https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-pomaha-strazcum-parku-v-jar-chranit-nosorozce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo pomáhá strážcům parku v JAR chránit nosorožce

11.2.2018 01:00 | ZLÍN (ČTK)
Pokud bude nelegální lov nosorožců pokračovat stejným tempem jako doposud, v roce 2024 zmizí z volné přírody. Vloni bylo jen v jižní Africe pytláky usmrceno 1028 nosorožců. / Ilustrační foto
Pokud bude nelegální lov nosorožců pokračovat stejným tempem jako doposud, v roce 2024 zmizí z volné přírody. Vloni bylo jen v jižní Africe pytláky usmrceno 1028 nosorožců. / Ilustrační foto
Zlínská zoologická zahrada pomáhá chránit ohroženou populaci nosorožců v jihoafrickém národním parku Hluhluwe-Imfolozi. Za tři roky věnovala strážcům parku již 305.000 korun, informovala v pátek mluvčí zahrady Romana Bujáčková. Dodala, že loni v jižní Africe pytláci zabili přes 1000 nosorožců.
 

Zlínská zoo spolupracuje s ochranářskou organizací Save the Rhino, podporuje tamní strážce parku. "Jsou to skuteční hrdinové. Chrání nejen životy nosorožců, ale velmi často riskují i ty svoje," uvedl ředitel zlínské zoo Roman Horský. Organizace Save the Rhino nakoupila za peníze ze zlínské zoo pro strážce dalekohledy, vysílačky, stany, maskovací uniformy i neprůstřelné vesty.

Návštěvníci zlínské zahrady mohou na ochranu nosorožců přispívat do pokladničky v přístřešku u expozice nosorožců. K dispozici je tam také videoprojekce s informacemi o ochraně nosorožců.

"Všech pět druhů nosorožců, dva africké a tři asijské, patří mezi ohrožená zvířata naší planety. Pokud bude jejich nelegální lov pokračovat stejným tempem jako doposud, v roce 2024 zmizí z volné přírody. Vloni bylo jen v jižní Africe pytláky usmrceno 1028 nosorožců. I když ve srovnání s rokem 2016 poklesl počet zabitých zvířat o 26 jedinců, stále se jedná o obrovský počet," uvedla mluvčí.

K nejproblematičtějším lokalitám podle ní patřil Krugerův národní park, po zesílení ochrany se pytláci přesunuli do dalších rezervací. "K nejohroženějším tak nyní patří právě Hluhluwe-Imfolozi, které je útočištěm největší populace nosorožců tuponosých a také poměrně velkého počtu nosorožců dvourohých," uvedla Bujáčková, podle které bude zlínská zoo ve sbírce pokračovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist