https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nouzove-zasoby-ropy-se-budou-nove-prepocitavat-k-30.cervnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nouzové zásoby ropy se budou nově přepočítávat k 30. červnu

13.1.2021 17:00 | PRAHA (ČTK)
Poslanci na návrh hospodářského výboru vložili do zákona ustanovení, že nouzové zásoby ropy je možné skladovat na území jiného členského státu EU jen s předchozím souhlasem vlády.
Poslanci na návrh hospodářského výboru vložili do zákona ustanovení, že nouzové zásoby ropy je možné skladovat na území jiného členského státu EU jen s předchozím souhlasem vlády.
Foto | nbonzey / Flickr
Potřebná výše nouzových zásob ropy a ropných produktů se bude nově zřejmě přepočítávat k 30. červnu, a nikoli jako dosud k 31. březnu. Změnu v novele o nouzových zásobách ropy doporučil schválit beze změn senátní podvýbor pro energetiku, řekl ČTK senátor Petr Holeček (STAN).
 

Novela je reakcí na požadavky EU. Evropská směrnice ukládá členským státům udržovat minimální zásoby ropy nebo ropných produktů pro případ krizí nebo například zastavení dodávek ropy. Posunutí data výpočtu má podle vlády především zvýšit přesnost výpočtu ročního závazku na držení nouzových zásob ropy a ropných produktů díky prodloužení doby zpracování statistických údajů za předchozí kalendářní rok.

Nouzové zásoby udržuje a spravuje Správa státních hmotných rezerv. Jejich výše musí odpovídat nejméně 90 dnům průměrného denního čistého dovozu.

Poslanci na návrh hospodářského výboru vložili do zákona ustanovení, že nouzové zásoby ropy je možné skladovat na území jiného členského státu EU jen s předchozím souhlasem vlády. Naopak skladování zásob ropy jiného členského státu v tuzemsku by vyžadovalo souhlas ministerstva průmyslu.

Sněmovna naopak odmítla snahy některých poslanců, kteří chtěli novelou upravit podíl biosložky v benzinu. Pavel Pustějovský (ANO) chtěl podíl navýšit z nynějších objemových 4,1 procenta na 8,8 procenta. Radek Holomčík (Piráti) naopak požadoval povinné přimíchávání biosložek do pohonných hmot postupně zrušit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist