila tři mláďata surikat. Skupina surikat v etiopské části zoo patří u návštěvníků k nejoblíbenějším místům zahrady. Lidi přitahuje jejich aktivita a život ve skupině, známí jsou hlídači, kteří stojí na zadních nohách a sledují okolí, řekl zoolog Kamil Čihák.
 

Ve skupině jsou podle jeho slov přesně rozdělené role. "Hlavní je dominantní pár, který má funkci rozmnožovací. Pak jsou další jedinci, kteří pomáhají se starat o mláďata, pak hlídači, což by měli být většinou samci v lepší kondici, hlídání je náročné. To jsou ti lepší a odolnější," uvedl Čihák.

Surikaty si budují podzemní chodby. "V přírodě jsou známé hrady na mnoha čtverečních metrech. Co se tady děje v podzemí, to vůbec netušíme," uvedl zoolog. V podzemí se také rodí mláďata, samice je vyvede ven až po měsíci. Mláďata ve zlínské zoo jsou venku několik dní. Se skupinou již žerou, ošetřovatelé surikatám dávají například myši, různé maso, rády mají i hmyz.

Ve zlínské zoo jsou surikaty od roku 2011, skupina má nyní 15 členů včetně mláďat. Podle Čiháka se skupina může ještě dále rozšiřovat. "Až jich bude moc, začnou si to řešit sami. Občas se poperou, někteří budou poranění, to je pak znak toho, že kolonie začíná být na hranici únosnosti," uvedl. Další mláďata by pak putovala do jiných zahrad.

Malé a aktivní šelmy se přirozeně vyskytují v jižní Africe, na suchých místech v savanách, polopouštích i pouštích. Žijí ve starých termitištích nebo v norách po jiných zvířatech, které si neustále upravují. Strážci hlídají nejčastěji na vyvýšeném místě, když vycítí nebezpečí, varují ostatní poplašným signálem, po kterém se všichni běží ukrýt do nor.

tisknout poslat
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist