https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/albanie-bude-chranit-divokou-reku-vjosu-jako-narodni-park?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Albánie bude chránit divokou řeku Vjosu jako národní park

16.3.2023 01:30 | TIRANA (ČTK)
Jeden z posledních divokých toků v Evropě tak bude podle agentury AFP chráněn před výstavbou vodních elektráren.
Jeden z posledních divokých toků v Evropě tak bude podle agentury AFP chráněn před výstavbou vodních elektráren.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Albánská vláda udělila řece Vjose status národního parku, první svého druhu na evropském kontinentu. Jeden z posledních divokých toků v Evropě tak bude podle agentury AFP chráněn před výstavbou vodních elektráren.
reklama

 

Po dlouhé kampani albánských i mezinárodních nevládních organizací, podporované i celebritami jako herec Leonardo DiCaprio, obdrží majestátní vodní tok a jeho přítoky status zaručující nejvyšší možnou úroveň ochrany, vysvětlují ochránci životního prostředí.

Vjosa pramení v Řecku, protéká od východu na západ asi 200 kilometrů Albánií a ústí do Jaderského moře severně od albánského města Vlora. Často meandrovitý tok řeky dosud není usměrňován infrastrukturou a je oceňován pro svou krásu a biodiverzitu.

"Toto je klíčový okamžik pro celou oblast, budoucnost blízkých obcí i pro celou zemi," řekl agentuře AFP albánský premiér Edi Rama.

Podle nevládních organizací EuroNatur, Riverwatch, EcoAlbania a MedINA řeku ohrožovaly četné projekty vodních elektráren, jichž je v Albánii i ve zbytku Balkánu bezpočet. Albánie vyrábí téměř všechnu svou elektřinu z hydroelektráren a na Vjose jich původně plánovala vybudovat dalších 30.

Nový národní park bude mít podle premiéra Ramy rozlohu 12 700 hektarů a bude protínat celou zemi.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.3.2023 06:08
To jsem nečekal , zaostalá země a dokáže jít příkladem ostatním , bezva !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.3.2023 06:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tahle vláda podporuje nové parky (Soutok i Krušky), jenže to jsou debilové, EU tento trend podporuje taky silně a jsou to superdebilové. Prostě jak dycky.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

16.3.2023 08:11
tak to je příjemné překvapení, bral jsem to již jako hotovou věc.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist