https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-v-bance-protestovali-proti-spolupraci-s-ruskym-fosilnim-prumyslem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté v bance protestovali proti spolupráci s ruským fosilním průmyslem Aktualizováno

4.4.2022 13:17 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba 30 lidí dnes v Praze protestovalo proti spolupráci některých bank s ruským energetickými firmami. Aktivisté z koalice Zastavme špinavé prachy ráno uspořádali happening v sídle Komerční banky na Václavském náměstí. Pak pokračovali do pražských sídel bankovních skupin Raiffeisen a UniCredit. Cílem protestu je podle organizátorů přimět finanční instituce, aby kvůli ruské invazi na Ukrajinu ukončily spolupráci s ruským fosilním průmyslem, který výrazně přispívá k financování války. Vyjádření zástupců bank ČTK shání. Představitelé bankovních skupin Raiffeisen a UniCredit již dříve uvedli, že zvažují odchod z Ruska.
reklama

 
Generální ředitel skupiny UniCredit Andrea Orcel již dříve uvedl, že zvažuje odchod z Ruska. "Ale uzavřít banku, která zaměstnává přes 4000 lidí a poskytuje služby více než 1500 firemním klientům, a zároveň zmírnit finanční otřes, který by mohl dosahovat až 7,5 miliardy eur, nelze provést přes noc," dodal. Komerční banka připomněla, že se zavázala do roku 2030 postupně snižovat na nulu svou expozici v projektech aktivně spojených s uhelným sektorem. Raiffeisenbank International v polovině března 2021 oznámila, že do konce roku 2030 chce snížit financování uhlí a uhelných projektů na nulu. Rovněž uvedla, že zvažuje a důkladně analyzuje možnost opuštění Ruska.

Aktivisté přišli do sídla Komerční banky po deváté hodině. U recepce rozvinuli transparenty s nápisy jako "Stop plynu", "Tato banka=sponzor invaze" a "Sem si chodí vybírat Putin." Někteří aktivisté měli na obličejích masku s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina. V prohlášení pak kritizovali aktivity mateřské společnosti banky, francouzské Société Générále. Žádali, aby firma vydala prohlášení, že s podporou ruského fosilního byznysu končí. Akce se uskutečnila klidně.

"My jsme se zde sešli proto, abychom se zapojili do mezinárodní kampaně Putin100, což je kampaň, kterou vedou organizace (..), které cílí na finanční instituce a snaží se je přesvědčit, aby přestaly s podporou fosilních paliv," řekl ČTK Radek Kubala z organizace Re-set: Platforma pro sociálně-ekologickou transformaci.

"Kampaň vznikla v reakci na hroznou ruskou agresi na Ukrajině a požaduje, aby ty finanční instituce, které spolupracují s ruskými energetickými firmami a podporují vývoz ruských fosilních paliv, s tím přestaly," uvedl dál Kubala. Podotkl, že na seznamu je šest institucí z Česka. "My jsme z nich vybrali tři banky, které jsou nejdůležitější - konkrétně Komerční banku, UniCredit Bank a Raiffeisenbank a jejich mateřské společnosti. Velkým způsobem financují skrze půjčky ruská fosilní paliva, ruské energetické firmy," dodal Kubala.

K protestu se připojili také členové a členky ukrajinské ekologické organizace Ekodija, kteří do Česka uprchli před válkou. Aktivistka Anna Danyliaková ČTK za organizaci sdělila, že je nutné, aby finanční instituce stáhly své investice z ruského fosilního průmyslu. Podotkla, že jde o odvětví, které formuje ekonomiku Ruska. Dodala, že jedinou cestou, jak mohou ona a další Ukrajinci získat zpátky svůj život, je zastavit válku a zastavit Rusko.

Koalice Zastavme špinavé prachy od loňského roku sleduje klimatické politiky tuzemských bank a pojišťoven.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist