https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmeny-klimatu-ohrozi-az-10-procent-druhu-rostlin-a-zivocichu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Změny klimatu ohrozí až 10 procent druhů rostlin a živočichů

14.7.2011 02:00 | LONDÝN (Ekolist.cz)
Orangutan na severní Sumatře - ilustrační foto.
Orangutan na severní Sumatře - ilustrační foto.
Licence | Volné dílo (public domain)
Pokud se nepodaří zvrátit trend změn globálního klimatu, až deset procent rostlinných a živočišných druhů se může dostat na pokraj vyhynutí. Vyplývá to z výzkumu vědců Exeterské univerzity, jehož výsledky otiskl respektovaný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Tým se pokusil kriticky zhodnotit zhruba 200 předpovědí dopadů klimatických změn a zároveň vyhodnotit dalších 130 studií o změnách, které již nastaly. Obecně podle nich platí, že změřené a popsané úbytky biodiverzity odpovídají varováním, která o nich byla učiněna v minulosti.

"Naše výsledky by měly být vážným varováním a výzvou k akci. Mnoho z ohrožených druhů vymře, pokud se věci nějak zásadně nezmění," uvedl Ilya Maclean, hlavní autor studie. "Nastal čas, aby varování začala být brána vážně, náš výzkum ukazuje, že škodlivé důsledky klimatických změn se již projevují a navíc jsou často závažnější, než byla varování," dodává. Katastrofické scénáře z minula se podle něj většinou nejen vyplnily, ale mnohdy překonaly svým rozsahem původní varování.

Vědci: Je čas jednat

Předpovídat, že změny klimatu ohrozí mnoho druhů rostlin a zvířat, není nic nového ani překvapivého. Jak ovšem autoři tohoto kritického shrnutí zdůrazňují, varováním se často dostává skeptického přijetí, protože dopad změn není snadné měřit a velká nejistota panuje v otázce, do jaké míry se planeta bude či nebude schopna přizpůsobit.

Jejich studie se zabývala širokým spektrem druhů po celé planetě a zjištěním bylo, že klimatické změny globální biodiverzitu opravdu zásadním způsobem ohrožují. "Prozkoumali jsme opravdu mnoho různých studií z celého světa a dospěli k závěru, že dopady změn klimatu jsou opravdu možné všude, mezi nejrůznějšími druhy živočichů a rostlin," říká Robert Wilson, další člen vědeckého týmu. "Platí to pro různé skupiny od ptáků přes červy po mořské savce, pro horské oblasti, džungle i oceány – tam všude vědci potvrzují, že hrozba je zcela reálná." Je tedy dle něj nezbytné opravdu přistoupit k okamžitým akcím, které by omezily emise skleníkových plynů a zamezily dalším tlakům, jako je například znečištění či úbytek jejich přirozeného prostředí.


reklama

 
Další informace |
Abstrakt článku je možné najít na stránkách časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist