https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-chteji-pomoci-zakazu-drezury-zvirat-mimo-jine-leporely-s-detskymi-rikankami?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté chtějí pomoci zákazu drezury zvířat mimo jiné leporely s dětskými říkankami

2.11.2020 17:48 | PRAHA (ČTK)
"Zkrocené říkanky zábavnou, avšak i mrazivou formou ukazují život divokých druhů zvířat v cirkusech," uvedla Anna Bernátková z organizace Svoboda zvířat. Říkanky jsou doplňkem petice za zákaz chovu a využívání divokých zvířat v cirkusech, kterou podepsalo 27 336 lidí, a výzvy Pro cirkusy bez divokých zvířat, kterou elektronicky podpořilo 11 648 lidí.
"Zkrocené říkanky zábavnou, avšak i mrazivou formou ukazují život divokých druhů zvířat v cirkusech," uvedla Anna Bernátková z organizace Svoboda zvířat. Říkanky jsou doplňkem petice za zákaz chovu a využívání divokých zvířat v cirkusech, kterou podepsalo 27 336 lidí, a výzvy Pro cirkusy bez divokých zvířat, kterou elektronicky podpořilo 11 648 lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Svoboda zvířat
Aktivisté chtějí přesvědčit senátory k podpoře zákazu drezury volně žijících zvířat v cirkusech peticemi, ale i pomocí dětských říkanek ve formě leporel. Dnes je členům horní komory předali. ČTK to sdělila Anna Bernátková z organizace Svoboda zvířat. Zákazem se budou v rámci novely o ochraně zvířat zabývat tento týden senátní výbory, příští týden pak horní komora jako celek.
reklama

 

"Zkrocené říkanky zábavnou, avšak i mrazivou formou ukazují život divokých druhů zvířat v cirkusech," uvedla Bernátková. Říkanky jsou doplňkem petice za zákaz chovu a využívání divokých zvířat v cirkusech, kterou podepsalo 27 336 lidí, a výzvy Pro cirkusy bez divokých zvířat, kterou elektronicky podpořilo 11 648 lidí.

Zákaz drezury volně žijících zvířat v cirkusech a podobných zařízeních do vládní novely prosadila Sněmovna. Vztahovat se má na zvířata narozená od roku 2022. V případě primátů či delfínů by se zákaz vztahoval i na zvířata narozená v roce 2004 a mladší. Vládní novela původně počítala jen se zákazem rozmnožování některých šelem a lidoopů v zájmových chovech a jejich venčení na veřejnosti.

Novela vzbudila pozornost zejména kvůli zákazu klecového chovu nosnic od roku 2027. Zastánci zákazu argumentují tím, že nosnice v klecích mají nevyhovující podmínky a jsou týrané. Odpůrci zase poukazovali na to, že zákaz poškodí české chovatele vůči ostatním v EU a umožní dovoz levných vajec do ČR z Polska a Pobaltí. Podle obhájců ale lidé už sami dávají přednost vejcím od nosnic v halách nebo z volných chovů a obchodní řetězce se tomu přizpůsobují.

Nová pravidla mají také zpřísnit pokuty za týrání zvířat nebo zakázat prodej nebo předání psa či kočky novému chovateli na veřejném prostranství, například na parkovišti. Norma má také stanovit odškodnění majitelů zakázaných kožešinových farem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

3.11.2020 05:45
A čemu pomůže zákaz předávat zvíře na veřejném prostranství? Další s prominutím debilita od lidí odtržených od reality. To si myslíte že bude problém sehrát divadélko když si zvíře vyzvednete u chovatele? Lidi si předávají věci na parkovišti obchoďáku z prostého důvodu,bývá to orientačně nejsnazší místo pro někoho kdo danou lokalitu nezná. Předával jsem takhle dvakrát psa a co má být, pro jednu paní to bylo na půli cesty každý jel 150. Dnes není problém pro lidi co si pejska zamluví zprostředkovat v podstatě online přenos a tak vidí v jakém prostředí je a jak se má.
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.11.2020 08:12
Fašističtí ochránci zvířat chtějí vymývat dětské mozky svou propagandou. Dětem by se spíš mělo připomínat, že spolky na ochranu zvířat od 15. března 1939 až do osvobození představovaly organizace nejochotněji kolaborující s okupanty.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist