https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-hodonin-ma-novou-skupinu-vari-cervenych-a-primorozce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Hodonín má novou skupinu vari červených a přímorožce

3.3.2017 12:00 | HODONÍN (ČTK)
Vari červení, kterým se dříve říkalo lemur vari, jsou všichni tři samci. Dvacetiletý samec Archie s dvouletým synem Richiem dorazili do Hodonína z jihlavské zoo. Čtrnáctiletý Ruda je ze Zoo Ostrava.
Vari červení, kterým se dříve říkalo lemur vari, jsou všichni tři samci. Dvacetiletý samec Archie s dvouletým synem Richiem dorazili do Hodonína z jihlavské zoo. Čtrnáctiletý Ruda je ze Zoo Ostrava.
Několik nových druhů zvířat nabízí hodonínská zoo. Do pavilonu opic přibyla tříčlenná skupina vari červených a po jednom druhu je i ve všech mořských akváriích, řekla ČTK mluvčí zoo Iva Uhrová. Kromě toho přes zimu zoo získala dva druhy kopytníků, a to jelena barasingu a přímorožce arabského. Hodonínskou zoo ročně navštíví skoro 150.000 lidí, loni to bylo rekordních 161.000 příchozích.
 

Vari červení, kterým se dříve říkalo lemur vari, jsou všichni tři samci. "Dvacetiletý samec Archie s dvouletým synem Richiem dorazili do Hodonína z jihlavské zoo. Čtrnáctiletý Ruda je ze Zoo Ostrava. Zvířata ze dvou rozdílných skupin se s novým prostředím bez problémů sžila, ale na sebe samotné si musela zvykat postupně," uvedla Uhrová.

Lemuři patří mezi poloopice Madagaskaru. Jméno dostali podle římského slova lemuros, neboli duchové zemřelých, kteří za noci kvíleli, křičeli a naříkali. "Přesně to vystihuje vari, jehož skupinový řev je ohlušující a často až hrůzostrašný. Stejně jako ostatním druhům lemurů vedeným v Červené knize jako kriticky ohrožený druh i vari červenému hrozí ve volné přírodě vyhubení," doplnil Uhrová.

Nové druhy jsou i ve třech mořských akváriích. U žraloka černoploutvého je netopýrník dlouhoploutvý, v korálovém útesu pomec skvělý a k perutýnovi přibyla klipka žlutá.

Z Bedfordshire v Anglii přibyly i dvě samice jelena barasingy, který patří mezi ohrožené druhy a v zoo bývá chovaný výjimečně. "Tato zvířata z jihovýchodní Asie jsou k vidění kromě Hodonína pouze v ostravské zoo," doplnila Uhrová. Zoo se chce podílet na vytvoření chovného programu. Z Curychu zahrada získala dvě samice přímorožce arabského, neboli oryxe. "Ve volné přírodě obývá arabské polopouště a z přírody na čas zcela vymizel. V posledních letech se vrací do přírOdy právě díky záchovným programům zoologických zahrad," uzavřela mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist