https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zubri-samecek-z-milovicke-rezervace-dostal-jmeno-turbulent-knight
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zubří sameček z milovické rezervace dostal jméno Turbulent Knight

24.9.2017 14:48 | MILOVICE (ČTK)
V sobotu místostarosta Benátek Pavel Štifter (ODS) a Karel Bendl ze správy městských lesů, která na rezervaci velkých kopytníků dohlíží, pokřtili zubra jménem Turbulent Knight.
V sobotu místostarosta Benátek Pavel Štifter (ODS) a Karel Bendl ze správy městských lesů, která na rezervaci velkých kopytníků dohlíží, pokřtili zubra jménem Turbulent Knight.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Vojtěch Lukáš / Česká krajina
První sameček zubra evropského, který se narodil v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou, dostal jméno Turbulent Knight neboli Nezkrotný rytíř. V sobotu ho pokřtili místostarosta Benátek Pavel Štifter (ODS) a Karel Bendl ze správy městských lesů, která na rezervaci velkých kopytníků dohlíží. ČTK to dnes sdělil ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

Mezi Milovicemi a Benátkami žijí zubři od konce roku 2015. Původní osmičlenná skupina tvořená jedním samcem a sedmi samicemi se dosud rozrostla o čtyři mláďata. První samička Tula, kterou pokřtil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), se narodila loni. Další tři mláďata - jeden sameček a dvě samičky - přišla na svět v letošním roce.

Jméno Turbulent Knight pomohli zubřímu klukovi vybrat studenti z Americké mezinárodní školy ve Vídni, kteří projekt před časem finančně podpořili. "Jejich příspěvek projekt získal v době, kdy se potýkal s finančními potížemi," uvedl Dostál. Studenti si jako odměnu za svou podporu vybrali možnost zvolit jméno pro prvního samečka zubrů, který se v rezervaci narodí. Líbilo se jim jméno Knight. Protože rezervace dostala z mezinárodní plemenné knihy přidělenou zkratku TU pro všechna zubří mláďata, která se tam narodí, bylo doplněno ještě o přívlastek Turbulent.

Zubr je největším suchozemským savcem Evropy. Po první světová válce byl člověkem vyhuben v přírodě, zachránil ho však chov v zajetí. Bývalý vojenský prostor je domovem velkých kopytníků od ledna 2015, kdy tam byla přepravena první skupina divokých koní z anglického Exmooru. Později následovali ještě zubři a zpětně šlechtění pratuři a také druhá skupina divokých koní. Úkolem zvířat je spásat agresivní trávu a přispět k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist