https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-ziskala-tri-simpanze-chce-rozsirit-chov-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr Králové získala tři šimpanze, chce rozšířit chov

17.3.2017 09:15 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
V Africe v divočině jsou šimpanzi ohroženým druhem. V přísně chráněných oblastech je však jejich populace stabilizovaná. Největší hrozbou je pro ně ubývání přirozeného prostředí, ale jsou také loveni pro maso.  / ilustrační foto
V Africe v divočině jsou šimpanzi ohroženým druhem. V přísně chráněných oblastech je však jejich populace stabilizovaná. Největší hrozbou je pro ně ubývání přirozeného prostředí, ale jsou také loveni pro maso. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku získala tři samice šimpanzů. Mají zoo pomoci rozšířit chov těchto lidoopů. Samice přišly do dvorské zoo na konci minulého týdne z maďarské zoologické zahrady ve Veszprému. Celkem dvorská zoo nyní chová šest šimpanzů, jednoho samce a pět samic. ČTK to včera řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
 

"Přibližně před rokem nám byly koordinátorem chovu doporučeny dvě nové samice, sestry Chispi a M, z maďarské ZOO Veszprém, které jsou v reprodukce schopném věku. S chovem šimpanzů do budoucna počítáme, proto jsme nabídku bez váhání přijali," uvedl kurátor primátů Michal Podhrázský.

Do Dvora nakonec z Maďarska přijela i více než padesátiletá samice Susi. Zoologové se totiž rozhodli, že maďarskou tříčlennou tlupu nebudou dělit, protože by to pro zvířata mohlo být stresující.

Nové samice Chispi a M se narodily ve španělské Valencii. Nejstarší Susi pochází z přírody a dosud odchovala pět mláďat. "V současné době předpokládáme, že Susi už není schopná zabřeznout," uvedl Podhrázský.

Stávající tříčlenná skupina a nová tlupa zatím obývají oddělené expozice. Cílem ošetřovatelů je během následujících týdnů přistoupit ke jejich spojení a do budoucna vytvořit prosperující skupinu.

Samotný převoz opic z Maďarska se obešel bez komplikací. "Zvířata jsme napřed uspali, abychom je mohli bezpečně naložit do přepravních beden. K samotnému převozu jsme přistoupili, jakmile samice nabraly vědomí," uvedl specialista na převozy zvířat Zdeněk Bárta. Samice na cestě doprovázela i ošetřovatelka z maďarské zoo, která je tam měla na starosti.

Dvorská zoo chová šimpanze od roku 1971. Zatím se zoo podařilo odchovat čtyři mláďata, která se narodila v letech 1984, 1987, 1993 a 1998. Zatím posledním šimpanzem narozeným v zoo je samice Daisy, která byla jako dvouletá převezena do Zoo Bratislava, kde později uhynula.

V Africe v divočině jsou šimpanzi ohroženým druhem. V přísně chráněných oblastech je však jejich populace stabilizovaná. Největší hrozbou je pro ně ubývání přirozeného prostředí, ale jsou také loveni pro maso. Jejich počty v přírodě se odhadují na zhruba 200.000 jedinců.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Zoo patří kraji a je nejčastějším turistickým cílem v regionu, loni ji navštívilo 538.006 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist