https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-ma-po-31-letech-nepretrziteho-chovu-mlade-hadilova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha má po 31 letech nepřetržitého chovu mládě hadilova

2.8.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Mláděti hadilova písaře (na obrázku) je deset dnů a dobře prosperuje, přestože ho rodiče zatím nejsou schopni krmit. Zatím je čtyřikrát denně dokrmováno. Hadilov přišel do pražské zoologické zahrady v roce 1952, soustavný chov začal o 34 let později. Letošní mládě je první, které se v trojské zahradě vylíhlo.
Mláděti hadilova písaře (na obrázku) je deset dnů a dobře prosperuje, přestože ho rodiče zatím nejsou schopni krmit. Zatím je čtyřikrát denně dokrmováno. Hadilov přišel do pražské zoologické zahrady v roce 1952, soustavný chov začal o 34 let později. Letošní mládě je první, které se v trojské zahradě vylíhlo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
V pražské zoologické zahradě se po 31 letech nepřetržitého chovu vylíhlo 23. července mládě hadilova, je zdravé a silné. Nyní je v zázemí Ptačích mokřadů v hnízdě pod rodiči. Odchovat tohoto afrického dravce se považuje za chovatelský úspěch, jelikož v zajetí se rozmnožuje velmi vzácně. Sdělila to mluvčí zoo Alena Šteffelová.
 

"Pro představu za posledních 12 měsíců se mládětem hadilova může pyšnit jen sedm zoo po celém světě," uvedl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Hadilov se v lidské péči rozmnožuje velmi zřídka, potřebuje klid a jisté zázemí, jakmile se stěhuje po expozicích, nastává problém.

Mláděti hadilova písaře je deset dnů a podle kurátora ptáků Antonína Vaidla prosperuje, přestože ho rodiče zatím nejsou schopni krmit. "Snaží se, ale nedaří se jim to. Pro rodiče i chovatele se jedná o novou zkušenost. Ovšem věříme, že jak mládě poroste, tak krmení zvládnou, případně už mládě bude dostatečně šikovné, aby se krmilo samo s nimi," dodal. Zatím je čtyřikrát denně dokrmováno.

Hadilov přišel do pražské zoologické zahrady v roce 1952, soustavný chov začal o 34 let později. Letošní mládě je první, které se v trojské zahradě vylíhlo. Hadilov písař má nezaměnitelný vzhled díky dlouhým nohám, štíhlému tělu a převážně šedobílému zbarvení. Jméno dostal podle na hlavě prodloužených per, která při načepýření vypadají jako brka za uchem středověkého písaře.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist