https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinske-zoo-roste-navstevnost-za-pul-roku-prislo-250-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínské zoo roste návštěvnost, za půl roku přišlo 250 000 lidí

22.7.2016 12:01 | ZLÍN (ČTK)
Zlínské zoologické zahradě v posledních letech stoupá návštěvnost. Také za polovinu letošního roku do ní zavítalo více lidí než ve stejném období loni. Prošlo jí více než čtvrt milionu návštěvníků, což je o sedm procent více než za loňské pololetí, řekl dnes ČTK ředitel zahrady Roman Horský. Roste také ekonomická soběstačnost zoo. Zahradu loni navštívilo rekordních 639.644 lidí, poprvé v téměř sedmdesátileté historii byla překonána návštěvnost 600 000 lidí.
 

"Ve stejném trendu se k naší radosti vyvíjí i první prázdninový měsíc," uvedl ředitel, podle nějž je však nezbytné do zahrady neustále investovat. "Naší poslední významnou investicí, kterou jsme realizovali v roce 2014 s přispěním zřizovatele Města Zlína, byla Zátoka rejnoků. Byl to projekt mnohem náročnější po technické než ekonomické stránce. Porovnání vynaložených investic a přineseného ekonomického efektu nám potvrdilo, že toto je správný směr budoucího rozvoje zlínské zoo," uvedl ředitel.

Zátoka rejnoků, ve které si mohou lidé mořské rejnoky druhu siba ománská také pohladit a nakrmit je, přišla téměř na 30 milionů korun. Nyní zoo připravuje projekt Řeka trávy, který představí mokřadní biotop floridského národního parku Everglades s aligátory severoamerickými. Chystá se také vybudování chovatelského zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni.

Návštěvnost zahrady se projevila také na její ekonomice. "V současnosti míra soběstačnosti dosahuje 88,4 procent," uvedla mluvčí zahrady Romana Bujáčková. Dodala, že jde o nejvyšší míru soběstačnosti mezi českými a slovenskými zahradami. "V uplynulých pěti letech jsme každoročně dokázali zvyšovat naše vlastní příjmy. V roce 2015 toto zvýšení představovalo částku 30 milionů korun, což ve srovnání s rokem 2010 znamená 40procentní nárůst. A to je skutečně velký skok nejen na české poměry," uvedl ředitel, podle kterého díky tomu zahrada nemusela několik let zdražovat vstupné či vybírat parkovné.


reklama

 
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist