https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-zlin-pomaha-nigerijske-rezervaci-se-slony-take-obnovit-cesty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Zlín pomáhá nigerijské rezervaci chránit slony a obnovovat cesty

27.6.2016 14:21 | ZLÍN (ČTK)
Yankari představuje poslední oázu slonů v celé Nigérii, jejich počet se odhaduje na pouhých 350 jedinců
Yankari představuje poslední oázu slonů v celé Nigérii, jejich počet se odhaduje na pouhých 350 jedinců
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zlínská zoologická zahrada pomáhá nigerijské rezervaci Yankari Game Reserve, zejména stavět a obnovovat silnice a mosty, které jsou důležité při boji s tamními pytláky. Jde o první projekt zahrady na ochranu zvířat přímo ve volné přírodě. Yankari představuje poslední oázu slonů v celé Nigérii, jejich počet se odhaduje na pouhých 350 jedinců, sdělil ředitel zoo Roman Horský, který nedávno rezervaci navštívil.
 

Rezervace byla založena v roce 1956 jako lovecká rezervace, v roce 1991 byla povýšena na národní park. Zaujímá plochu 2300 kilometrů čtverečních. Rezervace je také jednou ze dvou nigerijských lokalit, kde žijí lvi. Důležitá je také pro zachování populace hrochů, buvolů nebo antilop koňských.

"Díky našemu finančnímu příspěvku se opravily páteřní komunikace a vznikly nové mosty. Považuji to skutečně za nesmírný úspěch. Tato infrastruktura vzniká v naprosto nedotčených a odlehlých částech parku, které jsou opravdu těžce dostupné," uvedl Horský.

Infrastruktura je podle něj důležitá pro strážce parku. "Nyní se dostanou právě do těch částí rezervace, které až doposud byly auty prakticky nedostupné a kde pytláci nejčastěji útočili," uvedl ředitel, který při své návštěvě jednal také se zástupci mezinárodní organizace Wildlife Conservation Society o spolupráci při podpoře rezervace.

"Rozhodli jsme se spojit naše síly a rangerům pomoci v jejich úsilí při potlačování pytláctví," řekl Horský. Spolupráce zoo a rezervace začala před dvěma lety.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist