https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-smrdi-po-zkazenem-mase-roste-v-ni-kvetnatec-archeruv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava smrdí po zkaženém mase. Roste v ní květnatec Archerův

14.7.2017 09:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Houba je u nás nepůvodní. Vzhledem připomíná spíše tropickou rostlinu či mořskou hvězdici. Její domovinou je jihovýchodní Austrálie, Nový Zéland a Tasmánie.
Houba je u nás nepůvodní. Vzhledem připomíná spíše tropickou rostlinu či mořskou hvězdici. Její domovinou je jihovýchodní Austrálie, Nový Zéland a Tasmánie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Vlček / Zoo Ostrava
Pokud v Zoo Ostrava v těchto dnech ucítíte poměrně intenzivní zápach po zkaženém mase, pak je vše v pořádku. Může za to zvláštní houba květnatec Archerův, která v areálu zoo v tomto období na několika místech vyrůstá. Informuje o tom Zoo Ostrava.
 

Květnatec Archerův je nápadná houba, která v areálu ostravské zoologické zahrady vyrůstá poměrně pravidelně již několik let. Objevuje se na různých místech, v největším počtu je ji možno vidět hlavně pod výběhem jeřábů bělošíjích a kolem výběhu pand červených. Kolemjdoucí upoutá nejen svým nezvyklým vzhledem, ale také pronikavým zápachem.

Tato houba je u nás nepůvodní. Vzhledem připomíná spíše tropickou rostlinu či mořskou hvězdici. Její domovinou je jihovýchodní Austrálie, Nový Zéland a Tasmánie. Do Evropy byla zavlečena ve 20. století. Zprvu vypadá houba jako 2,5-4 cm velké šedavé až hnědorůžové kulaté vajíčko napůl zanořené do půdy. Později tento útvar praská a vyrůstá z něj asi 10 cm vysoký třeň, který nese červená ramena. Na ramenech často sedává hmyz, který sem právě láká zápach. Hmyz pak roznáší po okolí výtrusy, které ulpí na jejich tělech. Houba je nejedlá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist