https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/agrarni-komora-rust-cen-potravin-se-nezastavi-pokud-se-nevyresi-ceny-energii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agrární komora: Růst cen potravin se nezastaví, pokud se nevyřeší ceny energií

27.12.2022 15:53 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Růst cen potravin se podle Agrární komory ČR nezastaví, pokud se nepodaří vyřešit problém s drahými energiemi. Zemědělcům a potravinářům budou končit fixace cen a i zastropovaná cena bude několikanásobná, než měly podniky dříve. Možné snížení DPH na potraviny nemusí nutně vést ke snížení spotřebitelských cen. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
reklama

 

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v listopadu meziročně vzrostly ceny o 16,2 procenta a největší vliv na růst cenové hladiny měly ceny bydlení a potravin, které se meziročně zvýšily o 27 procent. Doležal poznamenal, že většinu potravin v Česku vyrábějí velké podniky, a bude proto záležet na tom, jaké budou mít výrobní náklady. Vláda pro ně stanovila maximální ceny elektřiny a plynu na stejné úrovni jako pro malé a střední firmy a domácnosti. Podle Doležala lze očekávat, že ceny potravin by se mohly postupně mírně stabilizovat a tempo zdražování se zpomalí. "Když to srovnám s rokem 2020, tak rozdíl bude hodně velký," doplnil.

Jedno z řešení, o kterém mluví často i oborové svazy, je snížení DPH na potraviny. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že vláda do daně z přidané hodnoty obecně zasahovat nechce. Podle Doležala je snížení daně na potraviny jedno z možných řešení, panují ale obavy, že by se to do cen na pultech obchodů příliš nepromítlo vzhledem k tomu, že 11 obchodních řetězců ovládá 75 procent českého maloobchodního trhu. "Vyzkoušely si, že spotřebitel se před nimi nemá kam schovat a trochu té situace zneužívají," poznamenal. Mohlo by se pak stát, že by se ceny příliš nezměnily a stát by pouze vybral méně peněz na daních. Podobný názor má ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), podle něhož je důležité hlavně stabilní tržní prostředí. To má podpořit novela zákona o významné tržní síle, která umožní Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže postihovat nekalé obchodní praktiky zhruba u 800 podniků, dříve se týkala pouze 12 největších subjektů na trhu.

Doležal doplnil, že možné řešení je zastropování marží, k tomu se ale těžko najde politická vůle a je to zároveň technicky velmi složité. Poznamenal také, že v EU není politika DPH harmonizovaná. Spravedlivější prostředí by podle něho mohlo být díky stejnému nastavení daně na potraviny, ze které by se část peněz odváděla do společného rozpočtu na zemědělskou politiku.

Komora letos upozorňovala na výrazné nárůsty spotřebitelských cen, které sleduje ČSÚ. Například v říjnu stálo deset vajec v průměru 45 Kč, což je meziročně nárůst o 70 procent, zatímco ceny zemědělských výrobců stouply o 42 procent.

Zemědělci by podle Doležala uvítali, kdyby v příštím roce dostali na zvládání vysokých nákladů opět podporu. Letos to bylo 831 milionů korun například pro chovatele prasat nebo pěstitele chmele a dalších plodin. ČR dostala z unijních peněz 277 milionů Kč, vláda schválila spolufinancování této pomoci ze státního rozpočtu ve výši dvojnásobku této částky, tedy 544 milionů korun. Podobný formát podpory by byl podle prezidenta komory vhodný i pro příští rok. Nekula ČTK řekl, že v EU se diskutuje spíše o tom, že by další podpora měla směřovat na zvládání vysokých cen hnojiv.

Komora letos upozorňovala i na různé výše podpor pro zemědělce mezi členskými státy, což EU umožnila. Například v Polsku vláda na pomoc s vysokými cenami hnojiv dala přes 20 miliard Kč, jedna z podpor, kterou Evropská komise schválila italské vládě, byla ve výši přes 16 miliard Kč. Doležal podotkl, že různé úrovně podpor jsou důvod, proč se vyplatí českým zemědělcům vozit mléko na zpracování do Německa, kde vláda na regulaci cen energií zřídila fond v objemu až 200 miliard eur (4,9 bilionu Kč ). Ministr Nekula upozornil na to, že ne všechny země letos podporu z EU doplnily o peníze ze státního rozpočtu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

27.12.2022 18:33
Ceny energií (elektřiny) jsou odvozeny od ceny plynu a tím, že se EU odstřihla od vyděrače, ceny vyletěly přes 300 eur, dnes je už ale na 80. Jak se spustí nový LNG terminály v Německu, půjde to zase dolů a na jaře by mohla být zase v normálu. Navíc mají Frantíci zase spustit do jara i odstavené jaderky. A jsem zvědavý, jak silně zlevní potraviny cha cha.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.12.2022 19:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Umíte tančit cha-chu?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.12.2022 07:20
Fialovo Evropské řešení za České dluhy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2022 08:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
"ČR dostala z unijních peněz 277 milionů Kč, vláda schválila spolufinancování této pomoci ze státního rozpočtu ve výši dvojnásobku této částky, tedy 544 milionů korun."
Zkoušel jste pochopit, co je v té větě napsáno? Tak to zkuste, uleví se vám.
Odpovědět
va

vaber

28.12.2022 08:55
krizí už zažil kapitalizmus hodně i bez Putina,
to jen dnes mohou politici svoji neschopnost svést na Putina, no a opoždění jim to žerou,
cena ropy klesla, ale ceny všeho lezou stále nahoru,
stačí se podívat do historie, co ceny při minulých krizích dělaly a co budou dělat dnes
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2022 09:35 Reaguje na vaber
Jakou neschopnost? Že dokázali za půl roku sehnat prakticky všechen plyn, který nám ta kremelská zrůda zablokovala? Já to považuji za ryzí majstrštych a důkaz vysokých schopností. Nejen Síkely, ale celého vedení EU, které se nerozhádalo a dokázalo odrazit nejtvrdší energetický útok v dějinách.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist