https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-kritizuji-pripravu-stavby-rozhledny-na-k.snezniku?fbclid=IwAR0pSlzcL3bAXcMyQpClVerRWBRXuT0yKWwVT53IHrnGSLg0BI3R_5rchZU
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté kritizují přípravu stavby rozhledny na Králickém Sněžníku

22.6.2020 12:58 | KRÁLÍKY (ČTK)
Podle ekologů není zřejmé ani to, jaká varianta záměru se má skutečně stavět. Investor se kvůli úsporám snaží o změny v projektu,
Podle ekologů není zřejmé ani to, jaká varianta záměru se má skutečně stavět. Investor se kvůli úsporám snaží o změny v projektu,
Foto | Marek Stránský / Wikimedia Commons
Několik ekologických organizací se obrátilo otevřeným dopisem (jeho plné znění) na ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) kvůli připravované stavbě rozhledny na Králickém Sněžníku. Bude sice stát na polské straně hranice, ale podle nich bude mít dopad na několik metrů vzdálenou českou stranu s Národní přírodní rezervací Králický Sněžník. Podle ochranářů a ekologických aktivistů je záměr zahalen mnoha nejasnostmi a trpí vážnými vadami, přestože se již vybírá firma na výstavbu rozhledny.
 

Organizace poukazují na to, že se neuskutečnilo posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA) a Česká republika netrvala na mezistátním procesu posuzování. Není také zřejmé, zda bylo doplněno posouzení vlivu na stanoviště soustavy Natura 2000, Národní přírodní rezervaci Králický Sněžník, kde žijí zvláště chráněné a evropsky významné druhy ptáků, chráněné druhů živočichů a rostlin. "To ve svém stanovisku z ledna 2014 požadovala Správa CHKO Jeseníky. Zároveň bychom očekávali, že takto významný projekt bude široce diskutován za účasti odborné i laické veřejnosti," uvedli signatáři dopisu Česká společnost ornitologická, Hnutí Duha, Společnost přátel Jeseníků, ČSOP Šumperk, spolek Malínské aleje a předseda Českého ramsarského výboru Mojmír Vlašín.

Podle nich není zřejmé ani to, jaká varianta záměru se má skutečně stavět. Investor se kvůli úsporám snaží o změny v projektu, například místo původního dovážení materiálu letecky usiluje o vybudování komunikace pro jeho dopravu. To je pro ekologické organizace nepřijatelné. Správa CHKO Jeseníky, pod níž oblast Králického Sněžníku spadá, vydala v lednu 2014 stanovisko, ve kterém si vymínila, že přeprava stavebního materiálu bude zajišťována vrtulníkem bez nutnosti přistávání. Správa kromě jiného také požadovala doplnění posouzení vlivu na chráněná stanoviště soustavy Natura 2000, Národní přírodní rezervaci Králický Sněžník a zvláště chráněné a evropsky významné druhy ptáků, chráněné druhy živočichů a rostlin. S požadavky se ztotožnilo i ministerstvo životního prostředí. "Není ale vůbec jasné, zda byly tyto podmínky polskou stranou akceptovány při vydávání odpovídajících rozhodnutí a zda skutečně došlo k požadovanému doplnění posouzení vlivu," stojí v dopise.

Ekologové rovněž poukazují na to, že již nyní je blízký areál v Dolní Moravě silně zatížen turistikou a výstavba rozhledny přímo na vrcholu hory by znamenala další masivní růst počtu návštěvníků. To by mělo podle signatářů dopisu negativní dopad zvláště na českou stranu lokality.

Ekologové žádají, aby ministerstvo životního prostředí zajistilo ochranu chráněných území, zajistilo pozastavení přidělení evropské dotace na výstavbu rozhledny a zablokovalo stavební práce, dokud nebudou odstraněny závažné nedostatky a vyjasněny všechny nejasnosti. Mělo by podle nich také umožnit transparentní veřejnou a odbornou diskusi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.6.2020 14:09
Protože jsem velmi dobře obeznámen s celou situací kolem plánované výstavby rozhledny na Králickém Sněžníku, v srdci státní přírodní rezervace, součástí NATURA 2000 , dovolím si uvést pár faktů.

Jde o žalostný příběh systémového selhání ochrany evropského přírodního dědictví ze strany českých i polských státních orgánů ochrany přírody,podle Směrnic EU , a to DIRECTIVE 92/43 / EEC on the conservation of natural habitats and of wild fauna and flora DIRECTIVE 2009/147/EC, on the conservation of wild birds protected area.

Třešničkou na dortu budiž poznání, že projekt má být financovaný z unijních prostředků pod křídly MMR ČR /CENTRUM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY/ Program Intereg V-A Česká republika – Polsko a daňové poplatníky má přijít na cca 3 mil. €.

Ve stručnosti jde o to, že polské město Stronie Slonskie ve svazku obcí Kladské kotliny pojalo záměr oživit ekonomiku oblasti obnovou původní německé rozhledny , odstřelené Poláky v r. 1973 pro zchátralost-stav ohrožující bezpečnost návštěvníků.

Byla zpracována projektová dokumentace včetně zprávy EIA a v souladu se zákonem zaslána na MŽP ČR k vyjádření.

Zatím to bylo suchopárné, ale veselá historka z natáčení teprve přijde.
V Praze, nemajíce peněz na úplný překlad EIA , přeložili pouze 22 stran z celkových 230 stran dokumentu.

Vyžádali si stanovisko AOPK/Správa CHKO Jeseníky a soudíce, že o nic nejde napsali Polákům, že česká strana nemá námitek a "ať už se práší za kočárem".

Investor pak prošel územním řízením,dostal stavební povolení a začal shánět peníze. Ty dostal přiklepnuty v květnu t.r. od Čechů. :-)

Projekt údajně kontrolovaly desítky odborníků z MMR ČR, MŽP ČR , AOPK ČR , na polské straně Regionální ředitelství ochrany ŽP Wroclaw a ústředí ve Varšavě.

Všem těmto údajným odborníkům unikla jedna věc.

EIA zpráva vypracovaná ve Wroclavi byla nezákonně a úmyslně zkreslena tak, aby vyzněla pozitivně - pro projekt.

Každý absolvent Základní školy v Kotěhůlkách by zjistil, že obsahuje doslova nesmysly a k nesmyslům také nakonec došla.

Když jsem si EIA zprávu procházel a četl doporučení ministerských vyžírků různých hodností a titulů a takzvaných znalců přírody mohlo mě "omejvat".

To si platíme z našich daní ? To je jak říkal strýc z Olšan "fialový hnus".

Jedinou solidní státní institucí se ukázalo být Regionální ředitelství AOPK Olomouc a SCHKO Jeseníky , které poskytly "tvrdá data" a další informace vedoucí k tomu, že podvodná EIA mohla být odhalena.

V této chvíli obdrželi sdělení o tom co se stalo :

MŽP ČR s výzvou ať neprodleně informují polskou stranu a přijmou opatření
MMR ČR s podnětem ať si odstaní systémové chyby v hodnocení projektů z
unijních prostředků
Regionální ředitelství ochrany přírody ve Wroclavi/PL
Evropská komise zastoupená Ředitelstvím ochrany životního prostředí/ sekce ochrana NATURA 2000

Pod Kraličákem jsem vyrůstal a prožil spoustu krásných chvil v nedotčeném koutku přírody v létě i v zimě.
Pokud by se projekt uskutečnil , s jistotou by došlo doslova k nevratné destrukci rezervace.

Věřím, že právo a spravedlnost výjimečně zvítězí a osoby stojící za tímto mega-podvodem se budou zpovídat na patřičných místech.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.6.2020 20:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nedaleko, v Červené vodě jsem prožil, před 63 léty skoro rok prezenční vojenské služby a dodnes na ten nádherný kout přírody, kolem Králík na všechny strany, vzpomínám. Bylo nám všem útěchou, že tu otravnou vojnu jsme mohli přežívat aspoň v téměř netknuté přírodě. jsem přesvědčen, že by to zločin, znečistit tento kraj něčím tak odporným, jako je masový turistický ruch. Zdůrazňuji, že masový turistický ruch je opravdu jedna z nejodpornějších dnešních "zážitkových" aktivit lidí.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.6.2020 10:53 Reaguje na Jiří Daneš
On ten problém masového turistického ruchu tam bohužel již existuje. Areál Dolní Morava s megalomanskou Stezkou do oblak. Řekl bych, že tato rozhledna narušuje ráz krajiny podstatně více než obnova historické rozhledny na vrcholu Kraličáku. Otázkou je kde byli všichni ti ekologové a všechny ty jmenované spolky, když se ta Stezka do oblak schvalovala a stavěla. Nevšiml jsem si nějakého podobného humbuku kolem. Že by tenkrát nakonec šlo o ekologické " odpustky"nebo došlo na tzv. " držhubné" ? Tahle rozhledna má navíc stát na místě historické rozhledny a stavět, pokud vím se má hlavně z Polské strany. Samozřejmě se dá počítat i s tím, že odčerpá množství turistů i té Stezce do oblak. Že by konkurence?
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 19:31
Co je špatně na rozhledně, která tam konec konců stála?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist