https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-rusko-spaluje-znacne-objemy-plynu-ktery-by-jinak-sel-do-nemecka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Rusko spaluje značné objemy plynu, který by jinak šel do Německa

29.8.2022 01:45 | MOSKVA/LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rusko nyní spaluje obrovské množství zemního plynu, denně odhadem za deset milionů dolarů (asi 247 milionů Kč). Ukazuje to analýza expertů, na kterou se odvolává britská stanice BBC. Podle odborníků jde o plyn, který by za jiných okolností směřoval do Německa. Vědci mají obavy, že takové množství škodlivých uhlíkových emisí může urychlit tání ledovců v Arktidě.
reklama

 

Těžební firmy spalují plyn běžně, když se jim nahromadí a nemohou jej vyvézt, anebo když vzniká jako vedlejší produkt, jehož další využití je nerentabilní. Rusko ale teď plyn blízko finských hranic spaluje v situaci, kdy je po něm obrovská poptávka a kdy jeho cena strmě roste.

Analýza společnosti Rystad Energy uvádí, že objem spalovaného plynu se pohybuje kolem 4,34 milionu metrů krychlových za den. Jde o surovinu z nového zařízení na zkapalněný zemní plyn (LNG) v lokalitě Portovaja, severozápadně od Petrohradu. První náznaky, že něco není v pořádku, začaly přicházet od lidí na finské straně hranice. Ti si velkých plamenů na obzoru všimli už na začátku léta.

Portovaja leží blízko kompresorové stanice na začátku plynovodu Nord Stream 1, který přepravuje ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Od poloviny července ale tímto potrubím proudí výrazně méně plynu, což Rusové zdůvodňují technickými problémy. Německo naopak tvrdí, že jde o čistě politickou hru po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Experti ale zaznamenali, že oblast kolem zařízení od června vyzařuje více tepla, což dávají do souvislosti právě se spalováním plynu.

"Ještě nikdy jsem neviděla, že by kolem zařízení na zpracování LNG byly tak velké plameny," řekla Jessica McCarthyová, která se na Miamské univerzitě v americkém státě Ohio věnuje analýze satelitních dat. "Zaznamenali jsme, že obrovský nárůst se objevil někdy v červnu, ale neodezněl. Zůstal nezvykle vysoký," dodala.

Ředitel společnosti Capterio Mark Davis říká, že nynější spalování plynu není náhodné. Podle něho jde o záměrné rozhodnutí, za kterým jsou provozní důvody. Společnost Capterio se specializuje na hledání alternativ ke spalování plynu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (44)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 08:00

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
va

vaber

29.8.2022 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
co by s plynem udělala Evropa ,Hanzl,
chovala by se jak dobytek a spálila ho,
shodit vládu a odpojit se od burzy jsou legální kroky a mohou přinést zlepšení,
jako idioti se chovají ti, co tvrdošíjně z ideologických důvodů nechtějí změnit současnou mizérii
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 10:01 Reaguje na vaber
Evropa by ho použila na normální život všech normálních Evropanů.
Shodit vládu je přání nepřítele, takže je to čistá kolaborace a za války za to byla vždy kulka.

Předstvte si, že uprostřed bitvy o Británii (nebo jakékoliv jiné války) by bylo shození vlády považován za legální krok!!! To by tu vládl Hitler s Japoncema.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 15:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, vy byste měl nějakou válku zažít, když situaci u nás kladete na stejnou úroveň bitvy o Británii.
Odpovědět
va

vaber

30.8.2022 09:13 Reaguje na Pavel Hanzl
střílení lidí Hanzl co mají jiný názor ,je jejich představa dobrého a spravedlivého státu, takový by tě vyhovoval?
Hanzl už se dočista pomátl, ty a tobě podobní vidím ,chcete zavést tu nejhorší diktaturu ,horší než za Hitlera
v pekle už na tebe vaří olej, opravdu věrný potomek, církve co upalovala ,natahovala na skřipce,pořádala hony na čarodejnice , vše pod záminkou pravé víry a dobra
přesně takový je věřící Hanzl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 10:02 Reaguje na vaber
Napřed nahrhněte, jak byste řešil tu mizérii vy a pak začněte kdákat o někom, kdo ji z ideologických (jaké ideoliogie??) nechtějí měnit.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 11:08 Reaguje na vaber
Shodit vládu a odpojit se od burzy znamená státní převrat a obchodní válku. Myslíte, že by z toho CR vyšla jako vítěz????
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 11:12 Reaguje na vaber
Udělejte to, a první, co bude, že CR bude odstraněna jak od ropy tak od plynu, voní totiž žádná prima roura do CR nevede, hlupaku. Nadto by zřejmě došlo k tomu, že se z CR stáhne většina investorů, jako se to stalo v Rusku. Položte si otázku, co by následovalo, pokud by Němci zavřeli být jen dvě fabriky, Škoda auto a Bosch Diesel.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2022 11:15 Reaguje na Darth Bane
Tím jen potvrzujete, že ČR není dávno suverenní země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 11:24 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2022 11:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tyhle kecy o vlastní zodpovědnosti si nechte pro nějaké naivní študáky. Momentálně jsme spolková země Německa, ale bohužel bez těch spolkových výhod.
Odpovědět
JH

JH

29.8.2022 12:00 Reaguje na pavel peregrin
To je sice blbost, ale i kdyby, je to pořád lepší než být členem Ruské federace.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2022 12:47 Reaguje na JH
To ukáže další vývoj.
Odpovědět
JH

JH

29.8.2022 13:06 Reaguje na pavel peregrin
To dá rozum, od Rusů je lepší držet se dál.
Odpovědět
JH

JH

29.8.2022 13:07 Reaguje na JH
A že jste to nepochopil je vaše chyba.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2022 14:41 Reaguje na JH
To od Američanů také. Nemají si co vyčítat. Alespoň z pohledu států našší velikosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 14:46 Reaguje na pavel peregrin
Fkt? Chápete trochu rozdíl mezi Severní Koreou (ruská zóna) a Jižní (Americká zóna)??
Nebo Západní a Východní Evropou? fakt ne?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 15:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Proboha co má společné KLDR s Ruskem???
Odpovědět
JH

JH

29.8.2022 16:07 Reaguje na pavel peregrin
S Američany nás spojují některé základní principy naší civilizace, jako je používání rozumu, demokracie, lidská práva atd. Rusové jsou stepní říše, kde platí hlavně právo silnějšího a tradiční hodnoty naší kultury úplně nectí. A u Rusa nikdy nevíte dopředu, jestli si s vámi dá vodku nebo na vás vytáhne kalašnikov. Takže Američani jsou v podstatě naši kamarádi, zato Rusové nejsou. Chápete ten rozdíl?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 16:54 Reaguje na JH
Rus si s váma dá vodku. To je prakticky jisté. Vždycky. Rusko vás zkusí obsadit. Ten zbytek platí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 12:46 Reaguje na pavel peregrin
Být spolkovou zemí Německa je pro nás vyložené terno. když si předstvíte, že by skutečně nezávislou ekonomiku to řídili tvorové typu Zemana, Babiše, Fatýnka, Foldyny, Flákanca, Okamůry, Paroubka nebo Semelové, tak Burkina faso je proti nám ráj na světě.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2022 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Terno by to bylo, kdyby to bylo na rovnoprávné bázi. Jenže to není ani omylem. Co se Babiše týká, je mi lhostejný, pouze si dovoluju upozornit, že na rozdíl od výše jmenovaných a pochopitelně členů současné zoufalé vlády, cosi vybudoval a dokázal a je úplně, ale úplně jedno, zda to bylo prostředky čistými nebo méně čistými, protože, jak je vám jistě známo, velcí hráči v byznysu nejsou čistí nikdy. Ti ostatní dokázali pouze žvanit, jak nám to v přímém přenosu momentálně předvádí naprosto neschopný diletant Fiala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 13:48 Reaguje na pavel peregrin
Pravdu díte, babiš vybudoval nejlepší korupční systém v Eu (možná Orbán je stejný), vybudoval gigantický tunel na evropské i státní dotace, vybudoval biopalivový tunel a zničil vekou část zemědělství, vybudoval nejvyšší státní dluh v celé historii Eu a podařilo se nás dostat do stoprocentní závislost na ruských energiích. Za to se odměnil nákupem zámků za stamilióny eur na Riviéře, za které je stíhán francouzskou policií.
Je sice psychopat, ale nikdy nebyl troškař.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2022 14:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Babiš se choval naprosto racionálně a těžko mu vyčítat, že pouze využil neschopnosti a diletantství tvůrců zákonů. Pokud je Babiš psychopat, tak pouze jeden z dlouhé řady psychopatů, kteří momentálně exhibují ve vládě, viz namátkou Černochová.
Ostatně Koukolík to popisuje naprosto přesně.....
Odpovědět
sv

s v

29.8.2022 20:05 Reaguje na pavel peregrin
Takže zlodějiny a tunely jsou peregrinův svět. Že by doufal, že mu z těch burešových něco kápne. S tím nepočítej. Ty máš tak maximálně na roli bílého koně.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 19:53 Reaguje na pavel peregrin
A co není na rovnopravne bázi???? Klidně můžete v Německu investovat, a zaměstnávat Němce. .... pokud tedy umíte něco, co oni neumějí. Většinou toho ale ti Němci umějí víc, než Češi, tak holt jsou ve výhodě, a Češi mohou být rádi, že si zde Němci objednají pomocné vyrabeci práce, za které dostanou zaplaceno nejlépe na světě.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 19:50 Reaguje na pavel peregrin
Spolkových výhodu už dávno cerpate.....nikdo vás za ty spínaný před 1989, jako například atomové vyhrožování neposlal do sluchu a následně do sprch, a nepoznal vás komínem. Už to samo o sobě je dost velký ustupek . A další, CR je nejdražší montovaná spindirovna na světě, čehož je důkazem to, že s výjimkou USA, všude, kde Volkswagen vyrábí, jsou vejplaty nižší, než v CR. Ať vezmete Slovensko, Maďarsko, JAR, Brazílii, Mexiko, Čínu, Indii....všude tam proletari montují Volkswageny za méně peněz, než Češi. Čím si Češi tuhle vysadu zasloužili???? Tím, že serou kvalitnější hodná, než ti Indové, Brazilci nebo Cinani???
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:47 Reaguje na pavel peregrin
A vám se stýská po době, kdy byla CSSR 16. Svazovou republikou SSSR, a měl jste oproti německé uklizecce desetinovou mzdu, že???? A nyní vás sere, že nejsme tak suvereni země, jako třeba Bělorusko, kde průměrná mzda je 350 Euro 😀😃🙂🙃😊😇😀 to před západem ve vašich očích nechybí postupně hřbet....
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:51 Reaguje na pavel peregrin
Ale tak to přeci je...... česká dělnická verbez si v roce 1948 zvolila bolseviky, tak prostě za to musí nést odpovědnost, a nekvicet, že Němci mají trojnásobný vejplaty, což mimochodem není pravda, protože v okamžiku, kdy tady vláda dělnické třídy skončila, byly tady ty vejplaty oproti nemecku dvacetinovy. Takže peregrine, nezavidet, nekvicet, nefrflat, protože tohle vše je důsledek spatne volby především dělnické třídy v roce 1948.
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

30.8.2022 07:21 Reaguje na pavel peregrin
Omyl, my jsme pouze a jen ekonomická KOLONIE Německa.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.8.2022 08:57 Reaguje na Václav Hellebrand
Dokázat....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 11:25 Reaguje na pavel peregrin
Svobodný a suverénní člověk může kdykoliv skočit pod vlak. Jenže pak se nesmí divit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2022 12:58 Reaguje na Pavel Hanzl
To může, ale pak je zároveň pomatený a o tom nepadlo ani slovo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 13:49 Reaguje na pavel peregrin
Minimálně polovina národa prostě pomatená je. A ví se proč a komu to slouží.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.8.2022 15:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale vy ne, vy rozhodně ne:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 21:59 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě ne, to se týká jen hlupáků.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 22:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidový president spodiny tvrdí, že 2/3.
Odpovědět
DB

Darth Bane

29.8.2022 19:45 Reaguje na pavel peregrin
Peregrine, už několikrát jsem vás zadal, abyste přestal žrát malé děti. Samozřejmě, pokud by v CR došlo ke státnímu převratu, tak by každý příjemný subjekt chtěl zachránit co se dá. A pokud chcete souseda odstrihnout od elekriny kterou mu dodavate, je z jeho strany logické, že vás odstranění od plynu. Před rokem 1989 měla CSsR a SSSR společnou hranici, dnes jsou mezi Ruskem a CR vždy minimálně dva další státy.
Odpovědět
sv

s v

29.8.2022 20:02 Reaguje na vaber
Jinými slovy, bureš své podržtašce nakukal, že "shození vlády" je řešení ceny plynu. "Shození vlády" podržtaško znamená akorát to, že bureš vleze mezi bruselské půlky ještě hlouběji než když podepisoval green deal a zároveň se o totéž bude v případě těch puťkových, ideologický důvode.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 22:01 Reaguje na s v
Omyl. Dnes už bureš nepoleze mezi bruselské půlky (to byla ještě výhra) ale mezi Putinovské, což je úplně jiný level a pro nás konečná tragédie.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.8.2022 17:54
"Ředitel společnosti Capterio Mark Davis říká, že nynější spalování plynu není náhodné. Podle něho jde o záměrné rozhodnutí, za kterým jsou provozní důvody. "

Pan Hanzl musí dočíst do konce a nenechat se unášet vidinami.
Rusové plyn spalují prostě proto, že ho mají a mohou si to dovolit.

EU na ruská fosilní paliva vyhlásila embargo a teď se zmítá ve vlastních křečích neboť plnohodnotnou náhradu neměla, nemá a mít nebude.

Nikdo jiný na světě nenabízí ropu,plyn a uhlí levněji než Rusové, kteří ho mají doslova neomezeně.
Nikdo žádné zemi EU nazakazuje, aby si uzavřela dvoustrannou dohodu s Gazpromem. To udělali nyní Maďaři a před podpisem je smlouva s Bulharskem.
Hrdopýšci z EU , třeba Polsko a Česko deklarují, že raději nechají národ vyhladovět, než by si nyní s RF zadaly.
Paradoxně tak z energetické války vychází lépe "oslabené" Rusko. V Moskvě sice neseženete burgery a hranolky , ale základní životní potřeby zůstávají na stabilní úrovni.
Češi si sice mohou zajít do KFC a dát si křidélka s hranolky , ale již si nemohou dovolit zaplatit faktury za energie, protože na to , díky embargu nemají.
Postup,který zvolila EU a její národní eurohujeři , lze označit za naprosto zfušovaný a ubohou šmíru.
Pokud by EK hrála mariáš, tak by z každého zasedání komise odcházeli Leyenová s Timmermansem a Kadri (komisařka energetiky) oholeni do kosti.

Naprosto nepoužitelní lidé pro reálný život, bohužel svoji neschopnost hluboce promítají do kvality žití unijních domácností.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2022 08:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Lžete jak Lavrov. EU žádné embargo na plyn nepřijala a na ropu má platit až od konce roku.
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

30.8.2022 07:19
Otázka zní : poškozuje to více Rusko nebo slavnou EU ?
Ať si každý odpoví sám. Rusko má příjmy z exportu plynu pouhým 6% a i kdyby všechen plyn, co posílá do EU ( samozřejmě nemluvím o ekologických dopadech ) spálilo, tak to přežije a EU ekonomicky položí. My se třeba tváříme, že od Rusů žádný plyn kupovat nebudeme a kupujeme ruský plyn od Němců za násobné ceny.
Odpovědět
VK

Vl K

30.8.2022 11:46
Zde vidíme důsledek rozhodování priorit. Ano formálně plyn v trubkách není předmětem sankcí vůči Rusku, v realitě je to jedno. A ona se ta těžba příliš regulovat nebo dokonce zastavovat moc nedá, resp. je to drahé.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist