https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agrarni-komora-nastaveni-dotaci-ve-prospech-malych-farmaru-ohrozi-produkci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agrární komora: Nastavení dotací ve prospěch malých farmářů ohrozí produkci

25.5.2022 15:35 | PRAHA (ČTK)
Rozhodnutí vládní koalice nastavit dotace ve prospěch menších zemědělců povede podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala k poklesu stavů hospodářských zvířat v tuzemsku a k útlumu pěstování například brambor nebo ovoce. Podle něho se těmito náročnými činnostmi zemědělské prvovýroby totiž zabývají zejména střední a větší podniky, kterým vláda svým rozhodnutím nastavila neférové podmínky. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Jaroslava Šebka je to naopak systémově správný krok a menší zemědělci budou moci lépe využít potenciál výroby. Mělo by se podle něj dokonce uvažovat o tom, že největší podniky by dotace neměly dostávat vůbec. Doležal a Šebek to dnes řekli na dotaz ČTK.
reklama

 

Vládní koalice se shodla na tom, že výše tzv. redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů, bude na úrovni 23 procent z celkové částky na přímé platby. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Více peněz tak dostanou malí farmáři. Koalice se na tom shodla již v lednu, kdy to vyvolalo protesty zemědělců. Minulá vláda plánovala redistributivní platbu na úrovni deseti procent. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce přitom získat další dvě až tři miliardy navíc pro malé a střední firmy z národních dotací nebo formou daňových úlev.

Agrární komora a Zemědělský svaz ČR už od počátku roku upozorňovaly na to, že změna nastavení dotací ohrožuje produkci masa, mléka, ovoce, zeleniny nebo například chmele. "Těmito náročnými činnostmi zemědělské prvovýroby se totiž zabývají zejména střední a větší podniky, kterým vláda svým rozhodnutím nastavila neférové podmínky a poškodila jejich konkurenceschopnost na evropském trhu," řekl dnes ČTK Doležal. Varuje také před tím, že nastavení dotací povede k menší pestrosti krajiny bez organické hmoty z živočišné výroby, přičemž již v současnosti podle něho řada zemědělců kvůli růstu cenám energií nebo pohonných hmot plánuje omezovat produkci.

Komora také upozorňuje na to, že rozhodnutí vlády povede k větší závislosti na dovozu potravin. Odhaduje, že po roce 2023 bude klesat soběstačnost Česka ve výrobě masa, vajec i například ovoce. Rajčata podle komory budou pravděpodobně už jen z dovozu. "Vláda si místo zajištění potravinové bezpečnosti České republiky vybrala laciný politický marketing," dodal Doležal.

Zemědělský svaz ČR dnes také upozornil na to, že EU vyzvala státy k podpoře produkce potravin kvůli dopadům války na Ukrajině. "Vláda však pokračuje ve strategii utlumování produkce českých potravin a vyšší podpory malých zemědělských podniků bez jakýchkoli dodatečných podmínek," uvedl dnes mluvčí svazu Vladimír Pícha.

Podle Šebka je rozhodnutí vládní koalice naopak dobrou zprávou pro menší podniky i pro celé české zemědělství. Větší podpora menších farmářů podle něj povede k větší pestrosti plodin, protože malí zemědělci se více soustředí na kvalitu a originalitu. Pozitivní dopad to bude mít podle něj také na životní prostředí, protože malí zemědělci jsou mnohem více spojení s lokalitou, kde hospodaří.

Předseda ASZ také ocenil, že vláda dodržela svůj slib podpořit malé, střední nebo ekologicky hospodařící zemědělce, což uvádí i programové prohlášení vlády. "Je to systémově správně. Je to signál o snaze řešit problémy v zemědělství odpovědně a systematicky," řekl. Dotační politika se podle Šebka v ČR dlouho neměnila a velké firmy mají jasné výhody díky své velikosti. Podpora by podle něj nejvíce měla naopak směřovat k malým a středním podnikům. "Je potřeba se bavit i o tom, že podpory největším subjektům by se neměly dávat vůbec," dodal Šebek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

25.5.2022 15:52
Važení dískutující,naše země má problémy nejen v zemědělství,ale i v energetice,zdražování,ekologii v dostupností bydlení a dá se konstatovat,že všem a navíc došlo i ke kulturnímu a moralnímu upádku obyvatelsta.Avšak nepropádejte malomyslnosti,depresím,negativismu,černým myšlenkám.BUDE LÍP.S podporou našého spolku beskydsých baračníku jsem se rozhodl v letošních volbách kandidovát na presidenta.Již brzy se prostředníctvím médii se mnou seznámíte.Kampan povedu s plnou vážností a váhou své osobnosti.Už jsem si koupil nový oblek u vietnamce.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.5.2022 18:35 Reaguje na karel krasensky
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.5.2022 15:57
Jediné o co má agrární komora strach, aby velkoodběratelům nevyschli zdroje aby jim skrze dotace do zemědělské výroby se nesníží zisk.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

25.5.2022 16:09
Národ živí velké podniky.
Jako se nikdo nepokouší montovat auta někde v garáži, kde by smontovali několik aut ročně, a všichni berou za logické, že auta se musí vyrábět na lince, kde denně udělají tak tisíc aut, tak jaksi v zemědělství to tak není.
Vláda poblázněná Antibabišem a dodnes se horem dolem vymlouvající na Babiše se opřela o lobbing malých zemědělců a biozemědělců a tak preferuje výrobu potravin v garáži. Neumětelskou, malosérivou, drahou a neproduktivní. Dotace neboli naše peníze háže do žumpy těch malých zemědělců, místo aby je nechala smysluplně využívat skutečně velkým a skutečně profesionálním zemědělcům.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.5.2022 17:06 Reaguje na Radim Polášek
Souhlas, pouze s dovětkem, že mi ti malí nevadí, ale pouze by
se měl zemědělec hodnotit podle vztahu k půdě a jejímu stavu.
Dotace je třeba nastavit podle stavu půdy a podle možností dané
oblasti. Podporujme ty, kteří pouze nemohou konkurovat například
díky půdní bonitě, nebo nadmořské výšce a udržují víceméně pouze
ráz krajiny, ale podporovat více někoho pouze proto, že je malým zemědělcem a přitom huntuje půdu hůře, než ten velký , smrdí tak
trochu kolektivizací naopak. Mi to připadá jako úkol rozbít ty
velké prosperující podniky na malé a ty pak skoupí zase jiní a
zcelí do velkých. Je to úkol zvenčí a nebo záměr, či jen vlastní
hloupost likvidovat velké a úspěšné? Každopádně je pravdou, že
zapláče v prvé řadě zákazník, protože náklady v malém jsou vždy
větší, než ve velkém a promítne se to do ceny koncové produkce.
V tom je ekonomika neúprosná a žádná "svazácká" hesla to nezmění.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.5.2022 18:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Ti malí mají být doplňkem těch velkých.
A k tomu je potřebné, aby měli takové podmínky, jako mají např. v Rakousku - prodej ze dvora, bez bu ze ra ce státní správy.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.5.2022 07:14 Reaguje na smějící se bestie
tak, tak...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.5.2022 09:13 Reaguje na smějící se bestie
Opět dodám, že pak by měl platit "prodej ze dvora"
pro všechny bez rozdílu. Bez účtů, bez daní a kdo
teda na ty dotace bude vydělávat? Průmysl? Buď teda
nezdaněný prodej a bez dotací a nebo dotace a daně.
Reálné ceny bez dotací nastaví povědomí lidí, kolik
stojí práce a pak není třeba tak masivně ani danit.
Za buzeraci státní správy nepovažuji dodržování
veterinárních a hygienických předpisů, neboť znám
minifarmáře, od kterých bych produkty nedal ani
prasatům. Chce to často pouze nakouknout do chléva,
či "zpracovny" mléka a mnohé by přešla chuť. Ti
lidé nestíhají pěstovat, chovat a žít jako lidé.
Ti lidé ani nestíhají marodit a rovnou umírají
s vidlemi v rukou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.5.2022 18:13 Reaguje na Radim Polášek
V Maďarsku, které má zhruba stejně obyvatel jako Česká republika, existuje asi desetkrát tolik zemědělců než v ČR. Nemají tam tolik agrobaronů, ale hodně tam funguje prodej ze dvora. Tak proč to v Maďarsku funguje a u nás se pořád tvrdí, že bez těch agrobaronů umřeme hlady?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.5.2022 18:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To v Africe funguje ještě lépe. Tam si dokonce spousta lidí vše k snědku vypěstuje sama. Ale proč bychom se opičili po těch, kteří jsou daleko za námi.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.5.2022 19:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dědictví kolektivizace...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.5.2022 20:03 Reaguje na Jakub Graňák
Naopak - jeden z přínosů kolektivizace. Zatímco v ostatních státech spojování zemědělců stále probíhá - stačí se podívat, jak třeba v Německu roste střední velikost hospodářství, u nás máme náskok. A je to potřeba. Protože pro efektivní využití moderní techniky a odstranění dřiny jsou velké farmy nezbytnou podmínkou. Samozřejmě existují i oblasti pro drobné zemědělce - oblasti, které nejdou zmechanizovat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.5.2022 20:09 Reaguje na Richard Vacek
To vykládejte těm okradeným, kteří by prodejem byli zajištění na stáří, především pak babkám nad 60 let, které bláhově vstoupily do družstva a pak do smrti dřely aby neexly hlady a tvořily páteř naší slavné jézeďácké minulosti, viz např zde: https://www.youtube.com/watch?v=I7hWV2SivwM&ab_channel=%C5%A0edes%C3%A1t%C3%A1l%C3%A9ta
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.5.2022 19:31 Reaguje na Radim Polášek
"Dotace neboli naše peníze háže do žumpy těch malých zemědělců, místo aby je nechala smysluplně využívat skutečně velkým a skutečně profesionálním zemědělcům."

Kdo jste, že se opovažujete hodnotit, kdo je profesionál, a kdo ne? Kolik osobních zkušeností z tohoto oboru máte? Chováte se jako vepř
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.5.2022 20:00 Reaguje na Radim Polášek
To nedává smysl brambory či obilí nejsou auta ta linka ve vašem příkladu je půda do které se to sází, tedy hodnota a důležitost brambor a obilí je na všech polích stejná. Proč si teda agrární “banda” mysli že jejich brambory či obilí je rovnější než u jiných? Ten váš příklad kulhale na obě nohy
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.5.2022 20:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Svého času jsem byl povinen nahlížet do ekonomických výsledků zemědělských subjektů, uvedu příklad: podnik 3000 ha, čistý zisk 240 mil Kč, z toho dotace 38 milionů - jak je ohrozí, že příjdou na přímých platbách o nějakých 5-6 milionů? Samozřejmě nijak, ale nezbyde na nového bavoráka pro manželku a synáčka generálního ředitele a přece nebudou jezdit jak socky tři roky starýma autama... to dá rozum. Další příklad: pastevec na 1500 ha, nějaká ta stovka kusů masného dobytka, přímé platby nějakých 9 milionů... chudák, má však ve sbírce vycpanin celou savanu včetně slona, nebo žirafy, ale chraň pánbú aby přišel o pár set tisích na dotacích, to by to mohl rovnou zabalit
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.5.2022 20:59 Reaguje na Jakub Graňák
Co to je za počty? Proč by zemědělec tvořil takový čistý zisk? To nikdo nedělá, podnik má být v zisku, ale tak 10-20 milionů. Jinak je ekonom hloupý.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.5.2022 21:34 Reaguje na Katka Pazderů
Slyšela jste někdy o kontrolách aktivního zemědělce v rámci SZIF? To číslo je výsledek kompletní účetní sestavy jednoho blíže nejmenovaného zemědělského podniku. Víc se k tomu nebudu vyjadřovat, jsem vázán mlčenlivostí.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

26.5.2022 10:23 Reaguje na Jakub Graňák
3000 ha a 240 milionů? Nelítají vám tam trochu nuly?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.5.2022 10:47 Reaguje na Jan Olejníček
Nelítají
Odpovědět
RN

Radek Novák

26.5.2022 11:08 Reaguje na Jakub Graňák
Pane Grňáku na 3000 ha opravdu ale opravdu roční čistý zisk 240 mil. zemědělskou výrobou neuděláte (možná na ropných polích). Ta částka by mohla odpovídat obratu. Výnosnost těžby dotací na loukách nezpochybňuji.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.5.2022 11:49 Reaguje na Radek Novák
Je to až banálně jednoduché, znáte podmínky aktivního zemědělce? Pro splnění stačí čistý zisk ze zemědělské prvovýroby ve výši 33,33% včetně dotací (u tohoto konkrétního subjektu to bylo tuším 36%).
Teď si položme otázku, zda firma, která má zisk ze zemědělství ve výši třetiny celkového zisku je zemědělcem? Podle legislativy ano, podle mě ne (poměr by měl být minimálně opačný, tedy 66,66% z prvovýroby). A tady nám tečou peníze určené zemědělcům do kanálu a já nevidím nejmenší důvod takovýmto podnikům přispívat na vylepšování finanční bilance. Takových firem budou v republice minimálně stovky, takže stamiliony až miliardy pobírají subjekty, pro které je prvovýroba marginálním předmětem činnosti.

Jinak co se týče výše zisku, záleží co děláte, pracoval jsem v ovocné školce a na 2,9 ha jsme každoročně generovali čistý zisk ve výši cca 5 milionů.

Ještě přidám nedávnou zkušenost z jednání s jednou velkou zavedenou firmou podnikající v potravinářství, kde si stěžovali na to, že musejí drtivou většinu surovin (LAKR) nakupovat v zahraničí, protože ani příslib mnohonásobně vyššího zisku z ha a kontraktů na řadu let dopředu, nepřesvědčil tuzemské podniky, které z důvodu vlastní zaprděnosti, neochoty zkoušet cokoli jiného a vypňovat díry na trhu, radši budou dál chrlit pšenici a řepku - to se pak není čemu divit v jakém stavu tuzemské zemědělství je.
Odpovědět
RN

Radek Novák

26.5.2022 12:12 Reaguje na Jakub Graňák
Pokud tedy zisk firma dělá převážně z jiné než zemědělské činnosti tak se může dopracovat k zisku který ale nevznikl na těch 3000 ha. No a otázka proč by neměli brát stejné dotace je ovšem stejně relevantní jako v případě rodiny kdy jeden nebo dva členové mají příjem jako zaměstnanci a k tomu hospodaří na výměře v řádu desítek ha.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.5.2022 12:32 Reaguje na Radek Novák
To by ovšem ten dotyčný člen domácnosti musel ze zaměstnání ročně přinést částku převyšující sumu jednoho milionu Kč čistého (v situaci, že dotyčný bere 5000 Euro na dotacích, hospodaří na výměře 22 ha a sklidí 150 tun pšenice za 4500 za tunu), kolik takových zaměstnanců asi v ČR máme?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.5.2022 07:12 Reaguje na Radim Polášek
za koho kopeš ??? výrobky rodinných farem co se nabízejí formou prodeje ze dvora jsou dle tebe vyrobeny neumětelsky a neefektivně v garáži ??? tyto nazýváš žumpou ty 1 paznechte ???!!!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.5.2022 08:36 Reaguje na Radim Polášek
1+
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

25.5.2022 16:56
Je to zvláštní, v médiích se jásá nad tím, jak budou drobní zemědělci redistributivní platbou významně podpořeni a jak to podpoří výrobu na jejich farmách. Bohužel, zatím jsem nepotkala jediného malého (i když 150 ha už není až tak malá výměra) zemědělce, který by doopravdy jásal. Řeší hlavně ceny pohonných hmot, hnojiv, snižující se paletu povolených pesticidů, výkupní ceny produkce a podmínky budoucí politiky. Ale ani jednou jsem zatím neslyšela, že by se někdo na příští rok těšil, protože dostane významně vyšší přímé platby a už vůbec jsem nezaznamenala, že by mezi malými i "malými" zemědělci panovalo nadšení pro zahájení živočišné výroby. Zato znám malé zemědělce, kteří úspěšně rozvíjejí svou živku už za současných podmínek, ale také malé zemědělce, kteří živku letos definitivně zrušili. Zemědělci všech velikostí jsou zkrátka opatrní. Životní zkušenost je asi už naučila, že co se dotací týká, vždycky je z nich nakonec někdo vytáhne, třeba v cenách za hnojiva nebo ve výši pachtu. Takže s tím jásáním nad redistribucí bych byla opatrná.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.5.2022 17:04
Podporovat se budou ti s malou produktivitou. Připomíná to jako by se měli dotovat malí ševci aby kvůli Baťovi nezkrachovali.
Naštěstí tehdy taková hloupost naše předky nenapadla. To až teď rozhodují politici, kteří nehledí na zájem země, ale na kdo ví co.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.5.2022 18:38 Reaguje na Richard Vacek
1**
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.5.2022 20:04 Reaguje na Richard Vacek
I ten Baťa začínal jako malý švec... redistribuce konečně přestává cpát peníze jen na největší hromady je to spravedlivější
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.5.2022 21:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vždyť právě současná změna dává víc těm malým s malou produktivitou. To není žádná rovnost.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.5.2022 21:02
Uvidíme, až konečně skončí krize. Jestli skončí. Krize se vždycky hodí. Lidi musíte nějak ovládat. Takže to, že se zemědělci hádají o peníze, se také hodí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.5.2022 21:10 Reaguje na Katka Pazderů
Komu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.5.2022 21:35
Průmyslové zemědělství patří mezi nejtvrdší devastátory naší krajiny a my je ještě dotujeme. Nejsem si jist, jestli tohle dělají v nějaké normální zemi.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

26.5.2022 08:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Dělají to všichni v EU a ještě mnohem víc, viz 3x větší zátěž pesticidy, což není nějaká konspirace, ale tvrdá data, která si můžete dohledat ve veřejně přístupných závěrečných zprávách, pane Hanzle.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist