https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/prometheus-v-plamenech.drama-o-chybach-lidskych-i-technickych?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prométheus v plamenech. Drama o chybách lidských i technických

19.1.2022
Three Mile Island. Březen 1979.
Three Mile Island. Březen 1979.
Recenze se obvykle píší na knihy nově vydané. Někdy ale stojí za to podívat se i na knihy, které vyšly už dávno. Mně se shodou okolností během vánočních svátků dostala do ruky kniha Prométheus v plamenech. Je z roku 1975 a je to fikce o olbřímí katastrofě v jaderné elektrárně Prométheus. Čtení je to strhující a vřele doporučuji půjčit si ji v knihovně či koupit v antikvariátu.
reklama

 
Do čtení jsem se pustil s mylnou představou, že autorská dvojice Thomas N. Scortia a Frank M. Robinson psala knihu jako smyšlenku, co by se mohlo stát, kdyby. Žil jsem v domnění, že do roku 1975 k žádné větší nehodě v jaderné elektrárně ještě nedošlo a autoři tak popisovali něco vlastně nepoznaného a nemyslitelného. Až dodatečně jsem si dohledal, že v té době už ve sbírce havárií jaderných reaktorů pár zápisů bylo, dokonce i takové, které ohrozily okolí samotného zařízení. (Třeba zde seznam nehod civilních jaderných zařízení.)

Nicméně představa autorů, že může dojít k úplnému roztavení hned čtyř reaktorů a totální destrukci celého zařízení a zamoření radioaktivitou širokého dalekého okolí, se tehdy mohla jevit jako sci-fi. Vědecká fikce.

Nebudu prozrazovat celou zápletku, vypíchl bych však jednu myšlenku, na které příběh stojí. Scortia a Robinson pracují s tím, že zárodek vážné události nemusí být nutně nijak komplikovaný. Stačí obyčejná chyba. Chyba člověka a/nebo chyba techniky.

Jedna chyba sama o sobě nemusí mít katastrofální dopady, lze ji zpravidla odhalit a napravit. Jenže chyby jakéhokoliv druhu se někdy mohou nakupit, jedna generuje další a spustí se řetězová reakce chyb a katastrofa je na světě.

V tomto ohledu Scortia a Robinson vůbec nefantazírovali, jak se ukázalo už čtyři roky po vydání knihy v americké elektrárně Three Mile Island. Celá nehoda z 28. března 1979 je hezky popsána například na Wikipedii. Nebo zde i s animací. Ve velmi zjednodušeném načrtnutí šlo o to, že se brzy ráno v důsledku poruchy otevřel pojistný ventil, který měl snížit tlak v primárním okruhu. Jenže ventil zůstal zaseklý v otevřené poloze. Důsledkem bylo, že z primárního okruhu začala unikat voda, která chladí reaktor. A ten se začal zahřívat.

Jaderná elektrárna Three Mile Island, Pensylvánie, 1979. Řídicí místnost TMI-2 několik dní po začátku havárie. Muž v popředí s helmou na hlavě je Charles Gallina, inspektor americké Komise pro jaderný dozor. Dva muži nad Gallinou jsou Craig Faust a William Zewe, kteří byli v době havárie ve službě.
Jaderná elektrárna Three Mile Island, Pensylvánie, 1979. Řídicí místnost TMI-2 několik dní po začátku havárie. Muž v popředí s helmou na hlavě je Charles Gallina, inspektor americké Komise pro jaderný dozor. Dva muži nad Gallinou jsou Craig Faust a William Zewe, kteří byli v době havárie ve službě.
Licence | Volné dílo (public domain)

Obsluha se musela popasovat se situací, na kterou nebyla školena. Bylo nutné udělat rychle rozhodnutí, ale operátoři byli hozeni do neznáma. Kvůli nedostatkům ovládacího panelu se spustilo víc jak sto alarmů, ale pracovníci neměli jak mezi nimi rozlišit ty kritické. Pracovníci tak dlouho nevěděli, co je přesně příčinou problému. Aby toho nebylo málo, některé důležité kontrolky byl umístěny na zadní straně ovládacího panelu. Do toho alarm a siréna...

Trvalo několik hodin, než se podařilo skutečnou příčinu odhalit. Po tu dobu z automaticky odstaveného reaktoru unikala chladicí voda a reaktor se čím dál víc zahříval zbytkovým teplem.

Nakonec se podařilo chybu odhalit a začít věci napravovat. Jenže v reaktoru už vznikla super horká pára, která bránila přístupu vody do chladicího systému. Teplota stoupala, až se aktivní zóna reaktoru zcela roztavila…

Co Scortia a Robinson nezmiňují, je, že roli také může hrát utajování. To nebyl případ Three Mile Island (byť i zde si výrobce reaktoru nechal pro sebe, že pojistné ventily mají tendenci zůstávat zaseknuté), ale byla to jedna důležitá komponenta neštěstí v Černobylu. Jak popisuje Vladimír Wagner v textu Černobyl - film, realita a současnost, konstrukce a zkušenosti s provozováním tamních reaktorů RBMK podléhaly značnému stupni utajení. A utajení některých vlastností reaktorů bylo podle něho jednou z klíčových příčin černobylské katastrofy. Ale když bychom chtěli, můžeme si utajování zařadit do škatulky „lidská chyba“.

Podobně bychom tam mohli zařadit vlnu tsunami, která je sice projev přírodních sil, ale třeba japonský parlament označil havárii ve Fukušimě jako člověkem zapříčiněnou, protože zemětřesení a následná vlna tsunami měly být při výstavbě předvídány.

Vraťme se zpět k příběhu hořícího Prométhea. Z dnešního pohledu je základní kostra příběhu, totiž že kvůli sérii chyb lidí i techniky dojde k havárii, úplně normálně uvěřitelná, tedy žádné sci-fi.

S jistou mírou jízlivosti bychom mohli říci, že jediné sci-fi je to, že by čtyři bloky Prométhea, každý o 3 000 MW, byly postaveny během pěti let. Například výstavba v prosinci 2021 spuštěného třetího reaktoru finské elektrárny Olkiluoto se protáhla na 16 let….

Sluší se něco málo říci o autorské dvojici. Pánové Thomas N. Scortia a Frank M. Robinson se poprvé setkali právě při psaní katastrofického románu Prométheus v plamenech, který ale není jejich jediné dílo. Napsali další napínavé knihy. Mezi nejslavnější patří zřejmě Skleněné peklo, které bylo předlohou pro stejnojmenný film. Skvělá je i Ponorka.


reklama

foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

19.1.2022 09:04
havárie v Three Mile Island je dobře známa ,alespoň u lidí co maji nějaké znalosti o jaderné energetice,
třeba na československé A1 také došlo ke ztrátě chlazení chladivem CO2 a jen díky pohotovosti lidí kteří zapnuli chladíci ventilátory nebyly škody větší,
ale když jdeme do historie ,byly doby kdy se házely atomové bomby a udělalo se tolik pokusů s atomovými zbraněmi ,že proti tomu jsou nějaké havárie v JE, nic
utajování v Černobylu není správné slovo ,je to nedomyšlení všech bezpečnostních opatřeních a nedostatek zkušeností ,
ovšem typ reaktoru v Černobylu ,myslím, mohl sloužit k výrobě plutonia pro atomové bomy a v tom bylo to utajení, odborníci mě opraví pokud to tak není
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.3.2022 11:43 Reaguje na vaber
To jsou velké zajištěné a kontrolované bloky. Ovšem nikdo tu jaksi neuvažuje o oněch malých jaderkách, o kterých se začíná houfně psát. Pochopitelně se pak musí brát v úvahu zvýšené riziko dané prostě teorií pravděpodobnosti. A o oněch možných teroristických zásazích se mui v dnešním rozhádaném světě nechce raději vůbec uvažovat....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2022 10:49
Ta knížka je strá 55 let a od tédoby jaderná technika výrazně pokročila. Ani nejhorší kombinace všemožných chyb a závad nemůže způsobit roztavení reaktoru, protože se reakce při úniku chladící vody automaticky zastaví, ta je tam jako něco katalyzátor. A pokud by se něco fakt roztavilo, steče to do spodních jímek k tomu nachystaných. Atd. atd. atd. čekám, že pan Novák mě zdupe jak dycky, protože si nepamatuji typ takového reaktoru.
Odpovědět
va

vaber

19.1.2022 14:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl umí číst ,aktivní zona na Three Mile Island se roztavila tj. palivo v reaktoru se začalo tavit a došlo k velkému úniku radiace , zřejmě se roztavily i aktivní zony ve Fukušimě, když není žádné chlazení stačí na roztavení zbytkové teplo ovšem tyto reaktory nemohou vybouchnout, na to zbytkové teplo nestačí a když chybí moderátor jaderná reakce se zastaví
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2022 14:38 Reaguje na vaber
A to je taky dlouho let zpátky, dnes je bezpečnost daleko dál a proto se vše prodražuje a protahuje.
Ale já čekám na pana Nováka, to bude zase világoš!!
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

22.1.2022 21:05
Činani pořád zvládají blok pod 50 měsíců.
Odpovědět
sv

sv

26.1.2022 21:16
Stavba bloku v Olkiluotu se protáhla na 16 let kvůli abnormální předpisům vztahujícím se ke stavbě JE platícím ve Finsku a potažmo v celé EU.
K "totální destrukci celého zařízení a celého okolí" může dojít především někde úplně jinde, např. ve fabrice na umělá hnojiva (https://en.wikipedia.org/wiki/West_Fertilizer_Company_explosion). Máme kvůli tomu zrušit veškerá umělá hnojiva a následně nechat polovinu světové populace pochcípat hlady?
Mně jako scifi připadalo to, že v maximálně civilizovaném Německu může 50 lidí chcípnout po požití BIOklíčků. Už to není scifi. Jeden by řekl banalita, a zabilo to 25x víc lidí než cel Fukušima. A s autorem výše uvedeného článku souhlasím, že to je jasný důkaz, že biozemědělství je ekonomicky neudržitelné a zločin proti lidskosti, který by se měl zakázat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.2.2022 11:02
Dnes už máme porovnání různých zdrojů energie a tak i víme, že právě u jaderných elektráren získáváme energii za nejmenšího počtu lidských obětí.
https://www.statista.com/statistics/494425/death-rate-worldwide-by-energy-source/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2022 08:24 Reaguje na Richard Vacek
Tím si nejsem jist. Když nastane jakákoliv havárie a pozabíjí lidi okolo, tak je to v podstatě hotové.
Pokud ale jaderka zamoří celé okolí, radioaktivita poškozuje i ničí život pro nás už natrvalo.
Odpovědět
sv

sv

11.2.2022 23:28 Reaguje na Pavel Hanzl
To, že ti evidentní fakta nejdou pod čumák nic nemění na jejich platnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 16:52 Reaguje na sv
Ty evidentní fakta jsou v Černobylu, což byl ještě čajíček, protože nebouchl reaktor.
Odpovědět
sv

sv

16.2.2022 20:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Zas ti fakta nejdou pod čumák. Reaktor v Černobylu "bouchl" a i s tím bouchnutým reaktorem a celou rusáckou nekompetencí má tzv. oze na triku větší body count než celé jádro.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2022 10:27 Reaguje na sv
Vladimir Vladimirovič se kdysi vyjadřoval v tom smyslu, že nebude montovat na Iskandery v Kalinimgradu jaderné hlavice, protože má v dostřelu asi 50 jaderných elektráren celé Evropy.
Když se podíváme, co vyvádí na Ukrajině, tak pravděpodobnost takového šíleného útoku rozhodně není nulová.
Odpovědět
sv

sv

16.2.2022 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Puťka může mít v dostřelu co chce, to však nic nemění na tom, že rusácké bombardování zabije mnohonásobek lidí, pokud bude zaměřeno na hustě osídlené místo a nikoli na osamocenou JE, i kdyby ta byla celá srovnána se zemí. Pro info, ve Fukušimě nikdo neumřel kvůli "bouchnutí" nebo ozáření, ale jen a pouze kvůli UTOPENÍ.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 15:24 Reaguje na sv
Jenže to zamoření by bylo na stovky (tisíce?) let.
Odpovědět
sv

sv

27.2.2022 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaké zamoření? Většina tzv. zamořených a evakuovaných oblastí kolem Fukušimy má i po nehodě spojené s tsunami (což byla katastrofa řádově ničivější než nějaké rusácké bombardování) nižší radiaci, než je přirozené pozadí například v Iránu nebo na kdejaké haldě ve Slezsku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2022 17:22 Reaguje na sv
Tam šlo zamoření do moře. Ale v Černobylu nikoliv. Celá oblast je totálně zakázaná a sledovaná.
Odpovědět
sv

sv

3.3.2022 22:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Kam co šlo, jsou tvoje fantasmagorie. Opět, i radioaktivní spad spadlý po nehodě ve Fukušimě měl minimální dopad. V roce 2013 tedy už 2 (slovy dva) roky po nehodě měření ukázalo stavy radioaktivních látek jako před nehodou. V té tvé "totálně zakázané a sledované oblasti" normálně žijí lidé.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.2.2022 13:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Ona taková rozbombardovaná vltavská kaskáda by nadělala taky pěknou spoušť. Ale to všichni rzumní lidé vědí a proto si rozumní politici po světě dělají přátele a ne nepřátele.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2022 08:57 Reaguje na Richard Vacek
Jenže někdo to nechápe a považuje automaticky celý svět za nepřátele. A podle toho se chová, pokud se mu podaří zmasakrovat Ukrajinu, můžeme očekávat napadení i u nás.
Ta situace velmi silně připomíná rok 1939 a pokud by se Evropa zachovala stejně, taky stejně dopadne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2022 08:59 Reaguje na Richard Vacek
Problém ovšem je s "nerozumnými" politiky, kteří se snaží obstrukcemi rozvrátit celý Parlament a tím i stát a připravit zemi pro agresi nepřítele.
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.3.2022 11:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Inu - stejně jako v případě oné minulé vlády. Jsou to prostě zákony demokracie. A nakonec - ono není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. A ta trocha je vždy striktně zamlčována. Bohužel.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist