https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmatky-s-prazskymi-odpadky-pokracuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zmatky s pražskými odpadky pokračují

11.11.1998 15:35 | PRAHA (EkoList)
Svoz komunálního odpadu v Praze provází množství nejasností. Diskutuje se o tom, kdo má vlastně uzavírat s hlavním městem smlouvu o svozu odpadu.
 

"Zmatek částečně způsobili někteří pražští novináři," tvrdí Mgr. Kluzová z Magistrátu hl. m. Prahy. Měla na mysli informace o tom, že nová vyhláška o odpadech, která vstoupila v platnost 1. 7. 1998, je v rozporu se zákonem č.125/1997 o odpadech, neboť podle tohoto zákona údajně musí smlouvu s městem uzavřít fyzické osoby a podle vyhlášky uzavírají smlouvu vlastníci objektů. V zákoně však ve skutečnosti stojí pouze, že "cenu za svoz, třídění a zneškodnění komunálního odpadu (KO) platí fyzické osoby obci ve výši, která je v souladu se zvláštními předpisy". Pokud ovšem nikdy neexistovaly žádné nejasnosti, proč minulá vyhláška ukládala uzavírání smluv právě fyzickým osobám?

V současné době dosud nejsou uzavřeny smlouvy se všemi vlastníky objektů. V denním tisku a v prostředcích MHD se objevily upoutávky, vydávané Magistrátem hl. m. Prahy, varující před následky neuzavření smlouvy. Město se totiž zavázalo platit Pražským službám za svoz komunálního odpadu do konce září. Od října však prý nebude odvážen odpad z míst, kde nebyly smlouvy uzavřeny, informují letáky. Ve skutečnosti je však odpad i nadále svážen. S vlastníky nebo správci nemovitosti, kteří dosud smlouvu neuzavřeli, zahájí městské části, pod jejichž pravomoc spadají, správní řízení. "Neplatícího nájemníka může žalovat sám vlastník," sdělila EkoListu mgr. Kluzová. Podle ní se nestává často, že by nájemník neplatil pouze jednu položku. Navíc částka 52 korun za rok prý není tak vysoká, aby kvůli ní orgány státní správy zahajovaly řízení s každým neplatičem.

Nyní se o odvoz komunálního odpadu starají Pražské služby spolu s dalšími devíti svozovými firmami, které působí jako subdodavatelé. Jelikož se uzavřením smlouvy mezi Magistrátem hl. m. Prahy a Pražskými službami zlikvidovalo konkurenční prostředí, stěžují si bytová družstva na zvýšení cen. Magistrát tento krok hájí nutnou optimalizací svozu. Mají být utvořeny svozové oblasti, kde se bude o svoz veškerého komunálního odpadu starat jedna firma. V současné době zatím tento způsob zcela nefunguje, protože některé firmy například nemají odběratele na tříděný odpad.

Na začátku září se ke svozu tříděného papíru a skla přidal také svoz plastů. Ten v některých částech Prahy fungoval i dříve, ale nyní je zajišťován celoplošně. Ve všech městských částech by tedy měly být umístěny sběrné nádoby na plast. Do nich patří všechny druhy plastů. Plastový odpad recykluje firma Transform a. s. Lázně Bohdaneč, Stod u Plzně a další. Z odpadových plastů se vyrábějí palety, střešní krytiny, kabelové žlaby, zatravňovací panely, odpadkové koše a komponenty protihlukových zábran.

Další nedořešenou záležitostí je zajišťování svozu nebezpečného odpadu. Stále není uzavřena veřejná soutěž, která má vybrat firmu, která bude tyto služby provozovat. Magistrát proto organizuje ve spolupráci s firmou Imp-servis náhradní svozy nebezpečného odpadu. Na přelomu srpna a září proběhlo první kolo, v dnešních dnech probíhá kolo druhé. Díky této službě se mohou Pražané zbavit odpadků, jako jsou například baterie, oleje a tuky (kromě potravinářských), ředidla, staré barvy, léky, kyseliny, hydroxidy, lepidla a pryskyřice, odmašťovací přípravky a detergenty, fotochemikálie, pesticidy, zářivky a ostatní předměty s obsahem rtuti. Tuto službu mohou Pražané využít zdarma, pouze u množství nebezpečných odpadů nad 0,5 kg je nutné prokázat bydliště v Praze.


reklama

 
Kateřina Ondřejová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist