https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-resi-zahadu-ktery-varan-je-otcem-ten-mrtvy-nebo-ten-invalidni-nebo-zadny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha řeší záhadu: Který varan je otcem? Ten mrtvý, nebo ten invalidní? Nebo žádný?

2.2.2011 16:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tak pánové varani, kdo se přizná? Na ilustračním snímku varan komodský.
Tak pánové varani, kdo se přizná? Na ilustračním snímku varan komodský.
Pražská zoo má ve své péči Aranku, samici varana komodského. Ta koncem ledna nakladla snůšku šestnácti vajec, z nichž jich je pět oplozených. Je však záhadou, kdo za jejich oplozením stojí. Samec, který byl „zodpovědný“ za minulou snůšku, zemřel na srdeční vadu ještě před tím, než se z vajec vylíhli jeho potomci. Samec Leonardo, který také přichází v úvahu, je starý a částečně invalidní. Podle ošetřovatelů se ale Leonardo s Arankou téměř jistě nepářil. Podle zoo je možné, že zde možná žádný otec není.
 

Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka přicházejí v úvahu čtyři vysvětlení „záhadné“ snůšky vajec. Jedno velmi nepravděpodobné vysvětlení je, že všechna vejce jsou neoplozená a nad otcem proto není třeba pátrat. Podle chovatele Petra Velenského je ale patrné, že se v některých vejcích vyvíjejí zárodky a je měřitelný jejich tep.

Druhou velmi nepravděpodobnou možností je, že otcem je starý Leonardo. Podle Miroslava Bobka by si něčeho takového chovatelé všimli, varany totiž sledují i prostřednictvím kamer. „Ač je to nepravděpodobné, byli bychom za toto vysvětlení rádi,“ říká Miroslav Bobek. „Měli bychom totiž naději na geneticky cenná mláďata.“

Otcem by také mohl být samec uhynulý loni v únoru. Šlo by však o překvapivý objev. Jak vysvětluje Bobek, samice některých plazů – jde zejména o druhy, u kterých se obě pohlaví obtížné setkávají – si uskladňují spermie ve vejcovodu. Aranka si tak mohla uchovat spermie svého někdejšího partnera. „U varanů však nic podobného nebylo dosud zjištěno. A u komodských už vůbec ne!“ říká Miroslav Bobek.

Poslední, nejpravděpodobnější vysvětlení je, že jde o tzv. partenogenetické rozmnožení, při němž se nový jedinec vyvíjí ze samičího vajíčka neoplozeného samčí pohlavní buňkou. „Výsledkem toho typu rozmnožování jsou u varanů pouze samci. Teoreticky si tak samice, která samojediná připluje na opuštěný ostrov, může sama stvořit svého Adama,“ vysvětluje Miroslav Bobek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist