https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-zachranuje-vedle-koni-a-goril-i-malo-zname-druhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha zachraňuje vedle koní a goril i málo známé druhy

17.1.2018 23:43 | PRAHA (ČTK)
Zoo v Praze je proslulá chovem koňů Převalského a projektem, ve kterém je vrací zpět do volné přírody.
Zoo v Praze je proslulá chovem koňů Převalského a projektem, ve kterém je vrací zpět do volné přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Autobus, který pět let jezdí v okolí kamerunské rezervace Dja, vystřídá letos v dubnu jeho mladší následovník. Projekt Toulavý autobus je jednou z činností, jimiž Zoo Praha přispívá k ochraně ohrožených druhů přímo v jejich domovině, v tomto případě gorily nížinné. Podobných projektů má pražská zoologická zahrada několik, řekl její ředitel Miroslav Bobek. Peníze na ně zoo získává ze sbírek a dotací, například nový autobus zaplatí Magistrát hlavního města Prahy.
 

U goril se Zoo Praha snaží zejména změnit smýšlení lidí v Kamerunu, kteří je mnohdy považují za zdroj masa. Autobus přiváží od ledna 2013 děti z okolí rezervace Dja na exkurze do záchranné stanice pro primáty v Méfou nebo na další místa, která se věnují záchraně ohrožených zvířat. Kromě goril jsou to například luskouni, savci, kteří se živí hlavně mravenci a termity a mají tělo pokryté šupinami. Luskouni dříve žili i v Asii, tam je už ale lovci téměř vyhubili - luskounům jsou totiž připisovány zázračné vlastnosti v tradiční asijské medicíně. "Chceme zahájit výzkumný projekt, zjistit, jaká je jejich populační hustota, kde žijí a kde je potřeba je vracet zpět do přírody," řekl Bobek. Výzkum by měl zmonitorovat i jejich ilegální lov a obchod s nimi.

Zoo v Praze je proslulá chovem koňů Převalského a projektem, ve kterém je vrací zpět do volné přírody. Další transport koní do Mongolska je naplánován na letošní 19. červen. Zoo se chce věnovat i k ochraně dalších druhů ve střední Asii. "Rozhodl jsem se jít do záchrany sajg, které postihla epidemie, která vypukla zrovna v době, kdy jsem byl v Mongolsku," uvedl Bobek.

Sajgu mongolskou, příbuznou antilop, kromě epidemie moru ohrožují pytláci. Podle Bobka zaplatila pražská zoo obojky s vysílači, díky kterým je možné pohyb sajg monitorovat.

V Mongolsku žije také další ohrožené zvíře, divoký velbloud. Jeho domovem je Národní park Gobi A, ležící na hranicích s Čínou. Odhaduje se, že v oblasti přežívá nejvýš několik stovek těchto zvířat. Ve spolupráci s Brity hodlá pražská zoo divokým velbloudům pomoci, prvním českým příspěvkem pro Gobi A se stal loni motocykl pro místní ochránce.

Ochrana zahrnuje podle Bobka i méně nápadné činnosti, které ale přírodě někdy prospějí více než ty hodně viditelné. Zmínil třeba stavbu studny v Mongolsku, patří sem i podpora sadby užitkových stromů nebo chov hospodářských zvířat ve střední Africe, které mají místním lidem zajistit jiný zdroj obživy než lov ohrožených zvířat pro maso.

Peníze na ochranu ohrožených druhů v jejich domovině získává Zoo Praha sbírkami a akcemi, jako je například Dvoukoruna ze vstupného, nebo z dotací z České rozvojové agentury a ministerstva životního prostředí. Nově půjdou na tyto projekty peníze z prodeje dezertů pro děti Krajanka ZOO. Z každého kelímku dostane zoo deset haléřů, podle odhadů by to mohlo být ročně až několik milionů korun. V letech 2010-2017 putovalo na podobné projekty 32,2 milionu korun, z toho 17,5 milionu na záchranu koní Převalského.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist