https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoolog-odvazi-z-novych-mlynu-mrtva-zvirata-zpusobil-tim-rozruch
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoolog odváží z Nových Mlýnů mrtvá zvířata, způsobil tím rozruch

8.2.2017 13:20 | BRNO (ČTK)
Podle Šebely by v případě přítomnosti viru bylo mrtvých ptáků mnohem víc, vzhledem k tomu, že jich tam je denně kolem 20.000 až 30.000.
Podle Šebely by v případě přítomnosti viru bylo mrtvých ptáků mnohem víc, vzhledem k tomu, že jich tam je denně kolem 20.000 až 30.000.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek
Mezi ornitology způsobila v minulých dnech rozruch zpráva vedoucího Zoologického oddělení Moravského zemského muzea Miroslava Šebely, kterou psal uznávanému přerovskému ornitologovi Josefu Chytilovi. Informuje v ní, jak od začátku ledna pravidelně jezdí k Novomlýnským nádržím, sleduje ptáky pod přelivem, něco natočí, vyfotografuje a někdy sebere mrtvé zvíře do muzea. A to v době, kdy se Českem šíří ptačí chřipka a jedno ohnisko nákazy se objevilo i v blízkém Brodě nad Dyjí. Zprávu ČTK obdržela od Jiřího Šafránka z Moravského ornitologického spolku.
 

Šebela ve zprávě napsal: "Na nádržích jsem od začátku ledna cca každý třetí den, ale někdy i tři dny po sobě a sleduji ptáky zvláště pod přelivem I/II i pod II/III. A téměř vždy také něco natočím, nafotografuji a někdy seberu mrtvolu do muzea." ČTK řekl, že od doby, kdy se objevila na jižní Moravě ptačí chřipka, dovezl do muzea k preparaci pouze dvě nutrie.

"Sbíráme různá zvířata celoročně, máme stanici přímo u nádrže. V muzeu máme preparační dílnu podle všech norem. Na nádržích jsou uhynulé husy velké či běločelé, o které nemáme zájem. Kdybychom našli například orla mořského, požádali bychom Státní veterinární správu o výjimku," řekl Šebela. Tvrdí, že lidé mohou být klidní, že nedělá nic, co by mohlo ptačí chřipku šířit.

I přesto jeho zpráva zasela nedůvěru mezi veterináři. "Prověříme, zda vůbec toto pracoviště má oprávnění preparátorskou činnost provádět," řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Brna Jaroslav Salava. Pokud by nyní někdo odvážel mrtvé ptáky z Nových Mlýnů, jde podle něj o protiprávní a nezodpovědný čin. "Pokud by se nákaza takto rozvlekla, riskuje člověk i obvinění ze spáchání trestného činu," uvedl Salava. Pokud by to navíc udělal ornitolog, bylo by to podle Salavy o to závažnější.

Šebela se Salavou se také liší v názoru na to, jestli jsou někteří ptáci na Nových Mlýnech nositeli chřipkového viru H5N8. Laboratorní rozbor žádného z ptáků se totiž zatím nedělal. "Není to potřeba. U volně žijících ptáků je potřeba monitorovat situaci na začátku nákazy. Nyní je již zřejmé, že virus mezi ptáky je. A je velmi pravděpodobně i na Novomlýnských nádržích," řekl Salava. Podle Šebely by však v případě přítomnosti viru bylo mrtvých ptáků mnohem víc, vzhledem k tomu, že jich tam je denně kolem 20.000 až 30.000. "Většina z nich byla postřelená ještě z doby před 15. lednem, kdy se husy lovily," řekl Šebela. Přesto připouští, že někteří jedinci mohou být nositelem viru.

V uzavřených chovech se ptačí chřipka objevila na jižní Moravě na začátku ledna ve čtyřech ohniscích. Od té doby se šíří republikou, v kraji však od té doby nebyla zjištěna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist