https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zraloci-loni-zautocili-na-lidi-v-98-pripadech-zabili-sest-osob
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žraloci loni zaútočili na lidi v 98 případech, zabili šest osob

9.2.2016 08:54 | WASHINGTON (ČTK)
Jak uvedl spoluautor zprávy George Burgess, žraločích útoků bude nejspíš přibývat vzhledem k tomu, že se zvyšuje počet obyvatel planety a přibývá i žraloků
Jak uvedl spoluautor zprávy George Burgess, žraločích útoků bude nejspíš přibývat vzhledem k tomu, že se zvyšuje počet obyvatel planety a přibývá i žraloků
Žraloci v loňském roce zaútočili na lidi po celém světě celkem 98krát, což je rekordní číslo, oznámili vědci ve své nové studii. Předchozím rekordním rokem byl rok 2000, kdy došlo k 88 napadením. Celkem šest osob loni při útoku žraloka zemřelo. Jednou z obětí byl plavec, který šnorchloval na Havaji, dva lidé zahynuli u ostrova Réunion v Indickém oceánu, další pak v Austrálii, Egyptě a Nové Kaledonii v Tichém oceánu, napsaly světové agentury.
 

Jak uvedl spoluautor zprávy George Burgess, žraločích útoků bude nejspíš přibývat vzhledem k tomu, že se zvyšuje počet obyvatel planety a přibývá i žraloků. Studie zahrnuje jen nevyprovokované útoky, ne incidenty při vědeckých experimentech nebo při rybolovu. Vypracovává ji pravidelně univerzita na Floridě.

K nejvíce útokům došlo ve Spojených státech, bylo jich celkem 59, z toho 30 se odehrálo na Floridě. Austrálie zaznamenala 18 napadení žralokem, Jižní Afrika osm útoků.

Podle Burgesse k útokům v USA dochází čím dál tím více na sever, díky vyšším teplotám oceánu se totiž i tam začíná tato paryba rozšiřovat. Neobvyklý incident se stal například u Long Islandu ve státě New York, kde žralok napadl surfaře. "Jestliže bude toto oteplování pokračovat, uvidíme v příštích letech mnohem více napadení severněji od Virginie na východě a Kalifornie na západě," uvedl Burgess.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist