Zprávy zelené domácnosti
To, co je dobré pro život v oceánech, nemusí být současně dobré pro zbytek planety. Kalifornská univerzita v Merced (UCM) nyní upozornila na to, že tuňáci lovení udržitelným způsobem nejsou právě tou nejlepší variantou, pokud se budeme zajímat i o spotřebu pohonných hmot lodí „vybíravých“ rybářů. Informuje o tom žurnál New Scientist.
14.11.2016 17:24 | PRAHA
( ČTK)
Ministerstvo zemědělství připravuje soutěž na propagaci biopotravin, chce zvýšit jejich odbyt. Měla by se vypsat v příštím roce, stát bude 30 milionů korun. Dnes to řekl ředitel ministerského odboru environmentálního a ekologického zemědělství Jan Gallas. Podle manažerky PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové tolik stát doposud do kampaně za biopotraviny nikdy neinvestoval. Například na propagaci značky Klasa dá stát za dva roky přibližně desetinásobek této sumy. Půda v ekologickém režimu zabírá v ČR zhruba 12 procent zemědělské půdy.
Představte si, že byste si mohli nechat domů doručit nákupy od lokálních producentů v bio kvalitě a při doručení zároveň měli možnost odevzdat některé odpady s vědomím, že budou znova využity a výtěžek z odpadů poslouží charitě. Zní to jako sen? Belgická firma Cirkle ho mění ve skutečnost a český Institut cirkulární ekonomiky ji uvádí jako zdárný a fungující koncept, jak pracovat s odpadem efektivně.
Energetické štítky ve své stávající podobě mohou mást spotřebitele. Evropská unie se pustila do úpravy energetických štítků tak, aby se zrušily třídy A+ až A+++ a nadále se používala jen škála A-G. Česká republika spolu s dalšími čtyřmi zeměmi nedávno podala návrh, který by tento proces zpomalil. Nová škála energetických štítků by tak byla nejdříve v roce 2023. Upozornila na to novinářka Alice Stollmeyerová, která se specializuje na energetickou a klimatickou politiku EU.
4.10.2016 10:46 | PRAHA
( ČTK)
Čtvrtina Čechů zná aspoň jedno evropské značení potravin. Vyplývá to z průzkumu, který na vzorku 1330 respondentů pro Potravinářskou komoru ČR uskutečnila agentura STEM/MARK. Proti loňskému průzkumu jde o nárůst zhruba o pět procentních bodů, uvedla Ivana Valentová z agentury. Lidé se na výrobcích mohou setkat se třemi typy evropského značení. Vždy mají tvar sluníčka.
7.9.2016 07:13 | PRAHA
( ČTK)
Biopotravinou roku 2016 se stala Bio Trhaná paštika z přeštického černostrakatého prasete z Biofarmy Sasov. Do 15. ročníku soutěže výrobci přihlásili celkem 90 produktů, o devět více než loni. Loni v soutěži zvítězila Rajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy.
4.9.2016 18:40 | PRAHA
( ČTK)
Fenoménu takzvané udržitelné módy se věnovala o víkendu část programu pražského týdne módy Mercedes Benz Prague Fashion Week. V Kafkově domě poblíž Staroměstského náměstí se v rámci akce Sustainable Fashion Day představilo 30 značek, které vyrábějí produkty šetrné k přírodě i ke společnosti. Uskutečnily se přednášky, diskuse a workshopy o efektivním šatníku nebo udržitelném navrhování oblečení. Zájemci se dozvěděli, jaký je rozdíl mezi rychlou a pomalou módou.
7.7.2016 11:38 | ŠTRASBURK
( ČTK)
Energetické štítky, které evropským spotřebitelům pomáhají orientovat se při nákupu elektrických přístrojů, se v budoucnu zjednoduší. Evropští poslanci na zasedání ve Štrasburku rozhodli o tom, že se výrobci budou muset vrátit ke škále, kde písmeno A bude označovat energeticky nejúčinnější přístroje a písmeno G naopak ty nejméně šetrné.
Kdysi běžní sysli z české krajiny mizí. Jedním z míst, kde se mu daří přežívat, jsou vinice. Pokud jsou dobře vedené. Prvních čtrnáct vinařství získalo v pátek ocenění "Sysli na vinici", kterou mohou dát na lahve se svým vínem. Shodou okolností jsou všechna z Velkých Pavlovic. Pro získání medaile je zapotřebí splnit tři podmínky. Mít zatravněné vinice, nepoužívat na nich chemické postřiky na hubení hlodavců a pak to nejdůležitější, potvrzený výskyt syslů. Podle ministerstva životního prostředí, který spolu s organizací ALKA Wildlife ocenění uděluje, je možné vyrobit dobré víno a zároveň nechat prostor i přírodě. Sysli a vinice se nijak nevylučují, protože sysli vinicím neškodí.
Rodiny žijící v takzvané dobrovolné skromnosti označila socioložka Hana Librová před 24 roky za pestré a zelené. A pojmenovala tak i svou publikaci. Znovu se jim věnovala v roce 2002, kdy vznikla kniha Vlažní a váhaví. A naposledy se jim spolu se svými kolegy Katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity věnovala loni. První výstup z poslední fáze výzkumu představuje výstava ve foyer Sálu Břetislava Bakaly s názvem Pestří: skromné domácnosti pod tlakem doby. Výstava je otevřena do 11. května. Dvanáct fotografických panelů mapuje osudy lidí, kteří se dobrovolně zřekli některých výdobytků moderní společnosti.
|
13.3.2024 | Pražské služby
8.3.2024 | Martin Mach Ondřej
|