Lenka Hecová "> 24. duben - Mezinárodní den laboratorních zvířat - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/24-duben-mezinarodni-den-laboratornich-zvirat-2?sel_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Svoboda zvířat: 24. duben - Mezinárodní den laboratorních zvířat

26. dubna 2005 | Svoboda zvířat
Autor: Lenka Hecová
Pokusy na zvířatech (tzv. vivisekce - z latinských slov "vivo" a "sectio," tj. "řezat za živa") bývají širokou veřejností chápány jako nutné zlo, kterému se s ohledem na naši bezpečnost nelze vyhnout. Svoboda zvířat se už mnoho let snaží tuto teorii vyvrátit. Již tradičně se tedy i letos zapojila v rámci Mezinárodního dne laboratorních zvířat do boje proti pokusům na zvířatech.

Ve středu 20. dubna proběhla v Českých Budějovicích rozsáhlá informační akce. Několik členů Svobody zvířat rozdávalo kolemjdoucím informační materiály o pokusech na zvířatech a o alternativních metodách k nim. "Podařilo se nám oslovit velké množství chodců. Mnozí se sami aktivně zajímali," uvedl Patrik Neubert, koordinátor pobočky SZ v Českých Budějovicích.

Ve čtvrtek 21. dubna byl v Praze na náměstí Míru otevřen informační stan, ve kterém měli návštěvníci až do soboty možnost shlédnout obsáhlou výstavu o pokusech na zvířatech, podepsat petici Za zachování zákazu testování kosmetiky na zvířatech, zakoupit placky či videa a získat řadu cenných informacích i o jiných oblastech ochrany zvířat. Ve stanu byla také umístěna výstava výtvarných prací žáků pražské základní školy na téma pokusy na zvířatech.

21. dubna proběhl v 15:00 protest před budovou společnosti Procter&Gamble. P&G je jedním z největších světových výrobců kosmetického a spotřebního zboží, zvířecích krmiv apod. Pod společnost P&G spadá řada známých značek - Hugo Boss, Allways, Azurit, Eukanuba, IAMS apod. Kvůli testování výrobků této společnosti ročně zemře přes 50 000 zvířat.
Protestu se zúčastnila i zástupkyně organizace PETA. Před vchodem do budovy umístila jako vzpomínku na zvířata, která zbytečně a krutě zemřela při testování výrobků společnosti P&G, několik malých rakví s kříži.

"Králíček Azurit by se asi těžko usmíval tak, jak ho známe z reklam, kdyby nahlédl do jedné z laboratoří, kde společnost P&G nechává testovat své výrobky. Uviděl by opice, jak zcela nesmyslně pobíhají dokola v malých klecích. Uviděl by psi, kterým byly odstraněny hlasivky, aby svým kňučením neobtěžovali pracovníky v laboratořích," ironicky poznamenal Petr Schmied, člen Svobody zvířat.

Lenka Hecová, koordinátorka kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech, dodala: "Společnost Procter&Gamble tvrdí, že nemůže zcela ukončit pokusy na zvířatech při testování svých výrobků, jelikož neexistuje dostatečné množství alternativních metod. Jak je tedy možné, že je více než 500 společností na celém světě, které produkují výrobky, které jsou bezpečné pro konzumenty, ačkoliv již dlouho nebo dokonce nikdy nebyly otestovány na zvířatech?"

Fyziologické rozdíly mezi druhy způsobují, že experimenty na zvířatech mohou být nebezpečně zavádějící. "Pokusy na zvířatech už selhaly i u zboží společnosti Procter&Gamble. Např. výrobky New Skin Discovery (od firmy Oil of Ulay, nyní Olay) nebo Active Response Cream (od firmy Max Factor) způsobovaly vysokou oční a kožní dráždivost," uvedl Tomáš Popp, předseda Svobody zvířat.

Během protestu se ze střechy budovy na lanech spustili dva aktivisté a před okny společnosti P&G asi na 20 minut rozvinuli rozměrný transparent, který vyzíval kolemjdoucí, aby při nákupech bojkotovali výrobky této společnosti.

"Doufáme, že jednou pojem "laboratorní zvíře" přestane existovat," zakončil Popp.

Kontaktní osoba - Tomáš Popp, tel: 777 239 808

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist