https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anarchiste-se-pokusili-zapalit-francouzskou-zoo-vedla-je-k-tomu-laska-ke-zviratum?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anarchisté se pokusili zapálit francouzskou zoo. Vedla je k tomu láska ke zvířatům

10.8.2018 01:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Anarchistům se podařilo zapálit vstupní kiosky zoologické zahrady.
Anarchistům se podařilo zapálit vstupní kiosky zoologické zahrady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Máte rádi zvířata, ale zoologickým zahradám přitom moc nefandíte? To je postoj, který lze obhájit. Francouzští anarchisté svůj negativní postoj vůči zoologickým zahradám demonstrovali tak, že v zoo Safari de Peaugres zapálili několik kiosků a stánků se suvenýry. Svůj čin zdůvodnili tím, že jim šlo o blaho v zoo uvězněných zvířat. Píše o tom TheLocal.fr.
reklama

 

Žhářský útok v noci z 1. na 2. srpna se jen s ohromným štěstím obešel bez ztrát na životech. Jak zaměstnanců nebo zvířecích obyvatel. V Safari de Peaugres, zoologické zahradě nedaleko Annonay, lehlo popelem jen několik dřevěných kiosků k prodeji lístků a malých srubů se suvenýry a občerstvením. Celkem osm menších objektů. Likvidace požáru zaměstnala hasiče do časných ranních hodin a spustila zprvu rozsáhlé vyšetřování bezpečnosti celého provozu. Ukázalo se totiž, že oheň byl založen úmyslně.

Kdo by něco takového dělal a hlavně proč? Pachatelé se z anonymity internetu brzy přihlásili sami. Na stránkách levicového portálu Le Laboratoire Anarchiste zveřejnili, co je k tomuto činu vedlo. Ve zkratce? Zoologické zahrady jim přijdou jako vězení a trvalá připomínka kolonialismu. Přesněji: „Zoo předstírají, že chrání chovaná zvířata. Ve skutečnosti ale byla tato zvířata objevena kolonialisty a houfně masakrována, a některá z nich byla uvrženy do klecí pro lidskou zábavu.“

Text autorů je pochopitelně obsáhlejší, ale nikterak nevysvětluje, co by vlastně měla smrt zvířat v plamenech přinést pozitivního. Pachatelé útoku zato opakovaně vysvětlují, jak moc si dali záležet, aby jimi založený požár pokud možno nezasáhl okolní vyschlý les. Vzhledem k tomu, že se chystali zpopelnit areál o rozloze 80 hektarů, uvnitř kterého se nachází kolem 1150 zvířat, je to trochu zvláštní.

Vedení zoologické zahrady se rozhodlo k případu nevyjadřovat a stejně tak činí i četnictvo, které pokračuje ve vyšetřování. Veřejnost ale podle deníku Francbleu.fr vyjadřuje nad celým činem hluboké rozhořčení. Safari de Peaugres, které bylo založeno v roce 1974, totiž patří mezi špičková zařízení svého druhu v celé Francii. Je členem Evropského záchovného programu, který je zaměřen na záchranu ohrožených druhů světové fauny. Zařízení je také členem prestižních organizací EAZA a WAZA.

Významnou měrou právě tady přispěli k záchraně vlků v západní Evropě, středoasijských levhartů sněžných (irbisů) nebo tygrů ussurijských. A od roku 2012 tu také chovali bílé nosorožce. Ti všichni se mohli velmi snadno stát obětí plamenů. Anarchisté přesto argumentují tím, že je k činu vedla láska ke zvířatům.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist