https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agrarni-komora-cr-se-chce-kvuli-omezeni-dotaci-obratit-na-ustavni-soud?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agrární komora ČR se chce kvůli omezení dotací obrátit na Ústavní soud Aktualizováno

11.1.2022 13:00 | LIBEREC (ČTK)
Určení maximální výše dotací pro největší firmy a platbu na první hektary si zapsala do svého programového prohlášení vláda premiéra Petra Fialy (ODS).
Určení maximální výše dotací pro největší firmy a platbu na první hektary si zapsala do svého programového prohlášení vláda premiéra Petra Fialy (ODS).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Omezení dotací pro velké zemědělské podniky, které navrhuje vláda ve svém programovém prohlášení, je podle Agrární komory ČR diskriminační. Připravuje proto stížnost k Ústavnímu soudu. ČTK to řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Zemědělci z kraje se dnes stejně jako jejich kolegové z jiných částí republiky chystají proti změnám dotačních plánů, které určí, jak se budou vyplácet peníze mezi lety 2023 a 2027, protestovat před úřadem vlády.
reklama

 

"Je to poprvé za 20 let, kdy se zemědělci z Libereckého kraje zúčastní nějaké demonstrace vyhlášené Agrární komorou ČR. Vždycky jsme se tomu vyhýbali, nikdy jsme nesouhlasili s tím, že máme někde blokovat silnice nebo vylévat mléko na pole, že je to spíš o jednání, ale ta situace je tak závažná, že se toho dnes před úřadem vlády zúčastníme," doplnil Erlebach. Na strategickém plánu zemědělské politiky pracovaly podle něj různé skupiny dva roky a nová vláda vše změnila bez konzultací s agrární komorou během několika dní.

České republice se podle Erlebacha podařilo v Evropské unii prosadit, že o případném omezování dotací se nebude rozhodovat na evropské úrovni, ale bude to na rozhodnutí jednotlivých států. V původním strategickém plánu Česka podle něj omezení nebylo. "A teď se během tří dnů rozhodlo, že zastropování bude," poznamenal. Z programového prohlášení vlády zatím není podle něj jasné, do jaké výměry obhospodařovaných ploch budou dotace vyšší, a kdy už naopak dostanou farmáři méně. Vláda podle zemědělců nezohledňuje ani to, že v Česku fungují například zemědělská družstva, v nichž se vlastníci spojili a mají třeba 200 majitelů pozemků. Takové podniky by teď měly na politiku nové vlády také doplatit.

Určení maximální výše dotací pro největší firmy a platbu na první hektary si zapsala do svého programového prohlášení vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Chce také ukončit podporu biopaliv první generace a bioplynových stanic, které zpracovávají technické plodiny. Osevní plocha jedné plodiny by měla být podle kabinetu v erozně ohrožených oblastech maximálně deset hektarů. Ministr zemědělství Zbyněk Nekula (KDU-ČSL) by měl také posílit vliv vlastníků na stav držené půdy.

Zemědělci se ale obávají, že se tím rozbijí zemědělské podniky, které se léta budovaly a často hospodaří na pronajatých půdách, může to podle nich přispět k dalšímu poklesu zemědělské produkce. Česko je přitom už teď stále více závislé na dovozu potravin. Sousední země, jako je Německo, Rakousko nebo Polsko, své zemědělce podporují výrazně víc. Francie podle Erlebacha podporuje spojování zemědělských farem do větších podniků a Česko chce jít cestou opačnou.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

11.1.2022 13:37
Ti co z našich polí udělali - velké širé mrtvé lány, těžkými stroji umlácené půdy, že se do ní nemůže zasakovat voda a umí pěstovat jen řepku, kukuřici a pšenici, kde nepotkáte ani náhodou koroptev nebo zajíce,agrobaroni typu bureše a tomana, ti by neměli dostat žádné dotace, ale ještě zaplatit pokutu za devastaci polí. Naopak zemědělci, kteří jsou k půdě a k prostředí ohleduplní si zaslouží dotaci v plné míře.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.1.2022 13:48 Reaguje na orb slavík
Souhlas, ale kdo bude dělat rozhodčího ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.1.2022 15:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
ten Strategický plán....
Odpovědět
os

orb slavík

11.1.2022 19:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte pravdu. To je u nás problém.V Rakousku vezmou vzorek půdy, udělají rozbor, zjistí co zemědělec do půdy dal a v jakém množství. Není velký problém zjistit, jak se hospodář o půdu stará. Problém u nás by byl zřejmě v tom, že šéf -úřadu dohledu nad hospodaření s půdou, by byl nakonec nejspíš bývalý zaměstnanec agrofertu nebo tomanův strýc.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.1.2022 19:42 Reaguje na orb slavík
Zřejmě !
Odpovědět
pp

pavel peregrin

11.1.2022 19:43 Reaguje na orb slavík
Dotace u nás slouží v první řadě jako dorovnání výkupní ceny komodit. Zařiďte, pokud umíte, spravedlivý výkup za plnou tržní cenu a rázem problém zmizí.
Odpovědět

Bou Řenínek

12.1.2022 08:28 Reaguje na pavel peregrin
Komodity se samozřejmě vykupují za plnou tržní cenu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.1.2022 09:31 Reaguje na Bou Řenínek
Kde jste na to přišel?
Odpovědět
Sl

Slovan

11.1.2022 14:49 Reaguje na orb slavík
Souhlas.
Odpovědět
VP

Vít Prokop

11.1.2022 15:04 Reaguje na Slovan
Také souhlasím. Snad nová vláda podpoří své vládní prohlášení a smete ze stolu co ty dva soudruzi Babiš a Toman vymysleli na podporu agroholdingu. Chci pitnou vodu a zdravou zem. půdu.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

11.1.2022 16:53 Reaguje na Vít Prokop
Pokud vám je 20, tak chápu to nadšení, že si myslíte, že od teď bude v ČR ráj. Pokud jste starší, tak se vás ptám, kde jste byl posledních 30 let? Vždyť jsou ve vládě s mírnou obměnou strany a lidé, kteří už ve vládě v minulosti byli.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.1.2022 18:06 Reaguje na Vít Prokop
vtipné je, že si Agrární komora si myslí, že na dotace mají právo...asi by jim někdo měl říci, že dotace jsou možnost
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.1.2022 15:29 Reaguje na orb slavík
Stavy hovězího dobytka byly drasticky sníženy ( na povel z Bruseli ), takže se vojtěška, jetel, nepěstuje, sláma se pálí, takže hnůj není. A nejvíce vynáší řepka - taky práce Bruseli !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.1.2022 15:32 Reaguje na smějící se bestie
A snížení plochy na 30ha, se odhlasovalo za vlády a většiny ANO v parlamentu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

11.1.2022 15:39 Reaguje na orb slavík
Bohužel tito agrobaroni si platí ekologistické aktivisty, kteří nám oblbují děti nutností chránit klima produkcí "biopaliv". Přitom na jedno joule biopaliv se spálí pomalu 4 joule fosilních paliv. Takže ve jménu ekologismu a ochrany klimatu se bude navyšovat podíl biosložky v benzínu. A také bioplyn se chystá na expanzi! Viceprezidentem A.K. je i Ing. Bohumil Belada z Farmtecu, dceřinné společnosti Agrofertu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.1.2022 18:26 Reaguje na Michal Ukropec
Šak proč myslíte, že Bába ten grýndýl takovým bleskem podškrábl?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

12.1.2022 06:13 Reaguje na Jakub Graňák
Ano.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

11.1.2022 16:08
NO tak to jsou Ti praví, co nám devastují krajinu. Je vidět, jak je jejich vedení hloupé...
Odpovědět
VK

Václav Kain

11.1.2022 16:28
Když se vyplácely dotace,tak na prvním místě byl Agrofert a jiní velcí majitelé obrovských zemědělských ploch.Ti kteří mají k půdě vztah a nechtějí dělat žluté svinstvo nedostali nic.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

11.1.2022 17:47 Reaguje na Václav Kain
Nejste v obraze. Dostali všichni stejně na 1 ha, ti kdo měli hodně ha, tudíž dostali logicky víc. Nehledejte v tom složitost.
Na řepku pěstitelé nedostali nic.
Odpovědět
os

orb slavík

11.1.2022 20:40 Reaguje na pavel peregrin
To máte pravdu, takto také operují mluvčí agrobaronů. Po revoluci začalo v mém okolí hospodařit cca deset zemědělců měli kolem 10 hektarů , byli nadšení, že budou dělat mléko na výrobu sunaru, dělat sýry, zeleninu. Měli staré traktory, stáje ve dvoře. Vedle byl kolchoz s 1500 hektary. Oba subjekty dostaly stejnou dotaci řekněme 1000kč na hektar. Malí tedy dostali 10 000kč. Velcí sousedi 1 milion pět set tisíc.
Za 10 tisíc nelze nakoupit novou techniku ani zrenovovat stáje, navíc třeba mlékárna ze dne na den prohlásila, že bude vykupovat mléko pouze v množství vyšším nežli 500litrů.Do toho hygiena oznámilo, že by je zajímalo kam odtéká močůvka. Jezedáci naopak měli prostory, techniku a každý rok jeden a půl milionu. Takže všichni drobní to u nás položili, jejich půdu schlamstlo družstvo. Mají mohutné traktory, na podzim za ně zapřahnou třínápravové vozy, které se jmenují trefně Gigant a sklízí kukuřici do bioplynky. Odhaduji, že souprava bude vážit kolem 80 tun.
Nyní si uvědomuji, že jeden malý zemědělec zůstal. Prodává mléko a sýry, ale jen známým a oficielně, jako krmivo pro zvířata.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.1.2022 08:55 Reaguje na orb slavík
To máte pravdu, takto také operují mluvčí nadnárodních obchodních řetězců. Po revoluci začalo prodávat v mém okolí cca 7 malých obchodníků v garážích a kočárkárnách. Pak přišly hypermarkety a bez dotací (měly kapitál) zlikvidovaly ty malé obchodníky. Položím otázku: Bylo to fér a pouze tržní regulace založená na kapitálu a efektivitě práce? Povím to natvrdo: Obě skupiny, t.j. malí zemědělci i malí obchodníci se dopustili stejné chyby a to, že chtěli konkurovat velkým se stejným sortimentem. Např v Polsku jsou malí specialisty
na určité druhy zboží. Pěstují jahody, kanadské borůvky, okrasné a ovocné stromy k výsadbě atd. Konkurovat s deseti hektary s pšenicí je stejná blbost jako v garáži prodávat potraviny. Žádat po státu dotaci by mohli i ti garážoví obchodníci,
ale nikdo jim je nedá. Dnes existují možnosti i v zemědělství, když budou produkovat BIO kvalitu pro spotřebitele ochotné si připlatit a bez dotování neefektivní produkce. Spoléhat se na dotace větší než jiným tu zavání novými křivdami analogicky vztaženými na dobu 1. pozemkové reformy za 1. republiky, kdy došlo na dělení velkostatků mezi menší sedláky a nebo vznik JZD a St.statků, kdy
se velkým pole odnímaly a malí je často vkládali
do větších celků dobrovolně pro neefektivitu.
Ekonomika je o vytváření zisků a nikoliv o sanaci
ztrátové výroby. Pokud převáží sanace nad příjmy,
tak nebude brzo ani čím dotovat, trh to dořeší
vstupem zahraničního kapitálu jako u hypermarketů.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.1.2022 09:35 Reaguje na orb slavík
Pokud měli 10 ha, dostali částku, která odpovídá 10 ha. Nic jim nebránilo vzít si úvěr. Na úvěry, pokud vám to není známo, jede převážná část podniků. To, jestli přežijí, záleží vždy na tom kterém. Takže je to v pořádku. Kontroly postihují malé jako velké a většinou spíš ty velké, protože tam se předpokládá, že budou papíry v pořádku a kontrolorům se nechce patlat ve zmatečnostech.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

12.1.2022 11:31 Reaguje na orb slavík
Jakou techniku si představujete za 1 milion pět set tisíc?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist