https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/akademici-navrh-normy-k-omezeni-svetelneho-smogu-je-nedostatecny-a-prilis-mirny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Akademici: Návrh normy k omezení světelného smogu je nedostatečný a příliš mírný

28.8.2022 01:26 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jako nedostatečný a příliš mírný označili návrh normy k omezení světelného znečištění zástupci Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR (AV). Norma podle komise například povoluje vysoké limity sledovaných ukazatelů a nevyužívá moderní metody. Stanovisko médiím poskytla akademie, vyjádření ministerstva životního prostředí (MŽP) ČTK shání. Experti dlouhodobě zdůrazňují, že přebytek světla v nočních hodinách zasahuje do života zvířat, lidem znemožňuje zdravý odpočinek, komplikuje pozorování oblohy a je neúsporné.
reklama

 

Připravená norma podle expertů měla přinést nástroje k omezení světelného znečištění a napomoci právní ochraně občanů před rušivým světlem. Vznikla v důsledku požadavků mezirezortní komise, kterou k této problematice zřídilo MŽP v roce 2017. Akademici však kritizují, že nynější návrh normy je z hlediska rozsahu i možností řešení dopadů světelného znečištění "naprosto neúčinný a nedostačující".

"Potenciálně by se norma v takovém znění zřejmě stala dokumentem pro obhajobu dosavadní praxe a pokračování v nežádoucích trendech z minulých období. Benevolentnost kritérií a jejich vstřícnost ke světelným znečišťovatelům je tak výrazná, že návrh již vzbudil pozornost a negativní ohlas mezinárodní vědecké komunity," uvedla komise pro životní prostředí. Vědci míní, že skutečná prevence dopadů umělého světla nejdříve vyžaduje zákonné opatření a teprve pak samotnou technickou úpravu.

Podle expertů jsou v normě třeba nepřijatelně vysoké povolené limity sledovaných ukazatelů souvisejících se světelným znečištěním. Sdělili, že norma také nevyužívá moderní kritéria a metodiky ohledně dopadů světla na zvířata. Norma se podle komise mimo jiné také dost nezabývá typy svícení na veřejných prostranství a v krajině - například osvětlením reklamních ploch či architektury a kulturních památek.

Vědci zdůrazňují, že v mnoha případech se v nočních hodinách svítí zbytečně. Právě osvětlení reklam, architektury či parkovišť a skladů mimo provozní dobu podle nic navíc obtěžuje lidi i zvířata v okolí a je to i plýtvání elektřinou. "Používají se osvětlovací tělesa s nevhodným umístěním či směrem světelného záření, často k nebi, do volné krajiny nebo do oken obytných budov," popsala komise další nešvary. Připomněla, že nevhodné je i využití světel s vysokým zastoupením takzvaného bílého denního světla.

Vědci k omezení světelného znečištění v nočních hodinách vyzývají dlouhodobě. Zvýšení informovanosti o negativních dopadech této praxe a možnostech regulace světelného smogu je i jedním z témat MŽP v rámci nynějšího českého předsednictví EU.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.8.2022 04:59
Mohu pouze potvrdit. Energií pro VO se leckde doslova plýtvá a navíc jsou někde osvětleny plochy a místa zcela zbytečně.
VO je přece prioritně určeno pro zajištění veřejné bezpečnosti a nikoli pro doslova úchylnou radost že v obci nebo městě není tma.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.8.2022 06:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.8.2022 07:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
V určitých nočních dobách by mohly svítit v ulicích jen některé lampy. Každé město by mělo mít kategorizaci nutnosti osvětlení podle rozdělení ulic a veřejného prostoru od půlnoci do čtyř je ve většině města zbytečné svítit
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.8.2022 08:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak to dříve bývalo - to nesvícení.
Odpovědět
va

vaber

28.8.2022 08:17
u nás vyměnili pouliční svítidla za LED, výměna jednoho světla prý stála 35000Kč ,nevím,
světlo z lamp je velice nepříjemné ,řekl bych ostré,lampy svítí mnohem víc a zcela zbytečně do šířky i do blízkých oken,
nevšiml jsem si, že by toto světlo přitahovalo noční hmyz ,ale může to být i tím ,že noční hmyz už není
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.8.2022 08:41 Reaguje na vaber
1*
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist