https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava-nebyla-schvalena-dvorak-skoncil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zpráva nebyla schválena, Dvořák skončil

16.11.1998 09:00 | PRAHA (EkoList)
Vláda neschválila Zprávu o stavu životního prostředí za rok 1997, kterou jí předložil ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) dne 12. 10. tohoto roku.
 

Vláda projednávání Zprávy přerušila a uložila ministru životního prostředí Zprávu dopracovat podle připomínek vlády. S tímto rozhodnutím souhlasilo z 18 přítomných členů vlády 15 a proti byl 1. Zpráva byla některými ministry označena za příliš optimistickou. Ministr zemědělství Jan Fencl (ČSSD) se k tomu vyjádřil slovy, že emisní škody v lesích jsou mnohem větší, než Zpráva uvádí. "Někteří ministři měli výhrady a žádají doplnění materiálu," řekl premiér Miloš Zeman (ČSSD). Nedostatky Zprávy vyvolaly dokonce odvolání náměstka ministra životního prostředí a šéfa sekce legislativy Pavla Dvořáka. Do konce října by měla být Zpráva opětovně dokončena. Podle tiskové mluvčí MŽP Rity Gabrielové však nedojde ke změně číselných fakt, neboť jsou zcela reálná a ministerstvo si za nimi pevně stojí.

V kapitole Vývoj stavu životního prostředí ČR v roce 1997 Zpráva konstatuje pokračování pozitivního vývoje stavu ovzduší a vod. To zahrnuje: výrazné snížení znečištění ovzduší oxidem siřičitým, prašným aerosolem a troposférickým ozónem, stagnaci znečištění oxidy dusíku, snižování podílu ČR na ohrožení ozónové vrstvy Země, výrazné snížení znečištění povrchových vod z bodových zdrojů v ukazateli BSK5. V oblasti odpadů je zmíněno zmenšení množství dováženého odpadu (o 18,3%) a pokles produkce nebezpečných odpadů (o 3,4%) vůči roku 1996. Dále je zmíněn mírný trend nárůstu celkové výměry lesů, pokles nahodilé těžby dřeva a vyhlášení dvou nových národních přírodních rezervací (Ransko a Vývěry Punkvy).

Mezi významnými problémy životního prostředí, které nadále v ČR přetrvávají byly uvedeny tyto: vysoké měrné emise oxidu siřičitého, nárůst hodnoty automobilové dopravy jako příčina neklesajícího a místně vzrůstajícího trendu imisního zatížení oxidy dusíku, nedořešení odkanalizování a čištění odpadních vod v obcích, voda z individuálních studní v naprosté většině (95-98%) nevyhovuje normě pro pitnou vodu, třetina celkové délky sledovaných vodních toků je v kategoriích "silně" a "velmi silně znečištěná voda" (nejznečištěnější řekou je Bílina), skládkování je dominantním způsobem zneškodňování odpadů, těžba surovin je částečně koncentrována do chráněných krajinných oblastí, podíl imisního poškození lesů je značný, druhová, věková i prostorová skladba lesů je nepříznivá, záplavy rozsáhlých území severní a jižní Moravy.

Zpráva se dále věnuje příčinám změny stavu životního prostředí, očekávaným trendům, mezinárodnímu srovnání a stavu realizace prioritních opatření státní politiky životního prostředí.

Ke znění zprávy se také vyjádřily ekologické organizace. Shledávají ji neobjektivní (výběr údajů i interpretace), nepřehledně strukturovanou, vytýkáno je, že opomíjí oblast environmentální výchovy, nezabývá se kvantitou podzemních vod, některými aspekty hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA) atd.

Jednou z konkrétních připomínek je např. fakt, že ačkoli byly vyhlášeny dvě nové rezervace, Zpráva mlčí o tom, že Národní park Česko-saské Švýcarsko vyhlášen nebyl, přestože to česko-německá smlouva předpokládala již pro rok 1992.


reklama

 
Veronika Forková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist