https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoologicka-zahrada-v-ostrave-poprve-odchovala-krajty-pismenkove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoologická zahrada v Ostravě poprvé odchovala krajty písmenkové

15.12.2016 06:00 | OSTRAVA (ČTK)
Krajta písmenková je jedním z největších hadů světa. Dorůstá až do sedmi a půl metru délky a váhy kolem 100 kilogramů. Tito hadi žijí v Africe a aktivní jsou hlavně v noci, kdy i loví.
Krajta písmenková je jedním z největších hadů světa. Dorůstá až do sedmi a půl metru délky a váhy kolem 100 kilogramů. Tito hadi žijí v Africe a aktivní jsou hlavně v noci, kdy i loví.
Zoologická zahrada v Ostravě poprvé odchovala mláďata krajty písmenkové. Ze 14 snesených vajec se vylíhlo devět mláďat, která zdárně rostou, oznámila mluvčí zahrady Šárka Nováková. Samice krajty nakladla vejce 9. srpna a mláďata se vylíhla 29. října a 1. listopadu, zoo o tom ale informovala až dnes.
 

Mláďata se vylíhla v líhni v chovatelském zázemí, kam chovatelé vejce přenesli poté, co se o ně samice na konci září náhle přestala starat. Do té doby snůšku zahřívala svým obtočeným tělem. "Chovatelé předpokládali, že samice vycítila, že jsou zárodky mrtvé. Proto je z expozice vzali a umístili do líhně, i když moc nepočítali s tím, že ze snůšky něco bude. K jejich velkému překvapení se 29. října prořezala vejci první čtyři mláďata a 1. listopadu k nim přibylo dalších pět mláďat. Ostatní vejce byla neoplozená," uvedla mluvčí.

Malým krajtám se podle ní daří dobře. "Jsou vitální a koušou do všeho, co se kolem nich pohne. Mláďata zůstávají v chovatelském zázemí, jejich rodiče mohou návštěvníci zoo vidět v expozici Noční Tanganika v pavilonu Tanganika," uvedla Nováková.

Krajta písmenková je jedním z největších hadů světa. Dorůstá až do sedmi a půl metru délky a váhy kolem 100 kilogramů. Tito hadi žijí v Africe a aktivní jsou hlavně v noci, kdy i loví. V dospělosti loví i značně velkou kořist, jako jsou krokodýli, varani, opice, antilopy, prasata, šelmy, v obydlených místech i drůbež, kozy či psi. "Je známo několik případů napadení člověka. Útoky na lidi jsou však velice vzácné i přesto, že se tyto krajty vyskytují ve městech dosti běžně. Je to škrtič (nejedovatý), který po uchopení kořist omotá svým tělem a smyčky utáhne pokaždé, když oběť vydechuje. Nežere mršiny," uvedla Nováková.

Tyto krajty jsou podle ní při chovu pověstné svým temperamentem - agresivitou a kousavostí vůči chovateli, a to i u mláďat. Ta se líhnou asi za 90 dní po nakladení vajec, jsou dlouhá kolem 70 centimetrů a ihned po prvním svlečení s chutí loví dospělé myši.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist