https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-britanii-odhalili-340-let-stary-vrak-lodi-na-ktere-se-plavil-jakub-ii.stuart
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii odhalili 340 let starý vrak lodi, na které se plavil Jakub II. Stuart

11.6.2022 19:42 | LONDÝN (ČTK)
Britští výzkumníci oznámili, že nalezli a úspěšně identifikovali přes 340 let starý vrak lodi Gloucester, na níž se v roce 1682 plavil Jakub Stuart, budoucí král Anglie, Irska a Skotska Jakub II. Nastávajícímu panovníkovi se podařilo z potápějící se lodi těsně uniknout. Dvojice potápěčů vrak východně od anglických břehů nalezla už před 15 lety. Výzkumníci objev ale drželi v tajnosti, aby nebyl v mezinárodních vodách poškozen, napsala agentura Reuters.
 

"Tento objev může zásadně změnit naše chápání sociální, námořní a politické historie 17. století," uvedla Claire Jowittová, profesorka moderní kulturní historie na Východoanglické univerzitě. "Jelikož se loď potopila velice rychle, nikdo nestihl nic zachránit," říká historička a vysvětluje, že vrak je díky tomu "skvělou časovou schránkou", která obsahuje námořnické vybavení, osobní věci posádky nebo třeba láhve s vínem, jejichž obsah je netknutý.

Vrak lodi Gloucester objevili v roce 2007 bratři Julian a Lincoln Barnwellovi 45 kilometrů od města Great Yarmouth v Norfolku. Šlo tehdy o jejich čtvrtý ponor ve snaze vrak najít a skupina "už začínala věřit, že loď nikdy nenajde", řekl Lincoln deníku The Guardian.

"Jako první jsem viděl velký kanón, jak leží v bílém písku. Bylo to úžasné, nádherné a vzrušující, jelikož v ten moment jsme byli jediní na světě, kdo věděl, kde se ten vrak nachází. Na to nikdy nezapomenu," popisuje Lincoln.

Loď Gloucester byla postavena v roce 1652 pro anglické námořnictvo, které ji použilo v anglo-španělské válce v letech 1654 až 1660 i ve druhé a třetí anglo-nizozemské válce. V roce 1682 loď s Jamesem Stuartem, budoucím králem Jakubem II., na palubě narazila na písčinu a začala se potápět.

Stuart se s kapitánem hádal o řízení lodi v nebezpečné oblasti a oddaloval evakuaci až do poslední chvíle. Za to zaplatila životem velká část posádky, která podle protokolu nesměla opustit loď dříve než příslušník královského rodu, píše The Guardian.

Za potopení lodi nepřijal Stuart žádnou zodpovědnost, naopak z něj vinil kapitána James Ayrese a dožadoval se jeho okamžitého oběšení. Ayres nakonec stanul před vojenským soudem a byl uvězněn.

"S ohledem na ztracené lidské životy, jak ty obyčejné, tak ty privilegované, to byla ohromná tragédie," říká Jowittová. "Celý příběh poslední plavby Gloucesteru i toho, co následovalo po ní, si zaslouží vyprávět. Nese v sobě kulturní i politický odkaz," uvádí historička.

Výstava artefaktů nalezených na vraku Gloucesteru je naplánovaná na jaro 2023. Bude k vidění v hradním muzeu ve městě Norwich ve východní Anglii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kamil Krabice

Kamil Krabice

11.6.2022 20:11
Tragedie je hlavně to, že v Anglii se od té doby nezměnila vládnoucí klika, takže tato sorta lidí je pořád u moci.
Dobře to bylo vidět minulý týden při dalších oslavách té jejich královny. Bylo to jako dotek starověku, děly se tam stejné věci jako v době, kdy se římští imperátři nechávali oslavovat jako božstvo. To byl starý Řím a Egypt.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.6.2022 21:25 Reaguje na Kamil Krabice
Říká se tomu tradice. A pořád je lepší tahle tradice, než to, co nám předvádí Putin.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist