https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-plzen-odchovala-dalsich-11-krokodylu-celnatych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Plzeň odchovala dalších 11 krokodýlů čelnatých

1.10.2016 13:46 | PLZEŇ (ČTK)
Dalších 11 mláďat afrického krokodýla čelnatého odchovala plzeňská zoologická zahrada. Z vajíček, která více než čtyřicetiletá samice nakladla v dubnu, se v srpnu po 104 dnech v inkubátoru vyklubala asi dvaceticentimetrová mláďata. K samici je už chovatelé nedali, část z nich mohou návštěvníci vidět ve specializované expozici Akva Tera v centru Plzně. ČTK to dnes řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.
 

Plzeňská zoo vlastní nejúspěšnější chovný pár krokodýlů čelnatých v ČR. Dosud se od něj ve 12 snůškách podařilo vylíhnout a odchovat 123 mláďat.

Krokodýli čelnatí, jejichž dospělí samci měří kolem dvou metrů, se v Plzni množí od roku 2001. Kromě dvou let se mláďata vylíhla každý rok. Nejvíc jich bylo v roce 2014, a to 21. "Líhnutí necháváme na inkubátoru, jednou jsme se pokusili nechat nakladená vejce u samice v expozici, ale tehdy se mláďata vůbec nevylíhla," řekl Vobruba.

V přírodě by samice hnízdo se snůškou hlídala a pomáhala by ze skořápky mláďatům, která se ještě ve vejcích ozývají. Mladé by pak chránila a vozila na zádech. I když v zoo o vejce vzápětí přijde a chovatelé je přemístí do inkubátoru v jiné místnosti, samice má v sobě kalendář a přesně vycítí dobu líhnutí, řekl chovatel Martin Ševčík. Ačkoliv mladé ve vajíčkách neslyší, je samice přesně v dobu líhnutí ostražitá a útočnější, řekl.

Samice letos nakladla 18 vajec, několik se poškodilo při kladení. Chovatelé chtěli mít víc samiček, tak upravili teplotu při inkubaci. Jindy je nastavená na zhruba 30 stupňů, nyní ji snížili na 28,5 stupně. U krokodýlů i dalších plazů teplota při inkubaci ovlivní pohlaví. Jestli se podařilo mít víc samiček, se v zoo dozvědí, až mláďata povyrostou.

Podle Vobruby je pravidelnost plzeňského odchovu velkou raritou. Samice je velmi geneticky cenný exemplář, pochází ještě z odchytu ve volné přírodě. Do Plzně přijela počátkem roku 1974. "A je tedy věkem a i služebně druhým nejstarším zvířetem v plzeňské zoo," řekl Vobruba. Starší je v zoo jen jihoamerická želva matamata třásnitá, která letos slaví devadesátiny. Zahrada ji zaevidovala asi o čtvrt roku dříve než samici krokodýla. Krokodýli čelnatí se dožívají 30 až 50 let.

Plzeňská zoo má s chovem krokodýlů úspěchy. V roce 1981 odchovala vůbec prvního krokodýla v českých a slovenských zoo, a to kajmana paraguayského. Loni se v Plzni vylíhla mláďata kriticky ohroženého krokodýla siamského.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist