https://ekolist.cz/cz31/zelena-domacnost/rady-a-navody?domacnost=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rady a návody

V rubrice Zelená domácnost přinášíme informace o tom, jak se může chovat šetrně k životnímu prostředí každý z nás.

Co se zjistí, když vědci rozmixují chytrý telefon? Třeba kolik rudy je potřeba vytěžit, aby se uspokojila roční poptávka po mobilech Video

21.3.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: University of PlymouthVědci z Plymouthské univerzity si vzali inspiraci v populárního YouTube kanálu Will it blend? V něm Tom Dickson prožene svým mixérem skoro všechno, co vás napadne. Včetně mobilních telefonů.více

Rostlinná štafeta. Přineste si domů kytku s příběhem a pošlete dál ty své

18.3.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Lenka Hrubá / Zahrada na nitiPěstování pokojových rostlin se poslední dobou stává velkým trendem. V uspěchané a rychlé době si hlavně lidé z měst snaží vynahradit nedostatek zeleně a přírody zazeleňováním svých příbytků a vytváří si tak doma tzv. "urban jungle". Obohatit svůj domov o zajímavé kytky můžete díky Rostlinné štafetě. Jde o rostlinný happening, ve kterém hrajou hlavní roli nejen pokojovky, ale i jejich příběhy. více

Hrst osvědčených rad, jak mít na panelákovém balkónu jedlou zahrádku

14.3.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Martina MachováUž je to pár let, co se náš původně decentně okrasný balkón stal malou kuchyňskou zahrádkou. Petúnie a muškáty nahradily aromatické bylinky, rajčata, okurky, saláty, ředkvičky a další jedlé rostliny. Postupem času jsem náš „pidibalkón“ o velikosti asi 7 m2 pronajala ještě několika ovocným keřům a sezónně též kalifornským žížalám ve vermikompostéru (skvělý zdroj kompostu!). A jelikož ostatní členové rodiny vytrvale trvají na přítomnosti lavičky, žádnou další chutnou flóru už na balkón nepropašuju. Vy však možná ano.více

Nikdy tolik lidí nesnědlo tolik masa. To, co si dáme k jídlu, ovlivňuje naši planetu, zaznělo v debatě

12.3.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Edward Eyer / Pexels„To, jestli jíme nebo nejíme maso a živočišné produkty, zásadním způsobem ovlivňuje planetu,“ uvedl na nedávné debatě o jídelníčku paleoekolog Petr Pokorný. Spolu se socioložkou a vegankou Terezou Vandrovcovou a přírodovědcem Martinem Mikešem se na setkání Enviro Meetup v Paralelní Polis pokusili vykreslit, jaké dopady konzumace masa na planetu z jejich pohledu má.více

Polovina Čechů chápe špatně rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”

7.3.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: David Short / FlickrOkolo 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”. Minimální trvanlivost přitom pouze garantuje, že do daného data bude výrobek nejkvalitnější. Zbytečně tak vyhazují jídlo, které je pravděpodobně stále v pořádku. Zachraň jídlo na problém upozorňuje kampaní s názvem Spotřebuj mě. více

Od roku 2020 se budou muset stavět jen budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Jak na to?

4.3.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: SEVEnPočátkem roku 2020 se už budou muset stavět pouze budovy s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB). Uvedená povinnost se týká i větších změn dokončené stavby, tedy i budov procházející rozsáhlejší renovací. Předpokládá se, že v roce 2050 budou současné budovy tvořit asi 75 % stavebního fondu. více

Pár dobrých rad nutkavým ochráncům, jak v jarní přírodě co nejméně škodit

28.2.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Phrompas / ShutterstockVenku začíná trochu předčasně jaro. Teploměr hlásí plusové hodnoty a příznivá předpověď počasí žene na čerstvý vzduch i ty největší gaučové povaleče. Po mizerné studené zimě chce být každý aspoň na chvilku v probouzející se krajině, byť by to obnášelo jen odpolední procházku v příměstském parku nebo krátkou pěší túru za městem. Při tomhle pozorovatelném návalu pozitivní energie je těžké si představit, že pro naši přírodu teď začíná velmi náročné období. Všichni jí totiž budou chtít za každou cenu pomáhat. více

Více zeleně znamená lepší klima

26.2.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Klimagreen - Klimatická zeleňCo znamená sucho pro naši krajinu? Jak jí pomoci, aby udržela vodu a z luk a polí se nestaly vyprahlé stepi? Na záchraně místního ekosystému pracují místní akční skupiny společně se svými partnery. Zmírnit dopady sucha mají zejména správné postupy ve výsadbě a péči o zeleň.více

Budete kupovat na Valentýna kytku? Koukněte na mapu květinových farem v Česku

12.2.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Farma V + NMožná víte, že import květinové produkce pochází hlavně z afrických a jihoamerických zemí, dopravuje se letadly, v místě výroby zatěžuje prostředí nadměrnou spotřebou vody, syntetickými hnojivy a přípravky na “ochranu” rostlin, často dokonce nefér a nebezpečnými podmínkami pro zaměstnance (někdy bohužel i děti) a v neposlední řadě záborem půdy, tam kde hrozí hlad. Co možná ještě nevíte, je, že alternativa konvenční neudržitelné produkce existuje. V Čechách i na Slovensku, v každém kraji má citlivý spotřebitel několik možností.více

Při provozu kavárny vzniká "děsivé" množství odpadů. Podniky na Praze 7 to chtějí změnit

1.2.2019 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto: Warfield (mostly away) / Flickr"Kavárny byly vždy nositelem pokroku, protože fungovaly jako místo k setkávání a diskuzím," říká Petr Holata z Cukrárny Alchymista. Ale také jsou zdrojem odpadů. "Nejčastěji řešíme obalové problémy. Mléko, limonády, mouka, sušenky, potraviny v obalech," dodává Holata s tím, že nejvíc jeho podnik pálilo mléko. "V sezoně ho spotřebujeme i 200 litrů týdně. Proto jsme začali hledat dodavatele, který by mléko dodával ve větších a ideálně vratných obalech." více
« | 1 | .. | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | .. | 77 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist