Obec Horní Jiřetín: Výsledky místního referenda k otázkám zachování obce a územních limitů těžby

25. února 2005 | Obec Horní Jiřetín, tel: 606 754 261
V obci Horní Jiřetín a její místní části Černice se dnes 25. února 2005 konalo místní referendum se dvěma otázkami. První se ptala, zda má obec využít všech zákonných prostředků ke své ochraně před zbouráním domů a vystěhováním obyvatel. Druhá otázka zněla, zda zastupitelé obce mají prosazovat zachování územních limitů těžby jako účinné ochrany obce, a to jak vůči státním orgánům, tak i orgánům Ústeckého kraje.

Referenda se zúčastnilo 75 % oprávněných voličů, pozitivní odpověď ve prospěch zachování obce i územních limitů těžby dalo 96 % z nich. Absolutně tedy řeklo své ANO v obou otázkách celých 72 % všech dospělých občanů Horního Jiřetína. Ing. Vladimír Buřt, zastupitel obce, to komentoval slovy: „Je to obrovské potvrzení touhy obyvatel obou vesnic zůstat ve svých domovech. Obyvatelé se i přes nedávné články odrazující od účasti v referendu dostavili v hojném počtu.“

Obyvatelé dali jasně najevo, že si přejí zachování územních limitů těžby jako účinné ochrany naší obce před postupem uhelných dolů, a odmítli tak jakékoli vyjednávání s těžebními společnostmi. Zastupitelé obce získali velmi silný mandát pokračovat v jejich úsilí o zachování obce a její další rozvoj. Místní referendum je pro zastupitele závazné.
, tel: 606 754 261