https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-ziskala-na-oziveni-chovu-hrosi-samici-z-britanie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava získala na oživení chovu hroší samici z Británie

4.7.2016 18:15 | OSTRAVA (ČTK)
Zoologická zahrada v Ostravě, která vede plemennou knihu hrochů obojživelných pro celou Evropu, získala mladou hroší samici z britské Zoo Whipsnade. Samička, které je dva a půl roku, má v ostravském chovu oživit krev. ČTK to dnes sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková. Ostravská zahrada je v chovu hrochů nejúspěšnější v zemi, za téměř 50 let se v ní narodilo 32 hrochů, z nichž 18 se podařilo odchovat.
 

Hrošice byla do Ostravy dovezena po dlouhém období, kdy byli odchovaní hroši naopak ze zoo odváženi pryč. "Zatím pobývá v chovatelském zázemí pavilonu Tanganika a aklimatizuje se. Postupně se bude seznamovat s novým prostředím a zvykat si na další prostory. Příležitostně ji budou moci návštěvníci vidět ve venkovním výběhu," uvedla Nováková.

Samice je teprve třetím hrochem dovezeným do Ostravy. První byla v roce 1967 šestiletá samice, která pak v zoo žila až do své smrti v roce 2009. Druhým hrochem byl v roce 1968 přivezený roční samec, který v zoo žije dodnes. "První mládě hrocha se v Ostravě narodilo 30. ledna 1972. Byla to samička a stala se vůbec prvním hroším mládětem v celém tehdejším Československu," uvedla mluvčí.

Hroch obojživelný se stal vinou člověka ohroženým druhem. V africké přírodě těchto zvířat ubývá a jejich populace postupně klesá i v zoologických zahradách. V Česku hrochy kromě Ostravy chovají jen zoo v Praze a znovu i ve Dvoře Králové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist