Xella CZ: Xella CZ dále vylepšuje ekologičnost výroby pórobetonu a snižuje svou uhlíkovou stopu

30. července 2021 | Xella CZ
Xella CZ, známá v České republice především jako výrobce Ytongu, se zavázala do roku 2030 snížit svou uhlíkovou stopu minimálně o 30 %. „Zároveň pomáháme snižovat spotřebu energie a dopady na životní prostředí u budov projektovaných z našich materiálů. Pórobetonové zdící prvky patří mezi ekologické materiály, nyní jsme se ještě více zaměřili na inovace a zároveň využití a recyklaci zbytků a kazových produktů,“ vysvětlil generální ředitel Xella pro Českou republiku a Slovensko Peter Markovič.
„Pórobeton je složen z písku, vápna, cementu a vody, proto je jeho výroba citlivá k životnímu prostředí“ uvedl s tím, že důraz klade Xella i na recyklaci a využití zbytkového a kazového materiálu. Ten se zpracovává ve speciálních drtičkách, výsledná směs se pak používá např. jako tzv. kočkolit, tedy stelivo pro domácí zvířata.
„Naše sesterská společnost v Rakousku takto loni zpracovala 5500 m3 námi zaslané suroviny, letos to bude minimálně o 20 % víc,“ dodal Peter Markovič. Větší ekologičnost výroby podle něj podporují i inovace, které např. v letošním roce vedly ke vzniku velkoformátových zdících prvků umožňujících jednodušší a rychlejší výstavbu. Důležitým prvkem sociální odpovědnosti společnosti Xella je i efektivně zvládnutá logistika díky třem výrobním závodům v ČR.
Společnost Xella byla hodnocena v oblasti trvalé udržitelnosti renomovanou ratingovou agenturou ESG Sustainalytics s hodnocením 18,3, což z ní činí číslo 1 ze všech společností v sektoru stavebních materiálů hodnocených touto agenturou.
Velkým tématem se i v konzervativním stavebnictví stává digitalizace. Xella v době koronaviru představila koncept služeb Blue.sprint založený na digitálním plánování. Xella digitalizací propojí všechny subjekty na stavbě a je pak schopna zajistit výrobu na míru a přizpůsobit logistiku potřebám stavby. Výsledkem je optimalizovaný stavební proces, zkrácení doby výstavby, úspora pracovníků a materiálu vedoucí k vyšší ziskovosti projektu. „Díky tomu jsme schopni u některých projektů snížit náklady až o 20 % a uspořit až 30 % času,“ uzavřel Peter Markovič.
Xella CZ je dceřinou společností německé Xella Baustoffe GmbH, na českém trhu působí od roku 1996, pod značkami Ytong, Silka a Multipor. V ČR se nachází 3 výrobní závody, a to v Chlumčanech, Hrušovanech u Brna a Horních Počaplech, ve kterých Xella CZ celkem zaměstnává více než 300 lidí.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.