https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-vylili-bramborovou-kasi-na-monetuv-obraz-v-postupimi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté vylili bramborovou kaši na Monetův obraz v Postupimi

24.10.2022 12:24 | POSTUPIM (ČTK)
Dva aktivisté včera vylili v muzeu Barberini v německé Postupimi řídkou bramborovou kaši na obraz známého francouzského malíře Claudea Moneta. Chtěli tím protestovat proti využívání fosilních paliv. K činu se přihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Poslední generace). Muzeum později informovalo, že akce dílo nepoškodila, uvedla agentura AP.
reklama

 

"Pokud je zapotřebí obraz s rozlitou bramborovou kaší nebo rajčatovou polévkou, aby si společnost připomněla, že používání fosilních paliv nás všechny zabíjí, tak jí dejme bramborovou kaši na obraze," uvedla skupina na twitteru. Po činu dvojice diskutovala s přihlížejícími.

Na zveřejněných záběrech jsou vidět muž a žena, kteří na obraz vylévají bramborovou kaši a pak se přilepí ke zdi, na které je dílo pověšeno. Podobný způsob protestu zvolily ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu), které v polovině října v londýnské Národní galerii vychrstly rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha.

Díky tomu, že obraz chránilo sklo, tak dílo aktivisté neponičili. Obraz se na své místo vrátí ve středu, uvedlo muzeum. "Ačkoliv chápu naléhavé obavy aktivistů z klimatické katastrofy, tak jsem šokována způsobem, který si vybrali, aby dodali váhu svým požadavkům," uvedla ředitelka muzea Ortrud Westheiderová.

Obraz, který potřísnili aktivisté bramborovou kaší, patří do cyklu Les Meules (Kupky sena) od mistra francouzského impresionismu Claudea Moneta. Obraz ze stejného cyklu se v roce 2019 vydražil za v přepočtu 2,5 miliardy korun. Muzeum uvádí, že má rozsáhlou sbírku francouzského impresionismu, která čítá stovku děl od dvou desítek autorů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.10.2022 12:52
Obraz politý rajskou polévkou nebo bramborovou kaší ve mně evokuje jedinou věc - původce polití by měl dostat přes držku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 14:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zpřelámat jim ruce.

Jako beru, když nějakým způsobem prudí politiky ... pro ty je to holt riziko povolání, se kterým musí počítat. Ale tohle není žádná protest, to je prostě jen a jen tupý vandalismus a nic jiného.

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.10.2022 13:43
To nejsou aktivisté, ale odchovanci tzv. "Hanzlovy školy" , která nabádá progresivisty ničit ropáky a jejich odkazy všemi prostředky.
Určitě to bude nějaký rasový mix, s různými fyzickými a duševními vadami, genderově znevýhodněný a čerpající podporu jako neziskovka z příslušné bruselské škatulky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.10.2022 16:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
když jsem nedávno psal, že jsme civilizace egomaniaků a psychopatů, toto jsou určité projevy
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.10.2022 15:09
Blbečci řádí dále:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-aktiviste-radi-dal-v-britskem-muzeu-rozplacli-dort-o-figurinu-karla-iii-40412549#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.10.2022 15:37
Na to by byl jeden lék - nucené práce, na kterých by si vandalové vydělávali na zaplacení škod a uvedení do původního stavu. A hezky o vodě a chlebu+12/7.
Odpovědět
LB

Lukas B.

24.10.2022 19:32 Reaguje na smějící se bestie
a rozděleni do 72 bloků podle genderu :)
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

25.10.2022 07:19
teď by je měli zavřít a prací v lochu si na tu škodu i vydělat a ne že vyhlásí sbírku a další pomatenci se jim na pokutu složí !!!
Odpovědět
MD

Milan Dostál

25.10.2022 08:40
Nejlepší řešení je nechat je přilepený tak jako v muzeu Autostadt ať se zechči... a poser..., ono je to brzy přejde, ještě na ně pustit průvan.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist