https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinsky-kraj-posunul-termin-vymeny-kotlu-aby-lide-meli-dost-casu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj posunul termín výměny kotlů, aby lidé měli dost času

10.5.2016 13:40 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj posunul termín, do kterého musí úspěšní žadatelé o dotaci vyměnit starý kotel za nový. Původní termín byl do konce října, kraj jej prodloužil do konce ledna, aby lidé měli dostatek času, řekl hejtmanův náměstek Ivan Mařák (KSČM).
 

"Je možné, že lidé budou mít problémy s firmami, které jim budou tyto práce provádět, a s kotli, tak jsme to posunuli do konce ledna, aby byla jakási rezerva včetně vyúčtování. Pokud to někdo bude mít do konce ledna hotové, tak ty peníze dostane," uvedl Mařák, který nyní začal za kraj podepisovat 1245 smluv s úspěšnými žadateli o dotace. Lidé chodí smlouvy podepisovat na úřad nebo je dostávají poštou.

Kraj rozdělí z evropských peněz na výměnu kotlů 148 milionů korun. Celostátní projekt si klade za cíl vyměnit staré kotle na tuhá paliva za ekologičtější způsoby vytápění. První kolo rozdělování dotací provázel v kraji i v celé zemi velký zájem lidí.

Nejčastěji si budou lidé v kraji instalovat kotel na biomasu, učiní tak 41 procent žadatelů. Další budou mít nový plynový kotel, kombinovaný kotel na uhlí a biomasu, tepelné čerpadlo či kotel na uhlí. Lidé dostanou 70 až 85 procent nákladů, maximální výše je stanovena na 150.000 korun.

Do roku 2020 se v kraji i republice počítá s dalšími dvěma výzvami, v kraji by mělo být rozděleno ještě přes 300 milionů korun. V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist