https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ve-dvore-vyradila-jako-jedna-z-prvnich-palmovy-olej-z-krmiv-pro-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo ve Dvoře vyřadila jako jedna z prvních palmový olej z krmiv pro zvířata

1.2.2017 10:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Krmivářský průmysl je v objemu využití palmového oleje hned za potravinářským průmyslem a výrobou biopaliv. Na obrázku přípravna krmiv ve dvorské zoo
Krmivářský průmysl je v objemu využití palmového oleje hned za potravinářským průmyslem a výrobou biopaliv. Na obrázku přípravna krmiv ve dvorské zoo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
Zoo ve Dvoře Králové se připojila ke Dni bez palmového oleje, který připadá na 1. února. V zoo se už více než tři roky nepoužívá palmový olej v restauracích a občerstveních pro návštěvníky. Od začátku roku 2017 se ho zoo jako v jedné z prvních podařilo vyřadit i z krmiv pro zvířata.
 

„V ZOO Dvůr Králové máme Den bez palmového oleje 365 dní v roce," říká Igor Mašín, majitel firmy GASTRO ZOO, která má v dvorské zoo na starosti stravovací služby. Pokrmy kompletně bez palmového oleje připravují podle jeho slov už od roku 2013. Loni se podařilo přesvědčit i dodavatele zmrzliny nebo sušenek, aby palmový olej ve své výrobě nepoužívali. Produkty s palmovým olejem tak ve dvorské zoo nejsou ani v automatech na cukrovinky.

Od začátku tohoto roku jsou bez palmového oleje i krmiva pro chovaná zvířata. „V technologii výroby krmiv se pracuje nejenom s palmovým olejem, ale především s olejem palmojádrovým. Nám se do roku 2017 podařilo vstoupit zcela bez těchto surovin ve všech druzích krmiva pro zvířata," popisuje vedoucí výživy zvířat Monika Ptáčková.

Krmivářský průmysl je v objemu využití palmového oleje hned za potravinářským průmyslem a výrobou biopaliv, uvádí zoo. Intenzivní pěstování palmy olejné, z jejíchž plodů se olej vyrábí, je v současné době jednou z hlavních příčin kácení deštných pralesů v tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky. To s sebou nese masivní vymírání živočišných i rostlinných druhů, znečištění prostředí, riziko ničivých povodní a eroze půdy nebo každoroční mohutné požáry vznikající zejména při vypalování lesů a rašelinišť pro zemědělskou půdu. S ničením deštných lesů úzce souvisí i problém globálních klimatických změn. Kromě divoké přírody ohrožuje zakládání nových plantáží i budoucnost menších etnik a kmenů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist