https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/asociace-producentu-chce-prosazovat-ekologicke-nataceni-spousti-platformu-greenfilming.cz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace producentů chce prosazovat ekologické natáčení, spouští platformu Greenfilming.cz

29.11.2021 12:34 | PRAHA (ČTK)
Pro vznik audiovizuálních děl je potřeba velké množství energie zahrnující intenzivní cestování, svícení na place a další činnosti spojené se spotřebou energií.
Pro vznik audiovizuálních děl je potřeba velké množství energie zahrnující intenzivní cestování, svícení na place a další činnosti spojené se spotřebou energií.
Foto | Joel Muniz / Unsplash
Asociace producentů v audiovizi připravila pravidla ekologického natáčení pro snížení uhlíkové stopy a spouští platformu Greenfilming.cz. Smyslem je podle asociace snížit množství energie, které se díky cestování či svícení spotřebuje mnoho. K udržitelnosti natáčení bude přihlížet i Státní fond kinematografie, když bude rozhodovat o podpoře daného filmu. Akce Greenfilming v praxi se bude konat 2. prosince od 10:00 v projekčním sále Studia FAMU v Klimentské ulici v Praze a on-line na platformě Greenfilming.cz https://greenfilming.cz/live.html. ČTK to za asociaci sdělila Martina Reková.
 

Pro vznik audiovizuálních děl je potřeba velké množství energie zahrnující intenzivní cestování, svícení na place a další činnosti spojené se spotřebou energií. Asociace uvádí, že při dodržování ekologických zásad během natáčení jednoho celovečerního filmu lze ušetřit uhlíkovou stopu odpovídající objemu roční stopy deseti domácností.

"Ve výzvách na podporu výroby filmů jsme nedávno zavedli povinnou rubriku, aby se producenti mohli vyjádřit, zda a jakým způsobem budou aplikovat postupy udržitelného natáčení. Je to následně jedna z věcí, ke které přihlížíme, když na Radě o daném filmu debatujeme. Doufáme, že producenti sami zváží potřebu těchto změn a budou motivováni je zavádět," uvedla Helena Bendová, předsedkyně Rady Státního fondu kinematografie.

Jako příklad udržitelného natáčení uvádí asociace film Okupace. "Přestože byl náš film nízkorozpočtový, zaváděli jsme opatření, která produkci nic nestála. Standardem bylo používání vlastních lahví na vodu, důležitá byla lokálnost při výběrů dodavatelů cateringu, samozřejmostí třídění odpadů nebo takzvaný carpooling, tedy svoz lidí jedním autem," uvedla producentka snímku Julie Žáčková.

Dobová stavební úprava baru v kulturním domě v Novém Strašecí se místním provozovatelům zalíbila a rozhodli se ji v interiéru ponechat do dalších let a štáb se vyhnul její likvidaci. Žáčková plánuje i recyklaci filmových kulis a kostýmů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

29.11.2021 14:07
Když už se článek týká filmu a filmařu nezbývá mi než zmínít toto.Mrzí mě,že dodnes nebyl natočen film o tom jak odvažní,stateční,inteligentní mladí lidé s nasazením vlastního zdraví a života blokovali těžbu na šumavském Ptačím potoku proti nevzdělaným,zaostalým,agresívním dřevorubcum.Hlavní roli by ztvarnil herec představující charismatického,hrdinného bojovníka pana Jaromíra Bláhu z hnutí duha.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.11.2021 15:39 Reaguje na karel krasensky
A přitom by to byl zajisté kasovní trhák !
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.11.2021 16:22 Reaguje na smějící se bestie
Ještě mám v hlavě namět filmu,který by mohl získat Oscara.Zaostalý myslivec,kuřák,alkoholik,který bije svou ženu zastřelí ušlechtilou kojící matku-vlčici po které zustanou dvě něžné šedé roztomilé vlčatka.Naštěstí se jich ujmou dvě mladé dívky partnerky členky vlčích hlídek.vegetarianky a bojovníce proti oteplování.Ubohá vlčata odkojí z vlastních prsu a odchovají do dospělosti.Film by mohl končit tím,že partnerky byly napadeny bílými heterosexualnímí muži členy dělnické strany a voliči SPD,ale oba vlci utočníky zlikviduji.Oskar jistý.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.11.2021 15:41 Reaguje na karel krasensky
Ještě že máme filmy z dob, kdy se neblblo.
Jak s tím začali v Americe.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist