https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-na-protest-proti-turowu-uzavreli-privod-vody-na-mzp?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté na protest proti Turówu na půl hodiny uzavřeli přívod vody na MŽP Aktualizováno

14.2.2022 09:47 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Skupina aktivistů dnes ráno zhruba na půl hodiny uzavřela v Praze u budovy ministerstva životního prostředí přívod vody do úřadu. Dvojici protestujících, kteří poté bránili k přístupu k uzávěrům z obou stran budovy, z místa odvedli policisté. Protest mířil proti vládní dohodě o těžbě v polském hnědouhelném dole Turów. Obyvatelé příhraničních obcí na české straně poukazují na to, že v oblasti kvůli těžbě ubývá spodní vody. Dohodu, kterou uzavřela vláda s Polskem, označil jeden z aktivistů za zradu na občanech. "Chceme alespoň symbolicky ukázat, že voda je pro nás obyvatele důležitější než finanční výkupné, za které nás česká vláda prodala,” uvedl.


reklama

 

Podle zaměstnanců ministerstva aktivisté narušili fungování vodovodu v budově. Na místě byl revizní technik, podle kterého přívod vody zajišťuje hasicí systém v celé budově. Protest skončil po zhruba půl hodině po příjezdu policie. Mluvčí úřadu Dominika Pospíšilová ČTK řekla, že provoz úřadu byl po dobu odstavení vody ohrožen zejména po bezpečnostní a hygienické stránce.

Po uzavření přívodu vody zůstal na místě z každé strany budovy jeden z protestujících. Aktivista před budovou s transparentem "Práce na klimatické spravedlnosti" seděl na židli nad uzávěrem vody, se kterým předtím manipuloval. ČTK řekl, že pochází z místa poblíž Turówa. "Nesouhlasím s dohodou, kterou uzavřela česká vláda. Je to symbolický akt," řekl ke svému protestu. Uvedl také, že po podání žaloby na pokračování těžby v dole Turów občané věřili, že se za ně vláda a především ministerstvo životního prostředí postaví. Dohodu podle něj vláda uzavřela v době, kdy držela v ruce všechny trumfy. Ministerstvo podle aktivistů flagrantně selhalo v zajišťování příznivých podmínek pro život.

Vodu v budově ministerstva aktivisté plánovali zavřít na dvě hodiny, to je podle nich nesrovnatelné s tím, o kolik přicházejí lidé zasaženi rozhodnutím vlády. "Náš symbolický akt občanské neposlušnosti má ministerstvu životního prostředí připomenout, že to, co je pro ně dnes jen chvilkovým nepohodlím, je pro obyvatele a obyvatelky Libereckého kraje každodenní realitou," uvedli v prohlášení.

Policisté oba aktivisty po předchozím upozornění z místa odvedli za použití donucovacích prostředků. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) protest nekomentovala, v době, kdy aktivisté vodu odpojili, jednala v budově s novináři. Uvedla pouze, že akce překročila rámec slušného chování.

Polsko na základě dohody, kterou počátkem února uzavřelo s českou vládou premiéra Petra Fialy (ODS), poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Příhraniční oblasti v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk či znečištění prachem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

14.2.2022 12:12
Skvělá aktivizační kampaň...bohužel naděje, že by PČR použila donucovací prostředky na politiky, kteří se pod tuhle prasárnu podepsali, je (tomhle státě) limitně blízká nule...
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

14.2.2022 13:07
Prvotně bylo nad rámec slušného chování rozhodnutí MŽP a vyhovění Polákům a ne občanům, které by mělo zastupovat.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

14.2.2022 14:50
Shledává-li někdo za nepřípustné uzavření vody pro budovu MŽP, je vhodné vědět i tyto informace :

A) V otázce přívodu požární vody do budovy - stejně tak jsou ohroženi i obyvatelé obce Uhelná, Hrádku a oststních, neboť jejich studny a nekapacitní vodovod neposkytuje dostatečnou dodávku vody pro hasební zásah. V obou případech se toto řeší dovozem nebo trasou z uličního hydrantu z okolí. (Paní Hubáčková ví, byla v oddíle dobrovolných hasičů)
(porušení zákona ZOVAK dle § 32(1)d) jest marginální)
K porušení zákona o požární ochraně nedošlo.

B) Ani jednodennní nepohodlí a nutnost vařit kávičku z PET lahví a řešit sociální zařízení bez přítoku není nijakým odůvodněním, když obyvatelé oněch obcí mají problémy ve svých nemoviitostech již dlouhé roky, a čelí takovému, a většímu nepohodlí (dokonce v rozporu se zásadami hygieny) a jsou tomuto vystaveni celoročně již několik let.
Došlo dlouhodobě k porušování hygienických zásad v ochraně zdraví a lidu dle zákona 20/1966Sb., který byl zrušen a i v rámci covidových opatření je toto konstatováno, že zcela hloupě, a byl zcela nesporně stížen přístup k vodě pro obyvatele, steně jako zhoršení hygienických zásad, dokonce dlouhodobě, a dokonce i v čase vyhlášené pandemické situace a nebezpečí šíření nebezpečné choroby, a to nikoliv úředníkům, ale protestujícím občanům.

C) Pokud MŽP neteče voda v únoru, je to poněkud jiná situace, než když jim neteče voda v červenci i srpnu, není jak se okoupat, jak si umýt ruce, uklízet, či jen připravit zeleninu, každý litr se musí dovézt, každý litr je vzácný, vodu používají několikrát, nežli s ní spláchnou. MŽP to má patrně za příkladný postup v hospodaření s vodou, ale takové podmínky pražáci zřejmě nejsou ochotni akceptovat.

D) Na MŽP se rozhoduje a povoluje jak nakládání s vodami, tak těžba nerostných surovin, tak i kontroluje stav životního prostředí, pocházejí odtud všechny rozhodnutí které byly k existenci dolu Turów vydávány a to prosím od roku 1967 !
Byly tedy zřejmě porušeny zásady správné praxe veřejné správy, dovozujíce i státní správy, v okolnostech rozhodování (dle výstupů v médiích údajně neexistují informace a data pro sledování vod, ač od působení min. Bursíka byla tyto práce objednávány, a co je zásadní, zřejmě nebyl plněn i standard vedení případu dle správního zákona, č. 500/2004 správní řád, co do rozhodování, zjišťování důkazů, výkonu i zjišťování příčin, a působení na ochranu veřejných zájmů, a to od roku existence ČR (r. 1993).

E) MŽP má veškeré informace z monitoringu i z hydrogeologických studií, má k dispozici spisy báňské správy, umí si (doufám) vyžádat spis i od orgánů polských.
Na příslušných databázích informace uváděny jsou, ovšem nepracuje se s nimi otevřeně, ve prospěch veřejnost, a tím je křiven úmysl zákonodárce, že správa ve věcech, týkající se veřejnosti má být otevřená. Ji část dat (otevřená data) dávají náhled do existence těchto dat, která bezpochyby existují, ovšem v prezentacích obyvatelstvu nejsou orgány sdělována, a také snad ani připouštěna v rozhodování, a to zřejmě účelově.

F) Paní ministryně je profesí stavební inženýr vodních staveb, tedy v otázce zásobování obyvatel má také odborné znalosti. Navíc dokonce zaujímá místo v dozorčí radě vodárenské společnosti, a to dokonce jako předsedkyně. (členové toliko nominanti KDU-ČSL a ODS).
Prakticky každý absolvent stavební průmyslovky má dostatečné znalosti, a vysokoškolský absolcent zcela jistě, zvláště, pokud má poradní orgány a odborné zázemí, takového charakteru, že může si věc samostatně vyhodnotit. Ani v jednom z výstupů vlády, ani ministerstva, podaných do médií, není uvedeno bezezbytku a koncepčně, jak se věc má vzhledem k těžbám.

G) Ministerstvo má problém s poctivým informováním veřejnosti, v tom ohledu, že koná tak, aby umožnilo pozdější těžbu na české straně žitavské hnědouhelné pánve, a touto akcí jen dává pocit v podpoře obyvatel, které by však patrně chtělo mít přestěhované jinde. Rád si v tomto ohledu dám i osobní schůzku, protože dosavadní výstupy jsou vždy jen o tom, že v otázce těžby se chodí jako kolem horké kaše a občanům se to sdělit nechce. Stanovisko státu však má občan znát, aby mohl řádně připravit rodinu, svoje nejbližší, na okolnosti, které hrozí a má na to právo. Ano, takové chování vlastních vládců JE hrozbou.

H) Česká republika, pokud se seznámíme s procesem několika desetiletí, zanedbala ČR zásadním způsobem po roce 1989 řešení tohoto sporného bodu, chovala se svými zástupci nezodpovědně, nevyužila ani nastavení státnosti r. 1993, stejně tak zpackala vhodné nastavení vyjednávacích podmínek v nynějších letech.

Občan, volič, ekolog, vodohospodář, i prostý čtenář se ptá PROČ.

Odpovědí je mlčení, občas mlžení, předstírání skutečnosti, a pokud dojde od občanů k upozornění na to, že je něco křivě, je hradbou tvrzení, které není vlastně vůbec relevantní. Vážení, zde je ukázka toho, jak si vládnoucí mafie umí hrát s občany hru na slepou bábu. Ale šátky již na očích nemáme, a rozsvítili jsme. A vy, politici, úředníci i vládo, máte tu ruku v kapse.

Takže ještě jednou : bude se v tomto či příštích stoletích v pné oblasti těžit české hnědé uhlí, štěrk, štěrkopísek, písek, nerosty a plnit se občanům kbelíky uhlím či pískem ?

(nátlakové akce z oblasti hodonínska z důvodů VZ Bzenec-komplex paní ministryně zná)

My na PR bojovníků nehrajeme. My máme obavu o přírodní prostředí.

A právní názor k samotné věci uzavření přívodu vody :
Protestující uzavřeli jen vodovodní přípojku, s požárním obtokem pro hasení hadicí D, což je trochu silnější než vodovodní kohoutek. Hydranty venkovní u budovy jsou pochopitelně v provozu, stejně jako připraven HZS se svými požárními vozidly včetně potřebných zásob vody a hasiva. Takže žádné nebezpečí nehrozí, jen paní ministryně (jako hasička v Ratiškovicích) dělá vlny.

Obdobná situace nastává pravidelně, když se mění vodoměr nebo některý z uzávěrů na přípojce, takže z hlediska nebezpečí je to irelevantní. Hrají ze dále špinavé triky - paní inženýrka stavebnictví vodního a bakalářka státní správy to samozřejmě zkouší, jako každý, kdo je přistižen.

Ale vršení lží na lež obvykle nedopadá moc dobře. Ovšem v politice běžné. Není to poprvé.

Vzhledem k tomu, že aktivisté tímto činem upozorňovali na existující podivnosti (s možným dovozením odpovědností trestní či poškozování životního prostředí s následkem zničení přírodního prostředí i životního prostředí dané části libereckého regionu, a svůj postoj vyjádřili sice způsobem okupačním, ovšem nikoliv s existujícím nebezpečím pro životy, zdraví či majetek, je oprávněné zastávat právní názor, že uvedený čin nebyl nikterak trestným a to ani jako přestupek, neboť akticisté tímto jednáním chránili veřejný zájem v ochraně životního prostředí, existenci přírodních vodních zdrojů na území svrchovaného státu Česká republika, a oním nesouhlasem chtěli upozornit na okolnosti, které nejsou v souladu se správnou praxí ve vodním hospodářství, zásobováním vodou, i ochranou životního prostředí a nenarušování přírodního prostředí, včetně ochrany vodního prostředí v oblastni vyhlášení EU za oblast zranitelnosti podzemních vod, a také i ochranou podzemních vod, jejich útvarů i jejich možného využití, a v důsledku všeho i existující zeleně, lesů, flóry i fauny, v daném regionu.

Pokud snad toto paní ministryně nechápe, a vyzvala Policii ČR k zákroku, či tak provedl pracovník MŽP, spáchal tím nepochybně čin, který lze hodnotit jako závažnější z hlediska jeho dopadů. Zcela jistě nebylo v dané situaci nutné předvedení aktivistů na služebnu Policie ČR, a domnívám se (a jsem o tom i přesvědčen), že ani povaha zákroku nebyla přiměřená. Postačilo jednotlivé občany ztotožnit.

Z uvedeného je zřejmé, že se Vládě i MŽP nehodí, jak občané odhalují špatné rozhodování představitelů totoho státu.

Závěr ?
V budově MŽP proběhla provokace.
Šíbři svými vyhlášeními vyprovokovali zásah bezpečnostních orgánů s cílem ze sebe odklonit nesporný fakt, že v tomto mpřípadě neco pořádně smrdí.


<rýpal lesní>
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.2.2022 15:54
Když symbolický akt, tak měli rovněž zcela symbolicky dostat přes držku.
Třeba by se jim rozsvítilo.
A mohli se tak zamyslet nad tím, kolik z těch lidí v tom baráku s tou dohodou ... a podle mě fakt blbou ... mělo něco společného a mohlo její znění nějak reálně ovlivnit. Od uklízečky až po nějakého řadového úředníka, který reálně rozhoduje max o tom, co si na oběd vybere v jídelně.

Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist